back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το 1/5 των Γερμανών εργάζεται με μειωμένο ωράριο λόγω κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Τεράστιες είναι οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στην γερμανική αγορά εργασίας. Τον Μάιο, 7,3 εκατομμύρια Γερμανών εργάζονταν με μειωμένο ωράριο (Kurzarbeit), σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo.

„O αριθμός των εργαζομένων με μειωμένο ωράριο δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο υψηλός“, επισημαίνει ο Ζεμπάστιαν Λινκ, ερευνητής του ινστιτούτου ο οποίος ειδικεύεται στην αγορά εργασίας.

Για να αντιληφθεί κανείς τις διαστάσεις του προβλήματος, αρκεί να ρίξει μια ματιά στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, η οποία τότε χαρακτηριζόταν ως η μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: μόλις 1,5 εκατομμύριο Γερμανοί εργάζονταν με μειωμένο ωράριο. Επομένως, κατά την υγειονομική κρίση πενταπλασιάστηκε σχεδόν αυτός ο αριθμός.

Σύμφωνα με την έρευνα, 2,2 εκατομμύρια απασχολούνται με μειωμένο ωράριο στον βιομηχανικό κλάδο και 1,3 εκατομμύριο στο εμπόριο.

Συνολικά, εκτιμάται ότι την άνοιξη του 2020 το 1/5 (21,7%) του συνόλου των εργαζομένων στη Γερμανία δεν έλαβε την κανονική του αμοιβή. Αυτό είναι πρωτοφανές για την ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα