back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φουντώνει το κύμα οργής στις ΗΠΑ – Xιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες πόλεις

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο χάος επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις αμερικανικές πόλεις, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, σε δεκάδες πόλεις έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, εκφράζοντας την οργή τους -πολλές φορές με ακραίο τρόπο- για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούν στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις, ενώ σε πολλές έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το Ρίτσμοντ μοιάζει να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη, με δεκάδες εστίες συγκρούσεων και τους αστυνομικoύς να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Η κατάσταση ξέφυγε τελείως, όταν ομάδα διαδηλωτών έβαλε δωτιά σε συγκρότημα κατοικιών, με συνέπεια να κινδυνεύσει η ζωή ενός παιδιού.

Βανδαλισμοί και πυρπολισμοί αυτοκινήτων και καταστημάτων προκλήθηκαν στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, το Ντάλας, το Λας Βέγκας, το Σιάτλ, το Μέμφις, την Ατλάντα, το Λος Αντζελες, το Μαϊάμι, το Πόρτλαντ, το Σικάγο, και την Ουάσινγκτον, με την αστυνομία να κάνει ευρεία χρήση χημικών, και να απωθεί τους διαδηλωτές με σφαίρες καουτσουκ.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει σε πάνω από 1.000 συλλήψεις σε 22 αμερικανικές πόλεις.
Ο οδηγός βυτιοφόρου φορτηγού κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολη. Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

https://youtu.be/kTozRxkDsUo

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτίριο και στη συνέχεια δεν άφηναν τα πυροσβεστικά οχήματα να προσεγγίσουν το σημείο.

Το περιστατικό ήταν ανάμεσα σε δεκάδες άλλα που καταγράφηκαν το βράδυ του Σαββάτου.
Ο αστυνομικός διευθυντής έκανε λόγο για προβοκάτσια, λέγοντας ότι τα σοβαρότατα επεισόδια στην πόλη του δεν οργανώθηκαν από ντόπιους, αλλά από άτομα που ταξίδεψαν από άλλες πολιτείες, πολλές χιλιάδες μίλια απόσταση.

Διαδηλωτές: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Black Lives Matter» και «I Can’t Breath» (τις τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ πριν ξεψυχήσει κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν).

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μας όσο δεν είμαστε νεκροί. Και διαδηλώνουμε και τίποτε δεν γίνεται. Αυτό θέλουμε ν΄αλλάξει», έλεγε μία διαδηλώτρια στο Μαϊάμι.

Δημοσιογράφοι δέχθηκαν σε πολλές πόλεις επίθεση, τόσο από αστυνομικούς όσο και από διαδηλωτές.

Η δήμαρχος της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς παρέβαλε την κατάσταση με τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυριαρχίας των λευκών και αντιφασιστών προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δεκάδων τον Αύγουστο 2017. ο Τραμπ είχε τότε δηλώσει ότι υπάρχουν «πολύ εντάξει άνθρωποι και στις δύο πλευρές».

Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας

Στην απόλυση δύο αστυνομικών και στην απενεργοποίηση σε γραφείο άλλων τριών προχώρησε την Κυριακή ο δήμαρχος της Ατλάντα, σε συνεργασία με την ηγεσία της αστυνομίας στην περιοχή. Οι πέντε αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων εμφανίστηκαν να χρησιμοποιούν βία ενάντια σε ζευγάρι που επέβαινε σε αυτοκίνητο και να χρησιμοποιούν όπλα αναισθητοποιήσης τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα.

https://youtu.be/fBbir5aLxMM

Ο δήμαρχος της Ατλάντα και η επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή, χαρακτήρισαν «συγκλονιστικό» το περιστατικό και δεν έκρυψαν την οργή τους. Το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας καταγράφηκε το Σάββατο το βράδυ, ενώ στην Ατλάντα, όπως και σε δεκάδες άλλες πόλεις των ΗΠΑ, βρίσκονταν σε εξέλιξη μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις, για τη δολοφονία από αστυνομικούς του Τζορτζ Φλόιντ.

Η εικόνα των αστυνομικών που κατέβασαν με τη βία από το αυτοκίνητο το ζευγάρι και τους κτύπησαν με όπλα αναισθητοποίησης, πριν τους περάσουν χειροπέδες, βγήκε μέσω του βίντεο που ακολουθεί στα social media.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επιβαρύνει την κατάσταση», δήλωσε στο δίκτυο CBS. «Εχουμε ξεπεράσει το σημείο καμπής. Η ρητορική του το μόνο που κάνει είναι να πυροδοτεί την κατάσταση και πρέπει να σιωπήσει».

«Θα έπρεπε να ενώσει την χώρα και όχι να συνδαυλίζει τις φλόγες», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο ABC.

Ο υποψήφιος των δημοκρατικών τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις βιαιότητες. «Οι διαδηλώσεις απέναντι σε τέτοια (αστυνομική) αγριότητα αποτελούν δικαίωμα και ανάγκη…Ο εμπρησμός πόλεων και οι καταστροφές δεν είναι», είπε.

Σοβαρό πονοκέφαλο στον Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί η έκρυθμη κατάσταση μετά τις σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση του κορωνοϊού. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρίχνει λάδι στη φωτιά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κηρύξουν το ANTIFA τρομοκρατική οργάνωση», ανακοίνωσε με tweet ο Τραμπ, ο οποίος επιρρίπτει στο κίνημα και άλλους «ριζοσπάστες εξτρεμιστές» τις ταραχές που ξεσπούν κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα