back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κορυφαίες προσωπικότητες της 7ης Τέχνης από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Διαβάστε επίσης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρουσιάζει «Τα Μικρά Ταξίδια στον Κόσμο του Κινηματογράφου»

Μια online ξενάγηση στους σταθμούς της 7ης Τέχνης. Το θαύμα του 20ου αιώνα. Μικρές διαδρομές στην Ιστορία του Κινηματογράφου, μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Μια γνωριμία με τις προσωπικότητες που έβαλαν τα θεμέλια σ’ ένα κόσμο που συνδυάζει την πραγματικότητα με τη φαντασία. Μια γνωριμία με την εξέλιξή του μέσα στο χρόνο.

Αντλώντας στοιχεία από την τέχνη του θεάτρου, της λογοτεχνίας, της αφήγησης, της ζωγραφικής, του χορού και της μουσικής, ο Κινηματογράφος φτιάχνει τον δικό του Μαγικό Κόσμο, στον οποίο οι ταινίες ως διανομείς ονείρων, ελπίδων και κρυφών επιθυμιών του ανθρώπου θα υπάρχουν πάντα, όσες αλλαγές και να υπάρξουν στο μέλλον, όπως σημειώνει ο Ίγκμαρ Μπέργκμαν.

Ταξίδι πρώτο : 1887 – Louis Aimé Augustin Le Prince

Ο Λουί Αιμέ Ωγκυστέν Λε Πρενς ήταν Γάλλος εφευρέτης και ο πρώτος που κινηματογράφησε κινούμενη εικόνα, σε χαρτί, χρησιμοποιώντας έναν φακό. Έχει ονομαστεί ο «Πατέρας της Κινηματογράφησης».

 Τον Οκτώβριο του 1888, κινηματογράφησε μία μικρή ακολουθία εικόνων, το γνωστό πλέον Roundhay Garden Scene, καθώς επίσης και μερικές σκηνές από τη γέφυρα του Λιντς, χρησιμοποιώντας έναν φακό και χαρτί. Αυτό προηγείται κατά πολύ από τις εφευρέσεις των Γουίλιαμ-Φριζ Γκριν, Ωγκύστ και Λουί Λυμιέρ και Τόμας Έντισον.

Δεν μπόρεσε ποτέ να εξελίξει την εφευρεσή του γιατί εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Είχε κανονίσει να κάνει μία δημόσια παρουσίαση στις ΗΠΑ, πράγμα που δεν έγινε ποτέ, καθότι ταξιδεύοντας με τρένο, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1890. Οι Αρχές δεν βρήκαν ούτε πτώμα ούτε αποσκευές. Έναν αιώνα αργότερα, η αστυνομία βγήκε αρχεία, τα οποία περιείχαν μία φωτογραφία, η οποία απεικόνιζε έναν πνιγμένο άνδρα, ο οποίος μπορεί να είναι ο Λε Πρενς.

Για να παρακολουθήσετε «Τα Μικρά Ταξίδια στον Κόσμο του Κινηματογράφου» συντονιστείτε κάθε Δευτέρα στο site του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων https://www.chaniafilmfestival.com/small-journeys1/

Καθώς και στα social media του Φεστιβάλ

https://www.facebook.com/chaniafilmfestival/
https://www.instagram.com/chaniafilmfestival/

Παραγωγή : Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα