back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Με όλα τα «διπλωματικά μέσα» απαντά η Αθήνα στην κλιμακούμενη παραβατικότητα της Άγκυρας

Διαβάστε επίσης

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της Άγκυρας ενώ έχει ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση λεπτομερούς καταλόγου ενεργειών, που περιλαμβάνεται σε ένα ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ειδικά μετά τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως σειράς αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων, TPAO σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει ξεκινήσει ήδη νέος κύκλος επαφών της ελληνικής διπλωματίας με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες που ενημερώνουν για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Μποζγκίρ στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία.
Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Θα ακολουθήσει επίσης ενημέρωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, στις 15 Ιουνίου.

“Παρέμβαση” της Ε.Ε
Σήμερα εξάλλου υπήρξε «παρέμβαση» του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και σε ερώτηση σχετικά με την εκπεφρασμένη βούληση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις σε θαλάσσια περιοχή που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στηριζόμενη στο Μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη ο Μπορέλ δήλωσε ότι “βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθούμε την κατάσταση σε σχέση με τις γεωτρήσεις. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις σε περιοχές που βρίσκονται στην ΑΟΖ ή σε χωρικά ύδατα Κύπρου και Ελλάδας». Υπενθύμισε παράλληλα το ισχυρό μήνυμα που είχε στείλει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πριν από ένα μήνα.
“Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, στην πραγματικότητα είναι απλά συνομιλίες, αυτό αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας. Κάποια κράτη μέλη εκτιμούν μάλιστα ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να συνεχιστούν εφ’ όσον συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Αλλά ο μόνος τρόπος να επιλυθούν τέτοια ζητήματα είναι να προσεγγίσουμε την άλλη πλευρά για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να δώσουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές σχέσεις με την ΕΕ θα εξαρτηθούν σε κρίσιμο βαθμό από τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και στα υπό αμφισβήτηση χωρικά ύδατα”, σημείωσε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα