back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

“Ο Πρώτος Σταθμός” : Οταν η λογοτεχνία εμπνέεται από το ραδιόφωνο

Διαβάστε επίσης

Το βιβλίο όπως και το ραδιόφωνο είναι μαγικοί πομποί επικοινωνίας, τείνουν ένα αόρατο χέρι συνεργασίας στον δέκτη, ζητούν την δημιουργική συμμετοχή του, γιατί δεν προσφέρουν έτοιμες εικόνες, μόνο ήχους και λέξεις, δηλαδή παλμούς και σύμβολα. Η εμπειρία ολοκληρώνεται μόνο με τη συνδρομή της φαντασίας και των συλλογισμών του ακροατή – αναγνώστη.
Η λογοτεχνία όπως και η φωνή ή το τραγούδι στο ραδιόφωνο, εξιστορεί, περιγράφει, αναπολεί, ονειρεύεται, προκαλεί, αναρωτιέται, συγκινεί, προβληματίζει.

Το βιβλίο πάντα συνόδευε την πορεία του Αθήνα 9.84, όχι μόνον επειδή τα δύο βασίζονται στην μαεστρία της έκφρασης, στη δύναμη των λέξεων και στην ομορφιά της απουσίας τους. Ούτε μόνο επειδή το βιβλίο, ως μορφή τέχνης, ήταν πάντα παρών στις εκπομπές του ραδιοσταθμού, είτε ως ανάγνωση αποσπάσματος, είτε ως σχολιασμός κειμένου, είτε ως συνέντευξη με δημιουργούς-συγγραφείς. Αλλά κυρίως επειδή οι περισσότεροι από εμάς διαμορφώσαμε τη σκέψη και την προσωπικότητά μας μέσα από τις αναγνώσεις μας, την πολιτική μας άποψη, τις κοινωνικές μας αντιλήψεις, την επαφή μας με άλλες γλώσσες και πολιτισμούς με διαφορετικούς βίους και ιστορικές εποχές.

Έτσι το βιβλίο δεν υπήρξε ανέκαθεν μόνο ένα κυρίαρχο θέμα στον Αθήνα 9,84, αλλά και ο αθόρυβος διαμορφωτής των εκπομπών μας, αφού αποτέλεσε τον διακριτικό διαμορφωτή της σκέψης μας, η οποία γινόταν λόγος μπροστά στο μικρόφωνο.

Αυτή την εκλεκτική συγγένεια γιορτάσαμε με τούτη τη συλλογή διηγημάτων, επιδιώκοντας για πρώτη φορά να αντιστρέψουμε την κατεύθυνση της επιρροής. Σε αυτό το συλλογικό έργο, αντί το ραδιόφωνο να αφεθεί στην επιρροή της λογοτεχνίας, όπως συμβαίνει στα 33 αυτά χρόνια, η λογοτεχνία εμπνέεται από το ραδιόφωνο. Αντί να παρουσιάζουμε εμείς το βιβλίο στις εκπομπές μας, φιλοξενεί εκείνο το αντιφέγγισμα του ραδιοσταθμού στις σελίδες του. Η Αθήνα, η πόλη που αντηχεί τις ραδιοφωνικές φωνές μας, που είναι η επωνυμία και η ταυτότητά μας, και ο αριθμός 9.84, η συχνότητά μας στα ερτζιανά, δύο μικρά αλλά καθοριστικά για εμάς ίχνη, που βρίσκονται κρυμμένα ανάμεσα στις γραμμές των κειμένων, και συνδέουν μυστικά τα τριάντα αυτά κείμενα – τα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους – όπως μια μακρινή ανάμνηση πανσελήνου κάτω από τον αττικό ουρανό ενώνει άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους.

Ζητήσαμε πριν από τρία χρόνια, από 30 συγγραφείς, που αγαπούμε και διαβάζουμε, να αφηγηθούν μία ιστορία, όποια ιστορία επιθυμούν εκείνοι, χωρίς κανέναν θεματικό ή μορφολογικό περιορισμό . Το μόνο που τους ζητήσαμε είναι να επιτρέψουν στον Αθήνα 9,84 να βρεθεί τυλιγμένος με τις λέξεις τους, περικυκλωμένος από μαγικές περιγραφές, ζωντανούς διαλόγους, ανατρεπτικές ιδέες, παράδοξες αφηγήσεις και τρυφερές σκέψεις, γιατί εκεί γεννήθηκε, από εκεί εκπέμπει εδώ και 33 χρόνια, και εκεί ακριβώς ονειρεύεται να παραμείνει.

Έλενα Χατζηιωάννου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα