24.1 C
Athens
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020

Μιλούν για τον Αθήνα 9.84

✚ ΑΘΗΝΑ

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

 

Από νωρίς το πρωί ο σταθμός της Πόλης επιστρέφει τα μικρόφωνα σε πολλούς από τους δημοσιογράφους και τους παραγωγούς που συντέλεσαν στη δημιουργία ενός νέου, αστικού ραδιοφώνου!

Οι Νίκος Ευαγγελάτος, Νίκος Κανελλόπουλος, Φοίβος Καρζής και Δημήτρης Κωνσταντάρας μίλησαν στην εκπομπή του Γιώργου Αποστολίδη.

«Είχα την μεγάλη τύχη να εκφωνήσω το πρώτο δελτίο του Αθήνα 9.84. Στο ξεκίνημα του σταθμού υπήρχε μια υποδειγματική πολυφωνία με δημοσιογραφους πολλών απόψεων και διαφορετικών αλλά και πολλών ηλικιών.Πολύ γρήγορα όμως γίναμε μια ομάδα. Όσοι περάσαμε απο εκεί χτίσαμε αρχές και αξίες.Κανένας δεν περίμενε τότε, πως ο Μιλτιάδης Εβερτ, ένας άνθρωπος που χαρακτηριζόταν δεξιός, θα έφτιαχνε έναν τέτοιο πολυφωνικό ραδιοφωνικό σταθμό», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ευαγγελάτος.

«Ο 9.84 είναι το δεύτερο σπίτι μας. Από την πρώτη μέρα ήμουν εδώ. Αυτό που είχα βάλει ώς στόχο ήταν να αγαπήσει ο κόσμος τη κλασσική μουσική. Οι άνθρωποι που μας ακούν μας τιμούν με την ακρόασή τους και εμείς οφείλουμε να τους το ανταποδώσουμε», τόνισε ο Νίκος Κανελλόπουλος.

«Ο Αθήνα 9.84 ήταν ένας σταθμός που τίμησε τη διαδρομή του. ‘Ένας σταθμός που δεν ήταν άμεσα εξαρτημένος από κανένα πολιτικό κέντρο», ανέφερε ο Φοίβος Καρζής και συνέχισε: «Η φύση του είναι τέτοια που είναι ένας σταθμός ούτε κρατικός,ούτε ιδιωτικός.Ο 9.84 ως δημοτικός σταθμός αυτορυθμίζεται δεν συναρτάται με τον υπόλοιπο πολιτικό κύκλο».

Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας είπε ότι «Ο Αθήνα 9.84 ήταν από την αρχή μια φωλιά γέννησης ταλέντων και ανθρώπων που έκαναν καριέρα στο ραδιόφωνο και όχι μόνο. Η φυσιογνωμία του σταθμού δεν άλλαξε ποτέ,αυτό είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές του,δεν έκανε πίσω στην ποιότητα που εκπέμπει και δεν έπεσε στη λούμπα της εμπορικότητας.Κακό όμως καθώς όταν η εμπορικότητα είναι χαμηλή τότε και τα έσοδα είναι χαμηλά».

Σειρά στο μικρόφωμο του Αθήνα 9.84 πήραν οι Γιάννης Πολίτης, Άγγελος Μοσχονάς, Βασίλης Ταλαμάγκας οι οποίοι μίλησαν στον Γιάννη Θεοδόση και την Ελένη Κάραμποτ (πρώτη εκφωνήτρια του σταθμού).

Ο Αντιπρόεδρος Αθήνα 9.84, Γιάννης Πολίτης, ο οποίος υπήρξε και Γενικός Διευθυντής κατά την περίοδο 2002-2008, μίλησε για τον Αθήνα 9.84 του τότε αλλά και του τώρα.

«Μεγάλη επιτυχία του Μιλτιάδη ‘Εβερτ. Παρότι ήταν ένα παραδοσιακό δεξιό στέλεχος, στο ραδιόφωνο επέδειξε τόσο ανοιχτό μυαλό πήρε τους καλύτερους εκείνης της περιόδου και τους άφησε να λειτουργήσουν εν λευκώ δεν λογοκρίθηκαν ποτέ. ‘Έτσι λοιπόν έγινε το ραδιόφωνο της πολυφωνίας και το ραδιόφωνο του μέτρου. Από τότε και μέχρι τώρα ουδείς έχει παρέμβει στο περιεχόμενο αυτού του ραδιοφώνου», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ο Αθήνα 9.84 ξεκίνησε και συνεχίζει να είναι πολυφωνικό.’Έκανε ένα μεγάλο κύκλο ως ειδησεογραφικό-πολιτικό ραδιόφωνο, παραμένει ειδησεογραφικό αλλά τώρα θα δοθεί έμφαση στον πολιτισμό. Το ραδιόφωνο της Πόλης πρέπει να είναι το κέντρο πολιτισμού που όλοι οι άνθρωποι της τέχνης θα εκφράζονται μέσα από αυτό».

Ο Άγγελος Μοσχονάς, επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος Αθηναίων, στενός συνεργάτης του τότε Δημάρχου, Μιλτιάδη Εβερτ ανέφερε ότι «δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, δεν μπορούσαμε καν να φέρουμε τα μηχανήματα. Ο Μιλτιάδης Εβερτ είχε μια ξεκάθαρη άποψη,ότι με τον 9.84 διευρύνουμε τη Δημοκρατία, τότε υπήρχε μονοφωνία στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Ο Μιλτιάδης ‘Εβερτ δέχτηκε πολλές επιθέσεις,ωστόσο δεν άλλαξε άποψη. Επέμεινε να δημιουργήσει και δημιούργησε ένα πολυφωνικό ραδιόφωνο και για αυτό όσοι δούλευαν προέρχονταν από διαφορετικούς χώρους».

Ο Βασίλης Ταλαμάγκας ο οποίος διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Αθήνα 9.84 την περίοδο 1998 – 2002, είπε χαρακτηριστικά: «Έχω συνδέσει τον Αθήνα 9.84 με την εν συναίσθηση,τη συναισθηματική ταύτιση του παραγωγού με την ψυχική κατάσταση του ακροατή και αμφίδρομα. Υπάρχει ακόμα αυτή η σχέση» και κατέληξε «πάντα οι εκπομπές του ήταν ξεχωριστές, ιδιαίτερες και πάντα ο Αθήνα 9.84 ήταν συνώνυμο του κύρους».

«Η πιο ελεύθερη περίοδος της ραδιοφωνίας ήταν εκείνη.Με σεβασμό στον ακροατή, χωρίς να λέγονται ακρότητες. Εκείνη την περίοδο όλα ήταν καμωμένα λές και είχαν προγραμματιστεί να είναι κοντά στο τέλειο και το τέλειο ήρθε στην συχνότητα του 9.84», είπε ο Θεόδωρος Ρουσσόπουλος.

«Τη μαγιά του Αθήνα 9.84 την πήραν μετά τα ιδιωτικά ραδιόφωνα αλλά και τα ιδιωτικά κανάλια», τόνισε ο Γιώργος Μητσικώστας.

Ο δημιουργός του πρώτου σταθμού της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Γιάννης Τζαννετάκος:

“Με τον Μιλτιάδη ‘Εβερτ συνυπήρξαμε ως γενιά, η γενιά των Δημοκρατικών διεκδικήσεων. Αν και βρίσκομαστε σε αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις,αυτό δεν τον εμπόδισε να μου δώσει την εντολή να ξεκινήσω.
Μεταξύ μας δεν συγκρουστήκαμε ποτέ.

Αυτό που πίστευα εγώ ήταν η μίξη των γενεών, η λειτουργία ανθρώπων σε ένα κλιμα αμοιβαίας εκτίμησης, ελευθερίας, συνεννόησης. Αυτό μπόρεσα να κάνω, ένα κλιμα συνεργατικό στο οποίο είχα δοκιμαστεί ,αυτό κατάφερα να το περάσω στον Αθήνα 984”

Κωστής Φιλιππόπουλος (πρώτος νομικός σύμβουλος 9.84):
“Υπήρξε μια τεράστια επιτυχία που οφειλόταν,πρώτον στη μαγκιά “πάω κόντρα στο κράτος”, δεύτερον στη μαγκιά “ακούγονται όλοι και αν θέλουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μπορούν βεβαίως να ακουστούν και αυτοί”.
Επίσης ενώ στην ΕΡΤ όλες οι εκπομπές ήταν ηχογραφημένες,εγκεκριμένες και μετά μεταδόσιμες,οι δικές μας εκπομπές ήταν ζωντανές.
Αυτό είναι το ξεκίνημα μας αλλά και ο λόγος που πέτυχε ο 9.84!

Νίκος Δήμου:
“Ακούγεται η φωνή μου μετά από τόσα χρόνια στον 9.84!
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εκπομπή που έκανα, με μυθικές ακροαματικότητες, μια απο τις πιο ωραίες δουλειές που έχω κάνει στη ζωή μου.
Στο ξεκίνημα υπήρχε μια πολυφωνία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μιλούσαν στον 9.84 ήταν άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις.
Αν υπάρξει κάποτε ιστορία του Ελληνικού Διαφωτισμού, τότε θα πρέπει να υπάρξει και μια σελίδα για αυτόν τον σταθμό”.

Οι καλεσμένοι του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Μίνα Αδαμάκη: ‘Εχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τον 9.84.
Το 1987 ολοι ζούσαμε σε μια εποχή μεγάλου ενθουσιασμού. Ηταν η πρώτη φορά που ένας ραδιοφωνικός σταθμός λειτουργούσε ελεύθερα, χωρίς λογοκρισία και με έμφαση στον πολιτισμό. Ήταν η πρώτη φορά που
βγήκαν στον αέρα εκπομπές ζωντανά και όχι ηχογραφημένες.

Βάσια Τριφύλλη: Ο 9.84 ήταν ο δικός μας σταθμός.Τον εκτιμώ και τον σέβομαι. Είναι ο πρώτος επίσημος ραδιοφωνικός σταθμός που βγήκε “μέσα από την παρανομία” αλλά βγήκε επίσημα και με βούλα δημάρχου,του Μιλτιάδη ‘Εβερτ.

Ρένα Θεολογίδου: Με τον 9.84 ακούσαμε για πρώτη φορά την αντιπολίτευση να μιλάει! Αν δεν είναι επανάσταση αυτό, τότε τι είναι;

Σπύρος Παπαδόπουλος:  Η πρώτη φορά που έκανα ραδιόφωνο ήταν στον 9.84.
‘Οσοι δεν το έχουν ζήσει δεν μπορούν να φανταστούν τι σήμαινε για μας ο 9.84. ‘Ηταν πραγματικά τομή, άνθιζαν τα μυαλά, γινόντουσαν πράγματα που μετά, κάποια από αυτά, έγιναν και “θαύματα”! Ένα από τα θαύματα ήταν και ο “σπόρος” των ραδιοφωνικών μας εκπομπών με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση και δημιουργήθηκαν οι γνωστοί “Απαράδεκτοι”

Μελίνα Αδαμοπούλου: Αυτός ο σταθμός ήταν ένα μαγικό κουτί για όλους και για μας αλλά και για όσους καλούσαμε στις εκπομπές μας. ‘Ηταν ένα μικρό καθημερινό θαύμα.

Μίλτος Ιωσήφ: Νιώσαμε πως είχαμε φτιάξει το δικό μας σπίτι,ένα σπίτι όμως που έπρεπε καθημερινά να προασπίζουμε. Ήμασταν στην παρανομία, ωστόσο κανείς δεν τόλμησε να εισβάλλει μέσα στον 9.84.

Παύλος Τσίμας: ‘Ήμουν από την πρώτη μέρα στον Αθήνα 9.84.
Για όλους μας ήταν μια τρομερή αίσθηση ελευθερίας. Είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τί είναι να ζεις σε ένα περιβάλλον όπου η ενημέρωση ήταν με μια σφιγμένη γραβάτα ή έναν αυστηρό κότσο στο μαλλί, μέσα σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο. Αυτό φαινόταν και στη φωνή, όχι μόνο στην εμφάνιση. ‘Ολα αυτά όμως ανατράπηκαν με τη δημιουργία του 9.84

Νίκος Χατζηνικολάου: Το “Ενώπιος Ενωπίω” ξεκίνησε στον Αθήνα 9.84 και μετά μεταφέρθηκε στο Mega. Ακόμα και την δουλειά μου στο Mega  την οφείλω στον 9.84, διότι από εκεί με άκουσαν και με ζήτησαν για δοκιμαστικό.
Ο 9.84 ήταν η μόνη μη κρατική φωνή στο ραδιόφωνο, εκεί έμαθα να έχω ανοχή στην άλλη άποψη,να μην λειτουργώ με αυταρχισμό και να ακούω.

Στιγμές γέλιου στον 9.84 αποκάλυψε ο Θοδωρής Σαραντής:
Σε μία εκπομπή είχα τη σατανική ιδέα να κάνουμε το “Ροφό της Τύχης” ήταν η εποχή που ο Γιώργος Πολυχρονίου έκανε τον “Τροχό της Τύχης”. Τότε προσφέρθηκε ένας ακροατής να μας δώσει δώρο έναν ροφό! Επίσης θυμάμαι τον διαγωνισμό που είχε βάλει ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος και κερδισμένος θα ήταν αυτός ο οποίος θα έφερνε την μεγαλύτερη πέτρα. Τότε γέμισε η Λιοσίων βράχους..

‘Αγγελος Πυριόχος: Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα τηλέφωνα της Βουγιουκλάκη,του Σακελλάριου και άλλων “μύθων’ για να βγουν στον αέρα. Αντί να τους καλούμε εμείς μας καλούσαν εκείνοι. Αυτός ήταν ο 9.84!

Μίρκα Παπακωνσταντίνου: Εμείς ήμασταν όλοι κολλητοί,περνάγαμε υπέροχα και τις ώρες εκτός εκπομπών. Αυτό είναι το πολύτιμο παράσημό μας!
Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από το 9.84 -παιδιά τότε- και τώρα κάνουν πολύ σπουδαία πράγματα.

Δημήτρης Πιατάς: Ο 9.84 έγραψε ιστορία. Η εκπομπή στην οποία συμμετείχα είχε τίτλο “Το Θέατρο στο Μικρόφωνο”. ‘Ήταν ένας νέος ραδιοφωνικός κόσμος. Αυτός με έβαλε μέσα στο θέατρο,αυτός με έβαλε στη δουλειά μου.

“Η ‘Ωρα των Προέδρων”

Μάρω Κοντού: Το να είσαι Πρόεδρος στον Αθήνα 9.84 είναι τιμή.
Πέρα από την Ιστορία του, αυτός ο σταθμός είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα με τα χαρακτηριστικά που έχει”

Ρέα Γαλανάκη: “Η τέχνη δεν είναι ποτέ κομματική, είναι υπερκομματική και αυτό είναι πολύ κοντά στο χαρακτήρα που έχει ο Αθήνα 9.84. ‘Όταν λοιπόν μιλάμε για ένα έργο τέχνης, μια θεατρική παράσταση, δεν πρέπει να το βλέπουμε μέσα από κομματικά κριτήρια. Αυτό είναι ο 9.84. Απευθύνεται σε όλη τη κοινωνία και βρίσκει την σύμπλευση με την πολυφωνικότητα που είχε και εξακολουθεί να έχει”

Γιάννης Παντελάκης: “Είναι ένα Δημοτικό Ραδιόφωνο με μεγάλη ιστορία. Η χρησιμότητα αυτού του ραδιοφώνου είναι τεράστια. Το να κάνεις εκπομπές π.χ για το βιβλίο, είναι πολύ ουσιαστικό”.

Σόφη Δασκαλάκη Μυτιληναίου: “Αγάπησα τον 9.84 γιατί είδα την ιδιαίτερη φύση του. Δεν είναι ένας εμπορικός σταθμός, το εισόδημά του δεν είναι μόνο τα χρήματα, είναι και η ικανοποίηση που δίνει σε διάφορες ομάδες πολιτών. Είναι ένα ψυχικό εισόδημα και αυτό δεν μπορείς να το μετρήσεις”!

Εννέα συλλήψεις για τα επεισόδια στο Σύνταγμα – Στο 401 ΓΣΝΑ έξι αστυνομικοί

Επεισόδια και για άλλη μια φορά, φθορές με συνθήματα από σπρέι στις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου, είναι ο απολογισμός των κινητοποιήσεων για το νομοσχέδιο...

Με 187 «ναι» υπερψηφίστηκε το ν/σ για τις διαδηλώσεις – Απόντες Γ. Παπανδρέου – Χ. Καστανίδης

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο "Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις". Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε...

Μάριο Σεντένο: “Η αβεβαιότητα παραμένει ψηλά”

Την πεποίθηση ότι «η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη» εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού εάν δεν είχαν δοθεί γρήγορες και αποφασιστικές πολιτικές απαντήσεις εξέφρασε...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στην Αττική – Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Παρασκευή στην...

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Στις φυλακές επιστρέφει ο Νίκος Σειραγάκης με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας

Να επιστρέψει στις φυλακές προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, για τον πρώην προπονητή μπάσκετ Νίκο...

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για το προσφυγικό: “Οι δρόμοι της ντροπής και του φόβου κλείνουν οριστικά”

Στη μείωση των μεταναστευτικών ροών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του την Πέμπτη στην τελετή καθέλκυσης του πρώτου από τα δέκα...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Εννέα συλλήψεις για τα επεισόδια στο Σύνταγμα – Στο 401 ΓΣΝΑ έξι αστυνομικοί

Επεισόδια και για άλλη μια φορά, φθορές με συνθήματα από σπρέι στις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου, είναι ο απολογισμός των κινητοποιήσεων για το νομοσχέδιο...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στην Αττική – Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Παρασκευή στην...

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Συνεχίζονται μέρα και νύχτα οι ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους της πόλης

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται, μέρα και νύχτα, στην καρδιά του καλοκαιριού το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων δρόμων του Δήμου Αθηναίων. Ένα μεγάλο πρόγραμμα που ξεκίνησε τον περασμένο...

Είκοσι καλοκαιρινές ιστορίες από τον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Νανούρη – Σήμερα η Λένα Παπαληγούρα διαβάζει το «Καλοκαίρι»

Απόσπασμα από βιβλίο του Αλμπέρ Καμύ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη «Το καλοκαίρι», διαβάζει σήμερα στο σταθμό της πόλης η Λένα Παπαληγούρα. Ο Δήμος...