9.7 C
Athens
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στην α’βάθμια εκπαίδευση ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

✚ ΑΘΗΝΑ

Έτοιμο ακόμη ένα «Pocket Park» 750 τ.μ. στο Παγκράτι

Είναι το τρίτο «Pocket Park» που ολοκληρώνεται στην Αθήνα και καθιερώνει πλέον μία νέα τακτική στην αξιοποίηση του δημόσιου χώρου. Σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο...

Δέκα χρόνια χωρίς τον Μιλτιάδη Έβερτ

Οι συνοδοιπόροι και όλοι όσοι τον είχαν συναντήσει αρκετές φορές σε κοινωνικό και δημοσιογραφικό πλαίσιο, μιλούν για έναν έντιμο, δυναμικό και ανοιχτόκαρδο άνθρωπο. Άλλοι θυμούνται...

Innovathens: Διαδικτυακή Συζήτηση για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων 

Διαδικτυακή Συζήτηση για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και την Καινοτομία Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η μη...

Έτοιμο το δεύτερο «πάρκο τσέπης» στην Αθήνα

Το δεύτερο «πάρκο τσέπης» παραδίδει ο Δήμος Αθηναίων στους κατοίκους της πόλης και συγκεκριμένα του Κολωνού. Μία μικρή όαση πρασίνου στην καρδιά της γειτονιάς,...

Ο λόφος του Στρέφη ξαναγίνεται τόπος περιπάτου και αναψυχής

Ακόμη μία εμβληματική περιοχή της Αθήνας, βγαίνει από τον λήθαργο και την εγκατάλειψη. Ο λόφος του Στρέφη που έχει συνδεθεί με τον περίπατο, την...

Στο αίτημα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επέμεινε ο Νίκος Σοφιανιός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας στην τοποθετήση του στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. “Συμμεριζόμαστε την αγωνία του συλλόγου γονέων των παιδικών σταθμών της Αθήνας. Την αγωνία για την εξασφάλιση των όρων υγιεινής τις πρώτες μέρες, αλλά και πως θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Αγωνία για το πως θα καλύπτονται τα κενά όταν κάποιος εκπαιδευτικός κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα” ανέφερε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη έξωση 4.000 προσφύγων και μεταναστών από δομές και σπίτια όπου φιλοξενούνται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος Εστία, ο κ. Σοφιανός ζήτησε να μην γίνει καμία έξωση προσφύγων. Επιπλέον, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας ζήτησε να εξαιρεθούν οι οδοί Ερμού και Ασωμάτων από τους δρόμους που θα κλείσουν λόγω των έργων για την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου.

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση

Για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων & των νηπιαγωγείων, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 1 Ιούνη 2020, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, επισήμανε τα εξής:

« Η ανησυχία είναι κοινή και δεν είναι αποκλειστικότητα του Αντιδημάρχου Παιδείας, ο οποίος στο σημείωμά του μας καταγγέλλει επειδή αναδείξαμε αυτά που ειπώθηκαν την Τρίτη 26 Μάη, δηλαδή ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης οι 257 προσλήψεις καθαριστριών δεν γίνονται δεκτές και τη λύση καλούνται να βρουν την τελευταία στιγμή οι σχολικές επιτροπές.

Ας μην ξεχνάμε να πούμε και στις καθαρίστριες ένα μπράβο. Είναι οι εργαζόμενες που αφήνει κάθε φορά ο Δήμος 4 μήνες απλήρωτες, από Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη λόγω καθυστέρησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Εμείς συμφωνήσαμε με τη λύση που βρέθηκε, να διευρυνθεί το ωράριο και να διπλασιαστεί η αμοιβή για τις εργαζόμενες, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται γιατί ο Σεπτέμβρης είναι κοντά και τα σχολεία τότε δεν θα λειτουργούν μέρα παρά μέρα, αλλά κάθε μέρα.

Σε σχέση με το τι θα συμβεί από 1 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και όρους υγείας και όρους παιδαγωγικής λειτουργίας:

· Να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

· Να σχεδιάσουμε από τώρα να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία που καταργήθηκαν από τις Κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα, γιατί είναι δεκάδες τα Δημοτικά και Γυμνάσια που συγχωνεύτηκαν και καταργήθηκαν.

· Να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, καλύπτοντας τους 30.000 ομήρους αναπληρωτές που προσλαμβάνει στα σχολεία η μια Κυβέρνηση μετά την άλλη.

Δεν είναι όλα στην ευθύνη του Δήμου, όμως είναι ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να τα απαιτήσει, διαμορφώνοντας αυτούς τους όρους, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των συλλόγων γονέων κι εκπαιδευτικών. »

Για την επαναλειτουργία των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων, η Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δήλωσε τα παρακάτω:

« Σήμερα άνοιξαν και οι παιδικοί σταθμοί της Αθήνας. Συμμεριζόμαστε την αγωνία του συλλόγου γονέων των παιδικών σταθμών της Αθήνας. Την αγωνία για την εξασφάλιση των όρων υγιεινής τις πρώτες μέρες, αλλά και πως θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Αγωνία για το πως θα καλύπτονται τα κενά όταν κάποιος εκπαιδευτικός κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αγωνία για την εξέλιξη με την τροποποίηση της δυναμικότητας σταθμών του ΔΒΑ, με τη μείωση 236 θέσεων. Οι μειώσεις αυτές αφορούν και τις θέσεις βρεφών και δεν έχουν να κάνουν με μεταφορά στην προσχολική αγωγή. Αγωνία για τους 2 παιδικούς σταθμούς που είχαν προβλήματα μετά το σεισμό και δεν φαίνεται ότι θα ξαναλειτουργήσουν. Αγωνία για το νέο ωράριο 7-2 που δυσκολεύει σημαντικά τις εργαζόμενες μητέρες. »

Επίσης, για το ζήτημα της παραμονής των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας, ο Νίκος Σοφιανός ανέφερε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση:

« Θα έπρεπε με θέμα εντός ημερησίας να μας ενημερώσει ο Δήμαρχος για τις ενέργειες που έχει κάνει προς το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής για να συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα παραμονή στις δομές οι 11.000 πρόσφυγες που πήραν πολιτικό άσυλο. Αν ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου η έξωσή τους, όπως προαναγγέλλει ο αρμόδιος υπουργός, πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Η Αθήνα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι στις ευθύνη αυτών των ανθρώπων ότι εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχει τμήμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να στηριχτούν ώστε να ενταχθούν στη λειτουργία αυτής της πόλης. Γι αυτό απαιτούμε να μη γίνει καμία έξωση προσφύγων, που έλαβαν άσυλο, από τις δομές. »

Για τις επιπτώσεις του περίφημου «μεγάλου περιπάτου» της Αθήνας στους εμπόρους της οδού Αθηνάς, ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε τα εξής:

« Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ που προβλέπει ποιοι δρόμοι κλείνουν, που επιτρέπεται η κυκλοφορία και από ποιους. Προφανώς θα έρθει θέμα και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφασίσει για τις κατηγορίες. Υπάρχει και ένα αστείο στην υπόθεση! Στο κέντρο θα μπορούν να μπαίνουν όλοι οι Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες και οι Αντιπεριφερειάρχες θα μπορούν να μπαίνουν στο κέντρο, δεν θα μπορούν να μπαίνουν οι πελάτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι & οι έμποροι που δουλεύουν στο κέντρο.

Επισκεφτήκαμε τα μαγαζιά της οδού Αθηνάς και τη Βαρβάκειο Αγορά. Οι έμποροι έχουν φτιάξει επιτροπή αγώνα και έχουν μαζέψει δεκάδες υπογραφές. Στους επαγγελματίες με τους οποίους συναντήθηκε ο Δήμαρχος τους ενημέρωσε ότι οι πελάτες των μαγαζιών θα εξαιρούνται και θα μπορούν να μπαίνουν σε Ερμού & Αθηνάς και θα αποδεικνύουν ότι είναι πελάτες με την απόδειξη στην έξοδο. Στους εμπόρους της Βαρβακείου όπου και εκεί είναι όλοι αντίθετοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των εμπόρων της Βαρβακείου, ο Δήμαρχος τους ενημέρωσε ότι η Αθηνάς θα μονοδρομηθεί. Βλέπετε τις αντιδράσεις και προσπαθείτε να μπερδέψετε τον κόσμο.

Υπάρχει μια γενική αντίδραση και ζητάμε να εξαιρεθούν η οδός Αθηνάς και η οδός Ερμού μέχρι την Ασωμάτων από αυτό το σχέδιο. Θα καταστρέψετε μια αγορά που λειτουργεί ενάμιση αιώνα, τα εμπορικά, τα σιδηροπωλεία και τα χρωματοπωλεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τους νέους όρους που επιβάλει η δημοτική Αρχή. Ζητάμε να μιλήσει εκπρόσωπος της επιτροπής των εμπόρων της οδού Αθηνάς. »

Για το ίδιο θέμα ο Στέλιος Λάμπρου πρόσθεσε τα εξής:

« Για τον περίφημο «μεγάλο περίπατο» βλέπουμε ότι κινούνται ταχύτατα οι διαδικασίες και η έκδοση ΚΥΑ. Στις 13 Γενάρη θέσαμε το θέμα της οδοσήμανσης του Μαρκόνι, μιας μικρής γειτονιάς της Αθήνας, είχαμε παραδώσει στον Αντιδήμαρχο και σχετικό σκαρίφημα. Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο; ια να μην κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής; δεν θα μπορούσαν να

Η ΚΥΑ που προβλέπει το κλείσιμο της Ερμού, ουσιαστικά αχρηστεύει την οδό Αθηνάς και την περιοχή του Ψυρρή η οποία έχει επιχειρήσεις με βαριά αντικείμενα, εργαλεια, έπειπλα και άλλα αντικείμενα που χρειάζονται αυτοκίνητο για να γίνεται η μεταφορά και η προμήθεια. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά. Πρέπει λοιπόν να επανεξετάσετε και την ΚΥΑ, αλλά και τις επιπτώσεις που αυτή προκαλεί το επόμενο διάστημα. »

Ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το χώρο της συνεδρίασης και από το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο. Το θέμα ανέδειξε για ακόμη μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο η Βούλα Παναγή τονίζοντας τα εξής:

« Δεν γίνεται η δημοτική Αρχή να κάνει ότι δεν ακούει τους εργαζόμενους στις φαρμακαποθήκες, που με απόφαση Δημάρχου πλέον θα πρέπει να εργάζονται και το Σάββατο. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει τρείς στάσεις εργασίας, κάθε Σάββατο, μετά από αυτή την απόφαση. Καλούμε να επανεξετάσετε το θέμα. »

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Λάμπρου έκανε την εξής δήλωση:

« Στο τέλος της διακήρυξης του νέου ναζιστικού κόμματος που δημιουργήθηκε, αναφέρει ως “Γραφείο προέδρου Ηλία Κασιδιάρη” συγκεκριμένο κτίριο του Δήμου. Με ποια απόφαση έχει παραχωρήσει ο Δήμος σε αυτό το κόμμα γραφεία και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα και την περιουσία του αθηναϊκού λαού; Εδώ μπαίνει θέμα καταπάτησης προηγούμενων αποφάσεων. Επειδή επικαλείστε την νομιμότητας, εδώ υπάρχει αλλαγή της χρήσης ενός δημοτικού κτιρίου χωρίς καμία άδεια. »

Μάγδα Μπουλούκου

Δελτίο Ειδήσεων στις 08:00

Οριακή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας πιέζει ασφυκτικά το Σύστημα Υγείας. Ενδεικτικό είναι πως χθες...

Με «πλούσια» ατζέντα η επίσκεψη Δένδια σε Κάιρο και Λευκωσία

Εν μέσω του επίμονου «φλερτ» της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεων με την Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα το Κάιρο, ενώ...

Covid-19 – Βιετνάμ: Άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα

Οι υγειονομικές αρχές του Βιετνάμ άρχισαν σήμερα εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης για τον νέο κορονοϊό, με πρώτα στη σειρά τα μέλη του ιατρικού και του...

Πληρωμές από σήμερα για συνταξιούχους, κληρονόμους, εργαζόμενους και ανέργους

Περισσότερα από 121 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από σήμερα έως και την Παρασκευή σε περίπου 194.000 δικαιούχους από το υπουργείο Εργασίας, τον ΕΦΚΑ και...

Στους δρόμους τα συνδικάτα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις τιμούν τα συνδικάτα την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διεκδικώντας την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης,...

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στη μάχη κατά της covid-19

Η 8η Μαρτίου, καθιερωμένη ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, είναι εφέτος ημέρα πολέμου με τον αόρατο και πολύ επικίνδυνο εχθρό, τον SARS-CoV2 . Σε αυτό...

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στον Αθήνα 9.84

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, σηματοδοτεί τους καθημερινούς αγώνες των γυναικών στον κόσμο και τη συνεχή προσπάθεια ανάδειξης των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα,...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στον Αθήνα 9.84

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, σηματοδοτεί τους καθημερινούς αγώνες των γυναικών στον κόσμο και τη συνεχή προσπάθεια ανάδειξης των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα,...

Δήμος Νέας Σμύρνης: «Καταδικαστέα η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νέας Σμύρνης, με αφορμή τα όσα συνέβησαν σήμερα στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στον τίτλο η δημοτική Αρχή γράφει «Καταδικαστέα...

Τι έδειξαν τα rapid test σε Σύνταγμα και Βούλα

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν στην Αττική σήμερα, Κυριακή 7 Μαρτίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test),...

Έρευνα για την αντίδραση των αστυνομικών στα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Διοικητική εξέταση διέταξε η ΕΛΑΣ, μετά την ανάρτηση video στο απεικονίζεται αστυνομικός να ξυλοκοπά πολίτη, στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν μεταξύ αστυνομικών και πολιτών στη...

Δωρεάν rapid test τη Δευτέρα σε Αιγάλεω, Περιστέρι και ίλιον

Αύριο Δευτέρα 8 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων της Περιφέρειας και του ΙΣΑ θα πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικά τεστ στο Δυτικό Τομέα Αττικής. Συγκεκριμένα, τα τεστ θα...