back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Covid-19: Επέλαση της επιδημίας στη Λατινική Αμερική – Περισσότερα από 6 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως – 366.848 θάνατοι

Διαβάστε επίσης

Περισσότερα από 6 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε ολόκληρο τον κόσμο, τα δύο τρίτα εκ των οποίων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) με βάση επίσημες πηγές.

Τουλάχιστον 6.000.867 περιστατικά, ανάμεσά τους 366.848 θάνατοι, έχουν καταγραφεί , κυρίως στην Ευρώπη, την περισσότερο πληγείσα ήπειρο με 2.135.170 κρούσματα ( 177.595 θανάτους) και στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (1.760.740) και θανάτων (103.472).

Όμως, η περιοχή όπου η επιδημία επελαύνει είναι πλέον η Λατινική Αμερική, με αύξηση των κρουσμάτων κατά περισσότερο από 45.000 το τελευταίο 24ωρο, επί συνόλου 944.695 περιστατικών και με 49.230 θανάτους συνολικά.

Καταμέτρηση Reuters: Ξεπέρασαν τους 50.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη Λατινική Αμερική

Στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής ξεπεράστηκε χθες Σάββατο το όριο των 50.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης να πλησιάζει το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς η Βραζιλία, η Χιλή, το Μεξικό και το Περού, οι χώρες οι οποίες δέχονται τα βαρύτερα πλήγματα, δυσκολεύονται να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική έφθασαν εξαιτίας της COVID-19 έφθασαν τους 50.105, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανέρχονταν σε 976.425. Η Βραζιλία καταγράφει πάνω από τους μισούς θανάτους και πάνω από τα μισά κρούσματα στην περιοχή.

Βραζιλία: Η χώρα κατατάσσεται πλέον τέταρτη παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών εξαιτίας της πανδημίας  – Ξεπέρασε τη Γαλλία

Η Βραζιλία μετατράπηκε χθες Σάββατο στη χώρα που κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στην COVID-19, καθώς σημειώθηκαν άλλοι 956 σε 24 ώρες, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 28.834 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, και να ξεπερνά αυτόν της Γαλλίας.

Η γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε εξάλλου χθες Σάββατο νέο θλιβερό ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 — 26.928 — σε ένα εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης να ανέρχεται πλέον σε 465.166.

Οι μοναδικές τρεις χώρες οι οποίες μετρούν επισήμως περισσότερους νεκρούς από ό,τι η Βραζιλία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη είναι οι ΗΠΑ (103.758), το Ηνωμένο Βασίλειο (38.376) και η Ιταλία (33.340). Η Γαλλία καταλαμβάνει πλέον την πέμπτη θέση (28.771) σε αυτή την μακάβρια κατάταξη.

Στη Βραζιλία, ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπενταπλάσιος από τον επίσημο, με δεδομένο ότι στη χώρα δεν γίνονται μαζικά τεστ, ενώ διατυπώνονται καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των δειγμάτων.

Οι δύο βραζιλιάνικες πολιτείες με τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης παραμένουν το Σαν Πάουλου και το Ρίο ντε Ζανέιρο (και οι δύο νοτιοανατολικά), αν και οι πολιτείες που δέχονται τα βαρύτερα πλήγματα αναλογικά με τον πληθυσμό τους είναι οι φτωχότερες, στο βόρειο και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου τα συστήματα υγείας βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Η πανδημία προελαύνει στη Βραζιλία εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ κυβερνητών πολιτειών και δημάρχων για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, που ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου διατείνεται πως φέρνουν οικονομική καταστροφή.

Ο Μπολσονάρου, που αμφισβητεί εξαρχής τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορονοϊού κι έχει χαρακτηρίσει την COVID-19 επανειλημμένα «γριπούλα», συνεχίζει να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις οπαδών του και να κυκλοφορεί στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για την τήρηση κοινωνικής απόστασης.

Περού: Ξεπεράστηκε το όριο των 155.000 κρουσμάτων μόλυνσης

Το Περού, η χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του κορονοϊού, ξεπέρασε χθες Σάββατο το όριο των 155.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης, καθώς κατέγραψε νέο θλιβερό ρεκόρ, 7.386 νέα σε 24 ώρες.

«Υποβάλαμε σε τεστ πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους» αφότου εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, την 6η Μαρτίου, και «οι 155.671 διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί», ανακοίνωσε ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα, που εκφράστηκε την 76η ημέρα επιβολής των μέτρων περιορισμού για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 4.371 στη χώρα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς άλλοι 141 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 σε 24 ώρες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Η αύξηση καταγράφηκε ενώ οι περουβιανές αρχές διατείνονται ότι σταθεροποιούν την επιδημιολογική κατάσταση.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι τεράστιες. Βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς τον περιορισμό της επιδημίας (…) και της σταδιακής επανέναρξης των δραστηριοτήτων μας, όπως μπορούν να διαπιστώσουν οι πολίτες», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Βισκάρα.

Μεξικό: 364 θάνατοι – 2.885 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψαν άλλους 364 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να αγγίζει πλέον το όριο των 10.000, και 2.885 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί επίσημα πως έχουν προσβληθεί να πλησιάζει το όριο των 90.000.

Όπως καταγράφουν τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε χθες τους 9.779 νεκρούς επί συνόλου 87.512 κρουσμάτων μόλυνσης.

Νοσοκόμα παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, παρότι η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας θερίζει το υγειονομικό προσωπικό

Νοσηλεύτρια στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, η Χισέλα Ερνάντες νιώθει αναγκασμένη να αποφεύγει την επαφή με τα παιδιά της τους τελευταίους δύο μήνες.

Κοιμάται σε ξενοδοχεία. Ή στο αυτοκίνητο.

Ο λόγος είναι πως θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο να τα μολύνει, διότι νιώθει ότι δεν έχει επαρκή προστασία στη δουλειά της.

Και τα δύο παιδιά της έχουν άσθμα.

Το βράδυ, μιλάει μέσω βιντεοκλήσης με τον Σαντιάγο, 5 ετών, και τη Ρενάτα, 9 ετών, για να μάθει πώς πέρασαν την μέρα τους, για να τους πει ότι της λείπουν.

Η Ερνάντες αγαπάει τη δουλειά της. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αναπνευστικών Νοσημάτων (INER), στην Πόλη του Μεξικού, είναι, λέει, το δεύτερο σπίτι της.

Αλλά φοβάται πως διατρέχει κίνδυνο να προσβληθεί από τον κορονοϊό, η πανδημία του οποίου είχε στοιχίσει τη ζωή σε 9.779 συμπατριώτες της ως χθες Σάββατο.

Το νοσοκομείο όπου εργάζεται ένα από αυτά που αναλαμβάνουν ασθενείς με την COVID-19.

«Δεν μετανιώνω που έγινα νοσοκόμα», λέει η Ερνάντες, 40 ετών. «Μου αρέσει να βοηθάω τους ασθενείς μου». Αλλά «φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω (…) και δεν θα ξαναδώ τα παιδιά μου ποτέ».

Περίπου το ένα τέταρτο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Μεξικό είναι μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με δεδομένα της μεξικανικής κυβέρνησης.

Το ποσοστό αυτό συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον κόσμο.

Τον κίνδυνο επιτείνει η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη Λατινική Αμερική, περιφέρεια που μαζί με τις ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της πανδημίας.

Στελέχη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της Ερνάντες, έχουν βγει στον δρόμο να διαδηλώσουν για να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας τους. Νέα, εθνική κινητοποίηση προγραμματίζεται να γίνει αύριο Δευτέρα.

Το INER, η πληρότητα των κλινών του οποίου είχε έφθασε το 100% την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι 49 στελέχη του προσωπικού του έχουν προσβληθεί στο νοσοκομείο και άλλα 54 στην κοινότητα. Δύο έχουν υποκύψει στην COVID-19.

Σε εσωτερικό έγγραφο, με ημερομηνία 8η Μαΐου, που συμβουλεύτηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η επιτροπή βιοασφάλειας του INER τόνιζε ότι η έλλειψη ΜΑΠ σημαίνει πως τα μέλη του προσωπικού της πρέπει να χρησιμοποιούν υφασμάτινες στολές και μάσκες, αντί για ΜΑΠ μιας χρήσης. Προέτρεπε επίσης τα στελέχη του προσωπικού να χρησιμοποιούν τις μάσκες N95 καθ’ όλη τη διάρκεια των βαρδιών τους.

Όταν το πρακτορείο ζήτησε σχόλιο από τη διεύθυνση του νοσοκομείου, του στάλθηκε μια ανακοίνωση προς το προσωπικό στην οποία αναφερόταν πως το μέτρο για τις επαναχρησιμοποιούμενες στολές και μάσκες συμμορφώνεται προς τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επιβεβαιωνόταν πως πλέον πρέπει να χρησιμοποιούνται στολές και μάσκες πολλαπλών χρήσεων. Διαβεβαίωνε πως «ως τώρα, δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί αποστειρωμένες μάσκες N95».

Όμως βίντεο που είδε το Ρόιτερς καταγράφει στέλεχος του INER να λέει στο προσωπικό να χρησιμοποιεί ξανά τέτοιες μάσκες.

«Αυτό μας έκανε να εκραγούμε», αφηγήθηκε ο Αλεχάντρο Καμπρέρα, νοσηλευτής στο νοσοκομείο με δύο δεκαετίες εμπειρία. Σύμφωνα με τον Καμπρέρα, έχει ζητηθεί από το προσωπικό να γράφει ονόματα στις μάσκες, ώστε να στέλνονται για αποστείρωση και νέα χρήση. «Αυτό είναι φρικτό», λέει.

Το Μεξικό καταλαμβάνει την όγδοη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19. Στην πρωτεύουσα και μια γειτονική πολιτεία αναλογεί το 40% των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα.

Η μεξικανική κυβέρνηση λέει πως χρειάζεται επιπλέον 6.600 γιατρούς και 23.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες για να αντιμετωπίσει την κρίση. Την έλλειψη επιδεινώνει το πολύ υψηλό ποσοστό μολύνσεων στις τάξεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού: 11.394 υγειονομικοί προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 και 149 υπέκυψαν στην COVID-19 ως τη 17η Μαΐου, με βάση τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

Το ποσοστό των μολύνσεων του υγειονομικού ανερχόταν στο 23% του συνόλου ως την ημερομηνία αυτή.

Συγκριτικά, στις ΗΠΑ ανερχόταν στο 3,7%, κατά δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η Ερνάντες λέει πως ασφαλώς θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της. Δείχνει ένα κουτί με σοκολατάκια κι ένα σημείωμα σε κίτρινο χαρτί. Της το έδωσε η οικογένεια ενός από τους ασθενείς της. Την παροτρύνει να συνεχίσει «να δουλεύει», «να σώζει ζωές».

Νότια Αφρική: Ξεπέρασαν τα 30.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 1.727 σε 24 ώρες και ξεπέρασε τα 30.000 χθες Σάββατο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής, ο Ζουέλι Εμκίζε.

Ο απολογισμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 αυξήθηκε κατά 32 το ίδιο διάστημα και ανέρχεται πλέον σε 643, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι πολύ μεγαλύτερος: όπως τόνισε την Παρασκευή ο Εμκίζε, απευθυνόμενος στο νοτιοαφρικάνικο κοινοβούλιο, 96.480 διαγνωστικά τεστ καθυστερούν να αναλυθούν, διότι έχει ενσκήψει παγκόσμια έλλειψη του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού.

Ρουάντα: Πρώτος θάνατος στη χώρα

Το υπουργείο Υγείας της Ρουάντας ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται στη χώρα αυτή της Αφρικής από την επιδημία του κορονοϊού.

Ο νεκρός ήταν ένας 65χρονος οδηγός που επέστρεψε στη Ρουάντα από γειτονική χώρα στην οποία διέμενε, αφού αρρώστησε βαριά, επεσήμανε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Πέθανε από αναπνευστικά προβλήματα σε ειδική κλινική για την covid-19 όπου λάμβανε θεραπεία.

Ρωσία: Ξεπέρασαν τις 400.000 τα κρούσματα

Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα 9.268 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα σε 405.843.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το τελευταίο 24ωρο 138 άνθρωποι πέθαναν στη Ρωσία από την covid-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τις 4.693.

Κίνα: Δύο νέα κρούσματα σε 24 ώρες και τέσσερις νέοι ασυμπτωματικοί ασθενείς

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και τέσσερις ασυμπτωματικούς ασθενείς, ανάμεσά τους και ένα άτομο που επέβαινε σε μισθωμένη πτήση από τη Γερμανία.

Τα δύο επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ, όπου το Σάββατο είχαν αναφερθεί τέσσερις νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών υγειονομικών αρχών.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας επιβεβαίωσε την ύπαρξη τριών ασυμπτωματικών ασθενών το Σάββατο.

Σήμερα εντοπίστηκε ένας ασυμπτωματικός ασθενής στην πόλη Τιανζίν. Πρόκειται για έναν επιβάτη που επέβαινε στην πτήση LH342 που αναχώρησε από τη Φρανκφούρτη.

Οι μισθωμένες πτήσεις από τη Γερμανία γίνονται στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της διαδικασίας που προσφέρει το Πεκίνο, καθώς Κίνα και Γερμανία προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους έπειτα από μήνες lockdown. Στην πτήση προς την Τιανζίν επέβαιναν περίπου 200 άνθρωποι, κυρίως Γερμανοί στελέχη επιχειρήσεων.

Η Lufthansa έχει προγραμματίσει ακόμη μία πτήση προς τη Σανγκάη για την Τετάρτη.

Ένας 34χρονος Γερμανός μηχανικός βρέθηκε θετικός στην covid-19 αφού έφτασε στην Τιαζίν, όμως δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, εξήγησαν οι τοπικές αρχές,.

Ο ασυμπτωματικός ασθενής μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και βρίσκεται υπό παρακολούθηση, πρόσθεσε η ίδια πηγή, ενώ εξήγησε ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τους Κινέζους πολίτες.

Μέχρι τις 30 Μαΐου είχαν επιβεβαιωθεί στην ηπειρωτική Κίνα 83.001 κρούσματα της covid-19, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 4.634.

Tο αεροδρόμιο της Mάλτας θα ανοίξει και πάλι την 1η Ιουλίου

Η Μάλτα θα ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιό της για τις επιβατικές πτήσεις την 1η Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα, καθώς το νησί αυτό της Μεσογείου ξεκινά την διαδικασία άρσης των περιορισμών για τον κορονοϊό που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο.

Σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομίας της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό και οι ξενοδόχοι ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να ανοίξει και πάλι το αεροδρόμιο διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευθεί η ανεργία.

Η Μάλτα έχει καταγράψει περίπου 600 κρούσματα του κορονοϊού και εννέα θανάτους, ενώ έχει πραγματοποιήσει εντατικά τεστ και ένα πρόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών.

Τα καταστήματα που δεν πωλούν απολύτως απαραίτητα προϊόντα και τα εστιατόρια άνοιξαν και πάλι στα μέσα Μαϊου αλλά οι εκκλησίες στη ρωμαιοκαθολική αυτή χώρα καθώς και τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Τα μπαρ και τα γυμναστήρια θα ανοίξουν και πάλι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τον προϋπολογισμό–ο οποίος ανακοινώνεται συνήθως τον Οκτώβριο– στις 8 Ιουνίου με στόχο την ενθάρρυνση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Η κυβέρνηση καταβάλλει 800 ευρώ μηνιαίως σε κάθε υπάλληλο ώστε να μην γίνουν απολύσεις στις εταιρείες που έχουν πληγεί από τον ιό και ισχυρίζεται ότι θα διατηρήσει το μέτρο μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Οι τουριστικές αρχές διαπραγματεύονται “ασφαλείς διαδρόμους” για τα ταξίδια με χώρες που έχουν μικρό αριθμό κρουσμάτων, ανάμεσά τους το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το πράσινο φως για τουρίστες από τη Βρετανία, που παραδοσιακά επιλέγουν για διακοπές την Μάλτα.

Αίγυπτος: Την επανέναρξη των διεθνών πτήσεων στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου μελετά η κυβέρνηση

Την πρώτη αναφορά σε άνοιγμα του εναέριου χώρου της σε διεθνείς πτήσεις έκανε χθες εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι «η Αίγυπτος μελετά σταδιακή επανέναρξη των διεθνών πτήσεων το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου ή το πρώτο μισό του Ιουλίου».

Μιλώντας στον αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό «Σαάντ Ελ Μπάλαντ», ο εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου, Νάντερ Σαάντ, επισημαίνει παράλληλα ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται όλη αυτήν την περίοδο για τη σωστή εφαρμογή προληπτικών μέτρων στα αεροδρόμια της χώρας.

Όπως αναμένεται, η Επιτροπή Κρίσης για τον κορονοϊό του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αίγυπτο θα συνεδριάσει αυτήν την εβδομάδα για να επανεξετάσει τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται για την πανδημία COVID-19, όπου θα συζητήσουν και το θέμα επανέναρξης των διεθνών πτήσεων και το άνοιγμα και πάλι του εναέριου χώρου της Αιγύπτου.

«Ήδη αρκετές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να ξαναρχίσουν πτήσεις προς την Αίγυπτο τον επόμενο Ιούλιο, ειδικά καθώς «προβλέπουν ότι η Αίγυπτος είναι μεταξύ των κρατών που θα ανοίξουν σταδιακά τον εναέριο χώρο», επεσήμανε ο κ. Σαάντ.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος μίλησε για τα προληπτικά μέτρα εντός των αιγυπτιακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που εφαρμόζονται επί του αεροσκάφους αλλά και στις αίθουσες αναχώρησης ή άφιξης των επιβατών, ενημερώνοντας ότι «τέτοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί σε πιλοτικό επίπεδο σε πτήσεις εσωτερικού».

Ο τομέας της αεροπορίας έχει υποστεί ζημίες δισεκατομμυρίων από την αναστολή των πτήσεων. Για την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι είχε εκτιμήσει τον περασμένο Μάρτιο ότι αυτές οι ζημιές θα υπερβούν τα 2,25 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (142 εκατ. δολάρια), μέγεθος που πιθανόν να έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Γερμανία: 11 θάνατοι – 286 κρούσματα

Ακόμη 11 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες στη Γερμανία, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 286 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε έτσι τους 8.500 νεκρούς επί συνόλου 181.482 κρουσμάτων μόλυνσης στη χώρα.

Ο αριθμός των θανάτων είναι μειωμένος σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο, όταν καταγράφηκαν 39, κάτι που ισχύει και για τον αριθμό των κρουσμάτων, που υποχώρησε από τα 738. Τις τελευταίες επτά ημέρες, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ήταν 62 (την Τετάρτη, κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου που δημοσιοποήθηκαν την Πέμπτη) και ο χαμηλότερος ήταν 10 (Κυριακή). Οι θάνατοι είχαν ξεπεράσει τους 100 στη χώρα για τελευταία φορά την 15η Μαΐου, όταν είχαν ανέλθει στους 101.

Ινδονησία-Μαλαισία: 700 νέα κρούσματα και 40 νεκρούς ανέφερε η Τζακάρτα – 57 νέα κρούσματα και κανένας νεκρός, σύμφωνα με την Κουάλα Λουμπούρ

Η Ινδονησία ανέφερε σήμερα 700 νέα κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας σε 26.473, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, ο Άχμαντ Γιουριάντο.

Ο ίδιος ανέφερε 40 νέους θανάτους από την COVID-19, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών από την νόσο στη χώρα σε 1.613.

Παράλληλα 7.308 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Στη Μαλαισία καταγράφηκαν σήμερα 57 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό σε 7.819, αλλά κανένας θάνατος. Ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 μέχρι σήμερα παραμένει 115, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο Twitter.

Βολιβία: Τέσσερις περιφέρειες αρνούνται να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας

Οι τέσσερις από τις εννέα περιφέρειες της Βολιβίας, ανάμεσά τους η Σάντα Κρους δε λα Σιέρα, η οποία υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι θα παρατείνουν την ισχύ των μέτρων περιορισμού, αψηφώντας τις αποφάσεις της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.

«Δεν πρόκειται να θέσω τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο την πιο κρίσιμη στιγμή της επιδημίας, δεν θα εγκρίνω την άρση της καραντίνας ενώ η καμπύλη των μολύνσεων δεν βρίσκεται σε κάθοδο», τόνισε μέσω Twitter ο κυβερνήτης στη Σάντα Κρους, ο Ρούμπεν Κόστας.

Η ατμομηχανή της βολιβιανής οικονομίας, η περιφέρεια Σάντα Κρους (ανατολικά), με περίπου 2,7 εκατομμύρια κατοίκους, μετράει το 70% των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε εθνικό επίπεδο και οι αρχές έχουν αποφασίσει η ισχύς των μέτρων περιορισμού να παραταθεί ως τουλάχιστον τη 14η Ιουνίου.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας αποφάσισε την Πέμπτη την άρση από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ορισμένων περιορισμών που επιβάλλονται από τον Μάρτιο στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομίας Όσκαρ Ορτίς εξήγησε ότι προβλέπεται η επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων και η επέκταση των ωρών που οι πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Ωστόσο στην περιοχή Ποτοσί, στις Άνδεις (νοτιοδυτικά, στα σύνορα με την Αργεντινή) αποφασίστηκε επίσης ο περιορισμός να παραταθεί τις πρώτες 15 ημέρες του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ομώνυμης πόλης Λουίς Αλμπέρτο Λόπες.

Στην Ταρίχα (νότια), με 24 κρούσματα σε μισό εκατομμύριο κατοίκους, αρμόδια επιτροπή αποφάσισε «να παραμείνει (σε ισχύ) η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους δημόσιας υγείας (…) ως την 30ή Ιουνίου».

Ενώ στην περιφέρεια Μπένι, στον Αμαζόνιο, που γειτονεύει με τη Βραζιλία, παρατείνεται επίσης ο περιορισμός για μία εβδομάδα από τη Δευτέρα.

Ως χθες Σάββατο, οι αρχές της Βολιβίας έκαναν λόγο για 300 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 8.731 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι περισσότεροι θάνατοι και τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Σάντα Κρους.

Αίγυπτος: Για τρίτη ημέρα καταγράφεται ημερήσιο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων – 1.367 νέες μολύνσεις, 34 νέα θύματα

Με ανησυχία η αιγυπτιακή κοινωνία βλέπει να αυξάνονται μέρα με την ημέρα όλο και περισσσότερο τα κρούσματα από κορονοϊό στη χώρα, με το ένα αρνητικό ρεκόρ να καταρρίπτει το άλλο σε τρεις συνεχόμενες ημέρες. Έτσι, 1.367 επιβεβαιωμένα κρούσματα από Covid-19 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, όταν να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν πενήντα ολόκληρες ημέρες στην αρχή της πανδημίας για να συμπληρωθούν τα πρώτα χίλια κρούσματα. Τώρα, αυτά τα χίλια – και περισσότερα – καταγράφονται σε μία μόνον μέρα…

Συνολικά, μέχρι σήμερα, οι μολύνσεις από κορονοϊό στην Αίγυπτο έχουν φτάσει τις 23.449.

Υψηλός είναι και ο συνολικός αριθμός των θανάτων που φτάνει τα 913 άτομα, με 34 νέα θύματα σήμερα, αριθμός ίσος με το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ. Εξάλλου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, 6.456 άτομα παρουσιάζονται πλέον αρνητικοί στον ιό.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων από κορονοϊό στη χώρα θα συνεχιστεί μέχρι πιθανόν τα μέσα Ιουνίου.

Αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού οι ετήσιες εξετάσεις ελληνομάθειας από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου

Τον Οκτώβριο θα γίνουν τελικά οι επόμενες εξετάσεις ελληνομάθειας του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, του επίσημα αναγνωρισμένου εξεταστικού κέντρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, καθώς αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού οι εξετάσεις που θα πραγματοποιούνταν το μήνα Μάιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολιτιστικού Κέντρου, από την Δευτέρα 1 Ιουνίου και μέχρι τις 25 του μηνός, θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για συμμετοχή των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις του εν λόγω εξεταστικού κέντρου για την απόκτηση του πιστοποιητικού ελληνομάθειας.

Οι εξετάσεις για τα έξι διαφορετικά επίπεδα Ελληνομάθειας θα πραγματοποιηθούν από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου 2020 στις αίθουσες του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, στην Ηλιούπολη του Καΐρου.

Η Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου θα συνεχίσει να κρατά κλειστούς τους ναούς της μέχρι τις 27 Ιουνίου

Μέχρι τις 27 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστοί οι ναοί της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου που εκπροσωπεί τουλάχιστον το 12% του πληθυσμού της χώρας. Την απόφαση αυτή πήρε σήμερα η Σύνοδος της εν λόγω Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Κόπτη Πατριάρχη Ταουάντρος Β’, με το δεδομένο της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού που αυξάνονται μέρα με την ημέρα στη χώρα, με τους ειδικούς να μην μπορούν να προσδιορίσουν το πότε θα φτάσει και πού η κορυφή της καμπύλης. Μοναδική εξαίρεση για την τέλεση των ιερών ακολουθιών θα είναι η ημέρα της Πεντηκοστής, στις 7 Ιουνίου, όπου και αυτή θα εορταστεί μεν, αλλά με κλειστές τις πόρτες και μόνον με ιερείς καθώς και το απαραίτητο προσωπικό της εκκλησίας.

Οι ναοί της Κοπτικής Εκκλησίας παραμένουν κλειστοί από τις 21 Μαρτίου, όπως και τα μουσουλμανικά τεμένη της χώρας.

Στην Ιερουσαλήμ άνοιξε ξανά η Πλατεία των Τεμενών, δυόμισι μήνες μετά το κλείσιμό της

Η Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, ο τρίτος σημαντικότερος ιερός τόπος του Ισλάμ και ο ιερότερος εκτός Σαουδικής Αραβίας, άνοιξε ξανά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή, έπειτα από δύο μήνες που παρέμενε κλειστή εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), οι πρώτοι πιστοί, φορώντας προστατευτικές μάσκες, μπόρεσαν να μπουν στην Πλατεία, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ενόψει της πρώτης προσευχής της ημέρας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς επιτόπου.

Δεκάδες πιστοί μπήκαν φωνάζοντας «ο θεός είναι μεγάλος, θα προστατεύσουμε το (τέμενος) Αλ Άκσα με την ψυχή μας και με το αίμα μας». Τους υποδέχθηκε ο διευθυντής του τεμένους, ο Όμαρ Κισουάνι, που τους επαίνεσε για την υπομονή τους.

Στον χώρο αυτό, που οι μουσουλμάνοι αποκαλούν Χαράμ ας Σαρίφ («ευγενές ιερό») και οι εβραίοι Όρος του Ναού, βρίσκονται ο Τρούλος του Βράχου και το τέμενος Αλ Άκσα. Τον διαχειρίζεται το συμβούλιο ισλαμικών βακουφιών της Ιερουσαλήμ, οργανισμός που πρακτικά ανήκει στην Ιορδανία.

Ο Τρούλος (ή Θόλος) του Βράχου και το τέμενος Αλ Άκσα έκλεισαν στα μέσα του Μαρτίου από τις θρησκευτικές αρχές στο πλαίσιο των μέτρων για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας στην Ιερουσαλήμ, το ανατολικό τμήμα της οποίας καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967 και προσαρτήθηκε αργότερα.

Συνολικά, στο Ισραήλ καταγράφονται 284 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 17.000 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Στην παλαιστινιακή πλευρά γίνεται λόγος για 3 θανάτους και λιγότερα από 500 κρούσματα μόλυνσης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα επί συνόλου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

Το άνοιγμα του ιερού τόπου κλείνει μια δύσκολη περίοδο για τους μουσουλμάνους της Ιερουσαλήμ, που πέρασαν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ χωρίς να μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά, όπως συνηθίζουν, στο τέμενος αλ Άκσα για να προσευχηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα