back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πορεία αλληλεγγύης στην Αθήνα για τους απεργούς πείνας της Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο Κέντρο της Αθήνας μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, μαζί με οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια, απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία με προορισμό την τουρκική πρεσβείας. Η πορεία, ωστόσο, δεν έφτασε μέχρι την πρεσβεία καθώς η οδός Ρηγίλης είχε αποκλειστεί από κλούβες της αστυνομίας. Παρ’ όλα αυτά, στάθηκαν μπροστά από τις κλούβες, φώναξαν συνθήματα και χόρεψαν.
Οι διαδηλωτές μέσω της κινητοποίησης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα μέλη του τουρκικού επαναστατικού συγκροτήματος Grup Yorum, τα μέλη του οποίου φυλακίστηκαν στην Τουρκία και ξεκίνησαν, μαζί με άλλους αλληλέγγυους, απεργίας πείνας.
Μάλιστα, δύο μέλη του συγκροτήματος και ένας ακόμα απεργός πείνας, έχασαν τη ζωή τους. Ο λόγος για τη Helin Bölek, τον İbrahim Gökçek και τον Mustafa Koçak, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή έπειτα από 288, 323 και 297 μέρες απεργίας πείνας αντίστοιχα.
Την απεργία πείνας συνεχίζουν οι υπόλοιποι απεργοί, οι δικηγόροι, η Ebru Timtik (146η μέρα) και ο Aytaç Ünsal (115η μέρα) καθώς και οι πολιτικοί κρατούμενοι, Didem Akman (99η μέρα) και Özgür Karakaya (99η μέρα).
Η απεργία πείνας και ο πολίτικος τους αγώνας, βέβαια, στρέφεται εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν, μετά τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και την καταστολή που υφίστανται Κούρδοι, αλλά και Τούρκοι αντιφρονούντες. Η καταστολή έφτασε μέχρι και τις κηδείες των νεκρών απεργών πείνας, με την αστυνομία να συλλαμβάνει βίαια κόσμο που παραβρέθηκε σε αυτές, κάνει χρήση χημικών δακρυγόνων και να πυροβολεί κατά του πλήθους με πλαστικές σφαίρες.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα