back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Διαβάστε επίσης

Έκκληση στην κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων, απηύθυνε μέσω Αθήνα 9.84 ο Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Άνω κάτω» και στον Άρη Τόλιο τόνισε ότι: «χρειάζεται επαναχάραξη της εθνικής μας τακτικής και στρατηγικής, γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τον σκοπό αυτό. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση, πέρα από το αυτονόητο να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, είναι να μην τρέχει πίσω από τις ενέργειες της Τουρκίας. Ακόμα και στον Έβρο την Καθαρά Δευτέρα, όπου η απάντησή μας ήταν αποτελεσματική, ήταν αμυντική κίνηση, Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να προλαβαίνουμε. Πως; Τώρα που έχουμε συγκεκριμένες απειλές για την υφαλοκρηπίδα το θέμα να τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική γραμμή να γίνει ευρωπαϊκή κόκκινη γραμμή, να επιβληθούν κυρώσεις προκαταβολικά, σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει την οικονομία της στο κόκκινο θα σκεφτεί πολύ αν θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή».

Ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε αυτά. Είναι παράλογες τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι μόνο λεκτικές είναι οι προκλήσεις από την Άγκυρα και ότι δεν βρισκόμαστε σε περίοδο ιδιαίτερης έντασης με αυτή. Όπως εντελώς λάθος και που δε λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό αναφορικά με το τι έγινε στον Έβρο. Προφανώς δεν είναι ένα fake news, δε θα κάναμε δύο διαβήματα για fake news».

«Όπως εξήγησε «η δική μας πολιτική πρέπει να είναι συστηματικά μία πολιτική διαλόγου, ένταξης της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας και να προσπαθήσουμε να την κάνουμε, αντίθετα με τις προσπάθειες, του προξενείου και της Άγκυρας, γέφυρα επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Και αυτό είναι ένα δείγμα το πως αντιμετωπίζουμε μειονότητες. Προϋπόθεση για μία τέτοια φιλειρηνική πολιτική διαλόγου, είναι να είμαστε αποφασιστικοί στις προκλήσεις της άλλης πλευράς, που έχει μία στρατηγική αναθεωρητισμού διαρκή και το τελευταίο διάστημα μία έξαρση προκλητικότητας και επιθετικότητας».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει το μοντέλο «Τσιόδρα» και στη διαχείριση της κρίσης με την ομάδα του κ. Πισσαρίδη, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε σχετικά: «Μην κάνουμε εύκολες μεταφορές, από το επιδημιολογικό στο οικονομικό γιατί και διαφορετικά είναι τα διακυβεύματα και δεν είναι ίδιες οι θετικές επιστήμες με τις κοινωνικές».

«Ο κ. Πισσαρίδης είναι ένας αναγνωρισμένης φήμης νομπελίστας, οικονομολόγος του οποίου όμως οι θέσεις είναι πολύ πιο κοντά στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία», σημέιωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα