back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σ.Tσιόδρας: Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που χαλαρώνουν αργά αλλά σταθερά τα περιοριστικά μέτρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι «ίσως ο κορονοϊός να μην εξαφανιστεί ποτέ». Η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας εντείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει φυσική ανοσία στον ιό στον ελληνικό πληθυσμό.

Τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, ενόψει ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού, ανέδειξε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τοποθέτηση του σε διαδικτυακή συζήτηση της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Οι κορονοϊοί είναι περίεργοι τύποι ιών. Στο παρελθόν έχουν δείξει σταθεροποίηση της κυκλοφορίας τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας ότι

«Ελπίζουμε ότι έτσι θα εξελιχθεί και αυτός και με την κυκλοφορία ενός αποτελεσματικού εμβολίου θα μπορέσουμε να τον καταστείλουμε.

«Πρέπει να διατηρήσουμε ένα πλήρες και λειτουργικό ιατρικό μητρώο ασθενών Covid-19», με ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας. Επιπλέον, χρειάζεται βελτίωση νοσοκομειακών δεικτών που αφορούν σε άλλα θέματα ασφαλείας των ασθενών, όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, που είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα ελληνικά νοσοκομεία, η αναλογία νοσηλευτή-τριας ανά ασθενείς, ο έλεγχος της ποιότητας και της ασφαλείας κλπ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας για τις μακρινές μη αστικές περιοχές.όπως είπε, χρειάζονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη τη χώρα, «που δεν θα φοβούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις».

Σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα, είναι σημαντική η παραμονή στο σύστημα υγείας όλων όσοι εντάχθηκαν εν μέσω της πανδημίας, υπογραμμίζοντας τις κινήσεις που έγιναν από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της απουσίας επαρκούς εκπαιδευμένου προσωπικού. Για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσελήφθησαν 4.150 άτομα, όπως γιατροί και νοσηλευτές καθώς και λοιπό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε και ο κ. Τσιόδρας, πρόκειτο για 495 γιατρούς, 2085 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και 1570 άτομα διαφόρων άλλων ειδικοτήτων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανάγκες των ασθενών με COVID-19 που θα χρειάζονταν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δημιουργήθηκε ένα «διπλό σύστημα», όπως εξήγησε ο κ Τσιόδρας.

Έτσι από 5.5 κλίνες ανά 100.000 άτομα πληθυσμού στα τέλη Απριλίου φθάσαμε στις 9.4 κλίνες ανά 100.000 άτομα.

Στόχος αποτελεί ο αριθμός των διαθέσιμων κρεβατιών ΜΕΘ να αυξηθεί περισσότερο έως το τέλος του έτους φθάνοντας τις 11,1 ανά 100.000 άτομα, κοντά δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα. Να πούμε όχι στον φόβο, στον πανικό και στο στίγμα. Δίνουμε τη μάχη κατά του κορονοϊού όλοι μαζί και θα νικήσουμε”, είπε καταλήγοντας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα