back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

H βραχυχρόνια μίσθωση εν μέσω κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb), καταγράφει μελέτη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) από την Ernst & Young.

Σύμφωνα με την έρευνα το πλήγμα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων διαφαίνεται από το γεγονός ότι η αξία της Airbnb το Μάρτιο του 2017 ανερχόταν σε 31 δισ. δολάρια, ενώ στο τέλος του Απριλίου 2020, η αξία της σημείωσε σημαντική πτώση, καθότι εκτιμήθηκε στα 18 δισ. δολάρια.

Στην Ελλάδα, η νέα πραγματικότητα στην αγορά ακινήτων φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της με αυξημένη προσφορά στα διαμερίσματα προς ενοικίαση που πριν από λίγο καιρό λειτουργούσαν ως τουριστικά καταλύματα τύπου Airbnb.

Ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων, η αύξηση της προσφοράς ακινήτων προς ενοικίαση για μακροχρόνιες μισθώσεις κυμαίνεται από 5% έως 44,4% ανάλογα με την περιοχή, με αντίστοιχη φυσικά μείωση της προσφοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω Airbnb.

Ωστόσο, όπως καταδεικνύει η μελέτη, θα υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής του Airbnb στα νέα δεδομένα, κυρίως εκ του λόγου των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς θεωρητικά το Airbnb θα προσφέρει μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια από ένα ξενοδοχείο.

Σε ότι αφορά γενικότερα το Airbnb στην αθηναϊκή τουριστική βιομηχανία, θεωρείται ότι αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της με ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας).

Μάλιστα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι Airbnb και ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι άκρως ανταγωνιστικές, καθώς το Airbnb απευθύνεται σε χαμηλότερα εισοδήματα.

Τα Airbnb στον Δήμο Αθηναίων

Πέρα από τις παραδοσιακές περιοχές που κατείχαν την μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων, σήμερα παρατηρείται μία άνοδος και σε νέες περιοχές όπως η Πλατεία Αττικής και ο Άγιος Κωνσταντίνος Πλατεία Βάθη, οι οποίες έχουν εμφανίσει αλματώδη ανάπτυξη ύψους 132 και 183 αντίστοιχα, κατά το διάστημα Μάιος 2017 Μάιος 2019.

Παράλληλα υπάρχουν περιοχές, οι οποίες παρόλο που εμφανίζουν αξιοσημείωτη ποσοστιαία άνοδο στον αριθμό των καταλυμάτων δε διαθέτουν σημαντικό αριθμό αυτών. Οι πιο  χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι περιοχές Σταθμός Λαρίσης, Κολοκυνθού Άγιος Νικόλαος, Ακαδημία Πλάτωνος και Νέα Κυψέλη.

Στον αντίποδα, σχετικά σταθερός φαίνεται να παραμένει ο αριθμός των καταλυμάτων στις περιοχές Άνω Πατήσια, Άγιος Ελευθέριος, Ριζούπολη, Πρόμπονα και Πεντάγωνο. Στις συγκεκριμένες γειτονιές η προσφορά των καταλυμάτων είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με το διπλανό σχήμα, στο οποίο εμφανίζονται οι περιοχές με τη μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων, παρατηρούμε ότι οι επισκέπτες προτιμούν περισσότερο περιοχές οι οποίες βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Η προσφορά σε αυτές τις συνοικίες εμφανίζεται όλο και αυξανόμενη λόγω της συμβολικής τους τοποθεσίας, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στους επισκέπτες και άμεση πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες, επιτρέποντας την εύκολη μεταβίβαση σε διαφορετικές περιοχές της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, το Εμπορικό Τρίγωνο Πλάκα για το Μάιο 2019 φαίνεται να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε αριθμό καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Δήμο Αθηναίων και ανέρχεται στο 15 2 Η ποσοστιαία αύξηση που εμφανίζει κατά το διάστημα Μάιος 2017 Μάιος 2019 είναι της τάξεως του 125. Ακολουθούν το Κουκάκι, η Μακρυγιάννη και οι περιοχές Μουσείο, Εξάρχεια, Νεάπολη με μερίδια 8 4 και 7 8 και μεταβολές 146 57 αντίστοιχα για την προαναφερθείσα περίοδο.  Εξίσου σημαντικό κρίνεται και το ποσοστό της αγοράς που διαθέτει ο Νέος Κόσμος και ο Άγιος Κωνσταντίνος Πλατεία Βάθη 7 3 και 6 2 αντίστοιχα για το Μάιο 2019.

Συνοπτικά, όσον αφορά τον συνολικό αριθμό καταλυμάτων του Δήμου Αθηναίων, παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 96 6 από το Μάιο 2017 έως το Μάιο 2019 η οποία με τη σειρά της μεταφράζεται σε αύξηση των κλινών από 10 822 σε 22 351 για την προαναφερθείσα περίοδο Το φαινόμενο αυτό βαίνει συνεχώς αυξανόμενο καθώς από το Μάιο 2019 έως το Σεπτέμβριο 2019 ο αριθμός των καταλυμάτων παρουσίασε άνοδο 12 5 με παράλληλη αύξηση των κλινών κατά 2 658 φτάνοντας τα 25 009 κρεβάτια.

Από την συγκριτική ανάλυση των καταλυμάτων Airbnb και του ξενοδοχειακού κλάδου, συμπεραίνεται ότι τα περισσότερα καταλύματα καταγράφονται σε ήδη τουριστικά  αναπτυγμένες περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό κλινών του ξενοδοχειακού κλάδου.

Παρά την αύξηση των καταλυμάτων Airbnb σε αυτές τις περιοχές, δεν παρατηρείται κάποιο προφανές αντίκτυπο στις λειτουργικές επιδόσεις των ξενοδοχείων, προδιαγραφών τριών έως πέντε αστέρων, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας στο Δήμο Αθηναίων.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα