back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Politico: Το «μέλλον» του Εντουάρ Φιλίπ… στα χέρια του Εμανουέλ Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Για τους Γάλλους προέδρους ο διορισμός ενός νέου πρωθυπουργού μοιάζει πάντα με μια … ανακαίνιση σπιτιού ενόψει άνοιξης, μετά από έναν μακρύ χειμώνα.

Κάθε πρόεδρος από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εκτός από τον Νικολά Σαρκοζί, άλλαζε τους πρωθυπουργούς του μετά από μια μεγάλη κρίση, για να σηματοδοτήσει μια νέα αλλαγή. Ο νυν πρωθυπουργός, επιβίωσε και της κρίσης των «Κίτρινων Γιλέκων» αλλά και της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Μετά την πανδημία του κορονοϊού όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο για το πολιτικό του μέλλον.

Η φημολογία για την τύχη του Φιλίπ έχει κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες με διαρροές στον γαλλικό Τύπο που κάνουν λόγο για συνεχείς συγκρούσεις του με τον Μακρόν σχετικά με τη διαχείριση του lockdown εν μέσω της πανδημίας. Το Politico έχει συνομιλήσει με δεκάδες Γάλλους αξιωματούχους που αναφέρουν ότι η όποια απόφαση δεν έχει να κάνει με την επιθυμία του Μακρόν να αλλάξει τον επικεφαλής της κυβέρνησης του με ένα νέο πρόσωπο. Αλλά κυρίως με τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Γάλλος πρόεδρος για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, με το βλέμμα φυσικά στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2022.

«Το Matignon (σ.σ: το πρωθυπουργικό γραφείο) δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς» αναφέρει σύμβουλος του Μακρόν. «Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιο είναι το πολιτικό πρότζεκτ που έχει στο μυαλό του ο Μακρόν για την επερχόμενη περίοδο, μετά την κρίση».

Εν μέσω της πανδημίας, ο Μακρόν αναγκάστηκε να αναβάλλει κάποιες από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις που προωθούσε και τώρα που έχει αρχίσει να καταλαγιάζει η κρίση στη Γαλλία, ετοιμάζεται για να «επανεφεύρει» το πολιτικό του πρόγραμμα ενόψει της τελευταίας περιόδου της θητείας του και ίσως ο Φιλίπ να γίνει η «Ιφιγένειά» του.

Υβριδική κυβέρνηση

Ο Φιλίπ ήταν ένας τοπικός αξιωματούχος που συνδεόταν πολιτικά με τον Συντηρητικό, Αλαίν Ζυπέ. Ο Φιλίπ μάλιστα δεν ψήφισε τον Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που έφεραν τον δεύτερο στην εξουσία. Και όμως ο νέος πρόεδρος τον «στρατολήγησε» καθώς ο ίδιος ανήκε στην κεντροαριστερά, προκειμένου να «χτίσει» με τη βοήθεια του Φιλίπ ένα νέο «υβριδικό κίνημα» που θα πήγαινε πέραν των παραδοσιακών πολιτικών διαχωρισμών στη Γαλλία.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους πρώην πρωθυπουργούς, ο Φιλίπ δεν «έπαιξε» ως «πολιτικάντης». Λειτούργησε ως νηφάλιος τεχνοκράτης, με καυστικό χιούμορ και με μια προσκόλληση στη δημοσιονομική ακαμψία που πήγαινε «κούμπωνε» με τον λυρισμό των ομιλιών του Μακρόν, τυπικό γνώρισμα των αποφοίτων σχολείων που προετοιμάζουν τους μελλοντικούς πολιτικούς ηγέτες στη Γαλλία.

Ο Φιλίπ έχει συχνά απορρίψει τη φημολογία για επικείμενη «αποχώρησή» του και μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες, όταν παρουσίαζε τα βήματα προς την άρση των περιορισμών μετά το lockdown.

«Τα τελευταία τρία χρόνια… Ένιωθα πάντα ότι υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ρευστότητα στη σχέση μας, με έναν τρόπο που δεν συνέβαινε παλιά. Ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί και πιστεύω ότι θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα του έχει αρνηθεί ότι υπάρχει «σύγκρουση» των δύο ανδρών και απορρίπτει με «φλεγματικό» τρόπο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ως διορισμένος «λειτουργεί για να ευχαριστεί τον πρόεδρο». «Ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στη Matignon για όσο απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του προέδρου και η στήριξη της πλειοψηφίας του δίνει τη σιγουριά να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί ώς τώρα» αναφέρει σύμβουλος του Φιλίπ.

Αυτό είναι μέρος της απάντησης … του γρίφου που μόνο ο Μακρόν μπορεί να επιλύσει.

Για την επικείμενη πολιτική αλλαγή, ο Μακρόν «ζυγίζει» αν θα πρέπει να στραφεί κεντροαριστερά σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει με τη δεξιά πολιτική που έχει επιλέξει ως «τακτική» για την αντιμετώπιση των κοινωνικοπολιτικών επιπτώσεων της πανδημίας, ώστε να του εξασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής «γέφυρας» μεταξύ αριστεράς – δεξιάς ενόψει των προεδρικών του 2022.

Έχει πάντως στείλει τα μηνύματα και στις δύο πλευρές από το ξέσπασμα της κρίσης. Πρώτον, απέρριψε τη «δημοσιονομική ορθοδοξία» και τις μεταρρυθμίσεις δίνοντας ρευστότητα στην οικονομία, εθνικοποιώντας τους μισθούς σε πρώτη φάση αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης. Απέρριψε πάντως λαϊκιστικές τακτικές των αντιπάλων του.

Η «μοίρα» του Φιλίπ θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις πολιτικές επιλογές του Μακρόν αλλά και από το εάν θέλει αλλαγή με νέο πρόγραμμα που θα στηρίζεται σε περισσότερη δημοκρατική νομιμότητα μέσω πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ή μέσω δημοψηφίσματος ή μέσω μιας ανανεωμένης έκδοσης της λεγόμενης «μεγάλης δημόσιας συζήτησης» που τον βοήθησε να γυρίσει σελίδα μετά τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

Ένας πιθανός αντικαταστάτης του θα μπορούσε να είναι ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, το όνομα του οποίου ακούγεται πάντα όταν ξεσπά μια μεγάλη κρίση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ που δεν τα κατάφερε ως υποψήφιος για πρόεδρος έχει συχνή παρουσία στα ΜΜΕ και γνωρίζει όσο κανένας άλλος τον τρόπο που θα μπορούσε να εξηγηθεί το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο Μακρόν θα μπορούσε πάντως να επιλέξει μια γυναίκα για το πόστο αυτό, παρά το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει ακουστεί κανένα όνομα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα