back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η Αναστασία Λαμπρία στον Αθήνα 9.84: « Η Αμαλία Μεγαπάνου διεκδίκησε επίμονα και χωρίς θόρυβο το δικό της περιεχόμενο»

Διαβάστε επίσης

Υπήρξε καλλονή, αλλά χωρίς ναρκισσισμό. Αστικής καταγωγής, σύζυγος Πρωθυπουργού και σε δεύτερο γάμο γνωστού γιατρού της Αθήνας και συγγραφέας. Πάνω απ όλα όμως, μια γυναίκα που επίμονα και χωρίς θόρυβο διεκδίκησε το δικό της περιεχόμενο.

«Το σύνθημα που ακουγόταν δυνατά σε περασμένες δεκαετίες, …δεν είμαι του πατρός μου, ούτε του ανδρός μου, είμαι ο εαυτός μου, αυτό ήταν η Αμαλία Μεγαπάνου» είπε η εκδότρια και δημοσιογράφος Αναστασία Λαμπρία μιλώντας στην Ελενα Χατζηιωάννου και την εκπομπή «Ράδιο City» του Αθήνα 9.84, ανήμερα του θανάτου της Αμαλίας Μεγαπάνου, στα 91 της χρόνια.

Αφορμή της γνωριμίας τους στάθηκε μια συνέντευξη, που κλείστηκε με δυσκολία γιατί η Μεγαπάνου απέφευγε τη δημοσιότητα. «Η συνέντευξη ήταν για glossy γυναικείο περιοδικό της δεκαετίας του 90, αλλά δε δημοσιεύτηκε, επειδή κρίθηκε ότι δε θα ενδιέφερε το νεανικό αναγνωστικό κοινό. Η ίδια το αντιμετώπισε στωικά και ήρεμα» θυμάται η Αναστασία Λαμπρία.

Η Αμαλία Μεγαπάνου έζησε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επί 21 χρόνια και τον ακολούθησε στην αυτοεξορία του στο Παρίσι, μέχρι το 1972, οπότε πήραν διαζύγιο. «Ως σύζυγος πρωθυπουργού, ήταν διακριτική, όπως διακριτική ήταν και στην κηδεία του το 1998» θυμάται η Αναστασία Λαμπρία.
«Δε δέχτηκε να κάνει δηλώσεις και να πέσουν πάνω της τα φώτα, σε μια τέτοια στιγμή. Υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της αθηναϊκής κοινωνίας, που “βγήκε από το κουτί”. Ξεπερνώντας την έλλειψη ακαδημαϊκών σπουδών ανέπτυξε πλούσιο ερευνητικό έργο και έγραψε ενδιαφέροντα βιβλία. Η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν μανιώδης των υπολογιστών, αγαπούσε τη ζωή και τις καλές παρέες. Είχε μάλιστα εβδομαδιαίο ραντεβού-κάθε Πέμπτη- με φίλους, όπως ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θανάσης Νιάρχος, στο σπίτι της στη Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα