back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

HΠΑ-θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ: «Εμφύλιος» και απαγόρευση κυκλοφορίας σε τουλάχιστον 25 πόλεις – Tρεις οι νεκροί από πυρά

Διαβάστε επίσης

Οι ταραχές στις ΗΠΑ επεκτείνονται μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε χθες, Σάββατο, σε τουλάχιστον 25 μεγάλες πόλεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία που οδήγησε στον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού.

Μέχρι στιγμής, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Ο τελευταίος νεκρός καταγράφεται στην Ινδιανάπολις, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαμαρτυρίες με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» (I can’t breathe) -τα τελευταία λόγια του Φλόιντ όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του- ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την Αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη. Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες, ο δήμαρχος του οποίου ζήτησε την ανάπτυξη Εθνοφρουράς το Σάββατο.

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας “Οι ζωές των μαύρων μετρούν”. Πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει χθες ότι αν οι διαδηλωτές, που την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί στην Λαφαγιέρ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, παραβίαζαν τον φράκτη, θα τους είχαν υποδεχθεί “τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει δει ποτέ”.

Αργότερα, κατά την επίσκεψή του στο το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, ο Τραμπ επεσήμανε ότι: “Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στους δρόμους της Μινεάπολiς είναι μεγάλη τραγωδία”. Πρόσθεσε όμως ότι η μνήμη του Φλόιντ “ατιμάζεται από τους ταραχοποιούς, τους πλιατσικολόγους και τους αναρχικούς” και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει “συμφιλίωση, όχι μίσος”, και να αποδοθεί “δικαιοσύνη”, αντί να επικρατεί “χάος”.

Οι πλήρεις δυνάμεις της Εθνοφρουράς της Μινεσότα κινητοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες ταραχών στη Μινεάπολις, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας και στη γειτονική Σεντ Πολ.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του Σαββάτου θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

“Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη (…) Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλοσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει”, δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις.

Όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ κατηγόρησε επίσης “ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα”.

Εθνική δυσαρέσκεια

Ακτιβιστές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων εκτίμησαν ότι η σύλληψη και ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς πυροδότησε την οργή που υποβόσκει εδώ και καιρό στη Μινεάπολις και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ για τον ρατσισμό που επικρατεί στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης.

Όμως οι ταραχές που εξαπλώθηκαν πάρα πολύ γρήγορα συμπίπτουν και με μια βαθιά αίσθηση δυσαρέσκειας για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της covid-19.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε πολλές μεγάλες πόλεις όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσά τους η Ατλάντα, το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφια, το Ντένβερ, το Σινσινάτι, το Πόρτλαντ, το Όρεγκον, το Κεντάκι και η Λούισβιλ.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σάββατο στο Ντάλας, το Σικάγο, το Σιάτλ, τη Σολτ Λέικ Σίτι και το Κλίβελαντ.

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση το Πεντάγωνο έθεσε στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Μονάδες της Εθνοφρουράς κινητοποιήθηκαν επίσης στο Οχάιο, το Μιζούρι, το Ουισκόνσιν και το Τενεσί.

“Θα μπορούσαν να τους σκοτώσουν”

Η οργή για τον φόνο του Φλόιντ είναι εκτεταμένη.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους του Σικάγο για δεύτερη ημέρα. Εικόνες που τραβήχτηκαν από κινητό δείχνουν διαδηλωτές να ανατρέπουν ένα SUV, να πυρπολούν ένα περιπολικό, έναν άνθρωπο να καίει την αμερικανική σημαία και κάποια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης περιπολικό πέρασε μέσα από το πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, που είχαν βγει στους δρόμους για δεύτερη ημέρα, αφού την Παρασκευή έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις.

“Θα μπορούσαν να τους έχουν σκοτώσει και δεν γνωρίζουμε πόσοι τραυματίστηκαν”, κατήγγειλε η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο- Κόρτες στο Twitter, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι εν λόγω αστυνομικοί.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη συνοικία Φέρφαξ, όπου πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να εισβάλει στο στούντιο CBS Television City, όμως απωθήθηκαν από την αστυνομία.

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στη Μινεάπολις

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολις χθες Σάββατο το βράδυ, την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική πόλη μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολις. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Χούλιο- Σέζαρ Τσάβες, ένας αστυνομικός σημαδεύει απευθείας εναντίον του, την ώρα που η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

“Ένας αστυνομικός τον οποίο τραβώ με την κάμερα στρέφεται προς το μέρος μου και με σημαδεύει με το όπλο του που ρίχνει πλαστικές σφαίρες”, δήλωσε ο Τσάβες.

Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Τσάβες όσο και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο .

Στο βίντεο που τράβηξε ο Τσάβες την ώρα που έτρεχαν για να βρουν ένα ασφαλές σημείο ακούγονται πυροβολισμοί και ο Σιούαρντ φωνάζει “με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα”.

Αργότερα φαίνεται ο Σιούαρντ να λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες για ένα βαθύ τραύμα κάτω από το αριστερό του μάτι. Και οι δύο άνδρες φέρουν τραύματα στα χέρια τους, ενώ ο Τσάβες έχει χτυπηθεί και στον σβέρκο.

Οι δύο άνδρες ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν δημοσιογράφοι: Ο Τσάβες κρατούσε κάμερα και φορούσε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα στον λαιμό, ενώ ο Σιούαρντ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με τη λέξη “Press” πάνω του.

Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό επίθεσης εναντίον δημοσιογράφων που καταγράφουν τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Φλόιντ.

Ένας μαύρος δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη ζωντανά στον αέρα την ώρα που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις στη Μινεάπολις την Παρασκευή.

Επίσης την Παρασκευή στο Λούισβιλ του Κεντάκι μία δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου φώναξε “με πυροβολούν” την ώρα που φαίνεται μπροστά στην κάμερα να δέχεται πυρά από πιστόλι πιπεριού. Η αστυνομία του Λούισβιλ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

Η Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου ανακοίνωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημέρων έχει λάβει περίπου 10 καταγγελίες που αφορούν δημοσιογράφους, οι οποίες ποικίλουν από απειλές ως επιθέσεις.

Μέλη της προεκλογικής ομάδας του Τζο Μπάιντεν έκαναν δωρεές σε οργάνωση που καταβάλλει τις εγγυήσεις των συλληφθέντων στις ταραχές στη Μινεάπολις

Μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσαν ότι έκαναν δωρεές σε μια οργάνωση που καταβάλει εγγυήσεις συλληφθέντων στη Μινεάπολις, όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία.

Τουλάχιστον 13 μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και πιθανότερου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ανήρτησαν μηνύματα στο Twitter το Σάββατο και την Παρασκευή στα οποία αναφέρουν ότι έκαναν δωρεά στο Minnesota Freedom Fund, μια οργάνωση που είναι αντίθετη στην καταβολή χρηματικής εγγύησης ώστε οι συλληφθέντες να αποφεύγουν την προφυλάκιση.

Η οργάνωση χρησιμοποιεί τις δωρεές για να καταβάλλει τις εγγυήσεις όσων δεν έχουν χρήματα στη Μινεάπολις, η οποία συγκλονίζεται τις τελευταίες ημέρες από διαδηλώσεις και ταραχές μετά τον φόνο του 46χρονου, άοπλου Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, ο Άντριου Μπέιτς, δήλωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος είναι αντίθετος με τον θεσμό της εγγύησης, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι δωρεές έγιναν κατόπιν συνεννόησης με την προεκλογική ομάδα.

Ο Μπέιτς προτίμησε να τονίσει τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος επεσήμανε πως οι διαδηλωτές έχουν κάθε δικαίωμα να είναι οργισμένοι, όμως η περισσότερη βία δεν θα λύσει τα προβλήματα της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά της η προεκλογική ομάδα του Τραμπ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι είναι “ανησυχητικό” που η ομάδα του Μπάιντεν “στηρίζει οικονομικά το χάος που βλάπτει αθώους ανθρώπους και καταστρέφει όσα πέρασαν τη ζωή τους να χτίζουν καλοί άνθρωποι”.

Ο Τραμπ έχει περιγράψει τον εαυτό του ως τον πρόεδρο “του νόμου και της τάξης” και την Παρασκευή χαρακτήρισε τους διαδηλωτές “γκάνστερ”, ενώ χθες Σάββατο εκτίμησε ότι οι πόλεις και οι πολιτείες θα πρέπει να “αντιμετωπίσουν πολύ πιο σκληρά” τις διαδηλώσεις, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τον στρατό και θα κάνει συλλήψεις.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί έπειτα από τέσσερα βράδια διαδηλώσεων.

Η Μινεσότα ενδέχεται να αναδειχθεί σε μια από τις πολιτείες κλειδιά για όποιον επιθυμεί να κερδίσει τις εκλογές της 3η Νοεμβρίου.

Η Χίλαρι Κλίντον, η υποψήφια των Δημοκρατικών το 2016, κέρδισε με μικρή διαφορά 1,5% την πολιτεία. Φέτος ελπίζει να την κερδίσει ο Τραμπ και για τον λόγο αυτό πραγματοποίησε μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στη Μινεάπολις τον Οκτώβριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να προσελκύσει τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, καθώς το 2016 μόνο το 8% των εξ αυτών τον προτίμησε. Ωστόσο η μειωμένη συμμετοχή των Αφροαμερικανών στις προηγούμενες εκλογές εκτιμάται ότι ωφέλησε τον Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τα επεισόδια, όμως εκτίμησε ότι οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας

Ο Τζο Μπάιντεν, ο επικρατέστερος αντίπαλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καταδίκασε σήμερα τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, ενώ εκτίμησε παράλληλα ότι οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βιας.

“Οι διαδηλώσεις κατά μιας τέτοιας βαρβαρότητας είναι δικαίωμα και ανάγκη. Είναι μια καθαρά αμερικανική αντίδραση”, τόνισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του. “Όμως το να πυρπολούνται πόλεις και να καταστρέφονται δεν είναι. Η βία που θέτει σε κίνδυνο ζωές δεν είναι”, πρόσθεσε.

Καναδάς: Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στο Τορόντο

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο ειρηνικά στο Τορόντο για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και τον ρατσισμό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά τον θάνατο μιας νεαρής μαύρης γυναίκας στο Τορόντο, η οποία την Τετάρτη έπεσε από τον 24ο όροφο κτιρίου κατά τη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας, οι συνθήκες της οποίας παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστες.

Το περιστατικό αυτό ήρθε να προστεθεί στον φόνο τη Δευτέρα ενός μαύρου, αόπλου άνδρα, του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολις των ΗΠΑ στη διάρκεια της σύλληψής του.

Οι Καναδοί διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν μάσκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κρατούσαν πανό που έγραφαν “Όχι ακόμη μία ζωή μαύρου”, “Οι ζωές των μαύρων μετρούν” και “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ την ώρα που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος, με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του.

“Είναι σημαντικό, παρά την πανδημία, να δείξουμε ότι μαχόμαστε για δικαιοσύνη για όλους, για όλους τους μαύρους, για τους ανθρώπους όλων των φυλών. Ακόμη κι αν το πρόβλημα είναι πιο σημαντικό στις ΗΠΑ, αυτό συμβαίνει στην πόρτα μας, εδώ στο Τορόντο και τον Καναδά. Πρέπει να ενωθούμε σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ένας διαδηλωτής.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, φωνάζοντας “Χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς ειρήνη”.

Σε πολλά πανό υπήρχε επίσης το σύνθημα “Δικαιοσύνη για τη Ρέτζις”, το όνομα της νεαρής γυναίκας που πέθανε στο Τορόντο.

Η Ρέτζις Κορσίνσκι- Πακέ, 29 ετών, έπεσε από τον 24ο όροφο του κτιρίου όπου διέμενε κατά τη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας, την οποία είχε καλέσει η μητέρα της λόγω μιας οικογενειακής διαμάχης. Η νεαρή, που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, είχε πάθει κρίση επιληψίας, σύμφωνα με τα καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές της επαρχίας Οντάριο έχουν ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα