back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Der Standard Αυστρίας: Επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που καταπολέμησαν τον κορονοϊό με ιδιαίτερη επιτυχία επειδή αντέδρασε γρήγορα και βοήθησαν πολλοί άνθρωποι, σημειώνει η Αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

Στο άρθρο της η Αυστριακή εφημερίδα τόνιζε:« πρόσφατα, υπήρξαν δύο, τρία ή το πολύ έξι νέα κρούσματα ανά ημέρα. Η Ελλάδα, όπως πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, είχε μεγάλη επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας. Λόγω της αναστολής της κυκλοφορίας των πορθμείων, το Covid-19 δεν ξέσπασε ποτέ στα περισσότερα νησιά».

Επίσης φιλοξενεί δηλώσεις της επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παγώνας Λάγιου, η οποία λέει ότι «η πανδημία εξαφανίζεται ήδη στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός. Το κύριο πράγμα είναι να προετοιμαστούμε για την αποτροπή τοπικών εστιών μετά την άφιξη των τουριστών. Εν πάση περιπτώσει, τα μέτρα στην Ελλάδα ήταν τόσο αποτελεσματικά επειδή εισήχθησαν με θάρρος και χωρίς καθυστέρηση. Επίσης, τα νοσοκομεία αναδιοργανώθηκαν για να διασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών Covid 19».

Η η. Παγώνα Λάγιου μέσω της «der Standard» υπογραμμίζει ακόμη ότι «οι πολίτες ενημερώθηκαν για όλες τις εξελίξεις, τόσο από τους επιστήμονες όσο και από την κυβέρνηση», και συνεχίζει τονίζοντας: «Αυτό οδήγησε στο να συνεργαστούν πλήρως. Αυτός ήταν ο δρόμος προ την επιτυχία. Χωρίς αυτήν την πλήρη συνεργασία, αυτό δεν θα ήταν ποτέ δυνατό. Η εμπειρία των φίλων μας στη γειτονική Ιταλία έχει επηρεάσει βαθιά όλους στην Ελλάδα.Η επιτυχία στον περιορισμό της επιδημίας, χωρίς υπερβολικό αριθμό θυμάτων όπως σε άλλες χώρες, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν υποδειγματικά και μπορώ να φανταστώ ότι αυτό εξέπληξε τους διεθνείς φίλους μας που μας γνωρίζουν κυρίως λόγω της μεσογειακής μας ιδιοσυγκρασίας».

Στην Αθήνα, εργάζονταν επίσης πάντα και για ένα υποθετικό «χειρότερο σενάριο», υποστηρίζει η επιστήμονας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τώρα να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες ότι τίποτα δεν τελείωσε. Διότι, ένα από τα κύρια προβλήματα στην προληπτική ιατρική είναι ότι μετά από επιτυχείς παρεμβάσεις, οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν το πρόβλημα – κάτι το οποίο θα μείωνε την προστασία τους. Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα τήρησης αποστάσεων και υγιεινής. Με το άνοιγμα ξανά της χώρας, έχουν εισαχθεί ειδικά πρωτόκολλα συμπεριφοράς για κάθε πτυχή της ζωής (επιχειρήσεις, σχολεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταξίδια, τουρισμός, μουσεία κ.λπ.) ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κινδύνου μιας νέας αύξησης των κρουσμάτων.

Ο Λάγιου θεωρεί ότι λόγω της τουριστική σεζόν θα εμφανιστούν νέα κρούσματα Covid 19 στην Ελλάδα. «Επομένως, πρέπει τώρα να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση αναγνώριση, απομόνωση και αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων, ούτως ώστε να είναι ασφαλείς τόσο οι τουρίστες μας όσο και ο τοπικός πληθυσμός», εξηγεί.

«Σε κάθε περίπτωση, ένα δεύτερο κύμα είναι δυνατό στην Ελλάδα όπως σε όλες τις άλλες χώρες. Αν και δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς επηρεάζει ο καλός καιρός αυτόν τον συγκεκριμένο ιό, ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο θεωρείται πολύ πιθανό σε αυτό το μέρος του κόσμου. Γι αυτό και το σύστημα υγείας προετοιμάζεται για μια πιθανή διπλή επιδημία, εποχικής γρίπης και Covid 19 το φθινόπωρο», προσθέτει.

Η καθηγήρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου, εξηγεί ότι «ο αναπαραγωγικός αριθμός – δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται κατά μέσο όρο από ένα άτομο- είναι σήμερα μικρότερος από 0,4 στην Ελλάδα. Κανένας νέος ασθενής Covid 19 δεν προσέρχεται ούτε στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είμαστε σίγουροι για τις επόμενες εβδομάδες καθώς έχει φτάσει το καλοκαίρι και οι άνθρωποι θα περάσουν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους”, λέει στην Standard.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα