back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σάλος με τη «Λάλκα» της Κιτσοπούλου

Διαβάστε επίσης

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί σε φιλόζωους και κοινό η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Λάλκα» της σκηνοθέτιδος και ηθοποιού Λένας Κιτσοπούλου, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρότζεκτ «ENTER» του Ιδρύματος Ωνάση. Στην ταινία απεικονίζονται λεπτομερώς η εκδορά και η σφαγή ενός ζαρκαδιού, το οποίο έχει σκοτώσει με καραμπίνα.

Λάλκα

Οι φιλοζωικές

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί λαθροθηρία, τονίζοντας ότι «κανένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ δε νομιμοποιεί την απροκάλυπτη σφαγή ενός ζώου και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Ίδρυμα Ωνάση θα διαχωρίσει τη θέση του από αυτή τη βαρβαρότητα».

«Εχουμε στείλει καταγγελτική επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Ίδρυμα Ωνάση για να κατέβει η ταινία από το διαδίκτυο και φυσικά στην Εισαγγελία» λέει στον Αθήνα 9.84 η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, «Η ταινία  προτρέπει στην ωμή βία, προάγει την επίθεση στην άγρια φύση ως τρόπο ζωής και συνυφαίνει την επιστροφή στα ένστικτα με την απόλυτη έλλειψη σεβασμού στα ζώα».

Λάλκα

«Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση δεν λογοκρίνεται, κρίνεται όμως», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της η φιλοζωική οργάνωση Dogs’ Voice τονίζοντας ότι «η Στέγη σίγουρα έχασε ένα μεγάλο μέρος των υποστηρικτών της και δικαίως φιλοξενώντας την υπαρξιακή αγωνία ενός καλλιτέχνη να υπάρχει μέσα από την πρόκληση ακόμα και όταν αυτή η πρόκληση αφαιρεί ζωή, προσβάλλει ανθρώπους και δεν προάγει τον σεβασμό σε κάθε μορφή ζωής, που τα τελευταία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να αναδείξουν μέσα από τον πολιτισμό και να κάνουν τα δικαιώματα των ζώων κομμάτι του. Με ποια καλλιτεχνικά κριτήρια επελέγη το έργο; Πώς συνδέεται με τις αξίες της Στέγης και με τον πολιτισμό;».

Το κοινό

Στα social media γίνεται λόγος για «ωμή κακοποίηση», με χαρακτηρισμούς όπως: «αρρωστημένοι άνθρωποι , «φρικαλεότητες», «ανατριχιαστικό» και «αίσχος» ενώ κάποιοι αναρωτιούνται αν πρόκειται για τρολιά; Άλλοι χρήστες ωστόσο κάνουν λόγο για καταγραφή μιας πρακτικής ετών, την οποία όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν μας αρέσει να παρακολουθούμε ή αναγράφουν σχόλια όπως: «αφήστε τους καλλιτέχνες να εκφραστούν» ή «πολλοί άνθρωποι στα χωριά είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με αυτές τις σκηνές και αυτές τις θεωρίες».

Λάλκα

Η Στέγη

Η απάντηση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σε επικοινωνία του Αθήνα 9.84 , ήταν πως δεν θα προβεί σε κάποια δήλωση ή σχόλιο για το θέμα. 

Η δημιουργός της ταινίας Λένα Κιτσοπούλου γράφει:

«Στον οικισμό Λάλκα, σε υψόμετρο 1.400 μ., συνειδητοποιώ πόσο πολύ έχει αδρανήσει η δύναμη του ανθρώπου για την επιβίωση μέσα στο παγκόσμιο, φασιστικό οικονομικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται καπιταλισμός και στο οποίο όλοι μας έχουμε υποδουλωθεί, νομίζοντας ότι η ποιότητα της ζωής μας προοδεύει μαζί με την επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ πεθαίνουμε πλέον, όχι από τον Covid-19, αλλά από καρκίνους, εγκεφαλικά, αυτοάνοσα, καταθλίψεις και πίεση. Η επίθεση και ο σκοτωμός, όταν θες να φας, δεν είναι κακιά, είναι μια βία της φύσης με την οποία οφείλουμε να είμαστε συμφιλιωμένοι. Κάποιος που επιλέγει να φάει το καλύτερο κρέας για τον οργανισμό του σίγουρα δεν είναι χειρότερος από τον οικολόγο που έχει ένα σκυλί στο μπαλκόνι του στην Αθήνα».

Λάλκα

«Με το πρότζεκτ αυτό θέλω να μιλήσω για το δικαίωμα του ανθρώπου να αφήνει τον χρόνο να κυλάει χωρίς την έπαρση του να πράττει όλη την ώρα καλοσύνες και σπουδαία έργα. Η ζωή δεν είναι φόβος και πανικός, ούτε ένα μηνιάτικο που χωρίς αυτό πεθαίνεις. Η ζωή είναι αέρας που πρέπει να τον αφήνεις να σε πηγαίνει και όχι να τον υποτιμάς. Το πρότζεκτ αυτό προτείνει να αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής».

Καλλιόπη Ασλανίδου

Η απάντηση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Εταιρείας στο φιλμ της Λένας Κιτσοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα