back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πως θα επιδοτηθούν οι μισθοί από τις 15 Ιουνίου- Ειδικές ρυθμίσεις για αεροπορικές εταιρείες – Μειωμένο ωράριο για γονείς – Ποιοί λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση

Διαβάστε επίσης

Από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου το πρόγραμμα “Συν- εργασία”, θα καλύψει το 60% της μείωσης των αποδοχών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης μονομερώς θα μπορεί να μειώσει τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας έως 50%.

Σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού αναπλήρωσης μέσω του μηχανισμού, υπολείπονται του κατώτατου νομοθετημένου μισθού, η διαφορά που προκύπτει θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου.

Κατά την διάρκεια της συμμετοχής της επιχειρήσης στον μηχανισμό στήριξης, δεν επιτρέπεται: α) η μεταβολή του είδους της σύμβασης εργασίας, β) η μεταβολή των τακτικών αποδοχών και γ) η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Ειδικά για τον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών, καθώς και των επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται με αυτές, κατ’ εξαίρεση, η πολιτεία καλύπτει πάνω από το 60% του εισοδήματος των εργαζομένων, λόγω της μείωσης του χρόνου εργασίας τους, και τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον χρόνο που οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα απασχοληθούν.

Μάλιστα, η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα μπορεί να παρατθεί έως το τέλος του έτους.

Με δεδομένη την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης καταργείται η πρόβλεψη για λειτουργία των επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας.

Στον τομέα των μεταφορών, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και του τουρισμού, οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, να θέσουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους σε αναστολή.
Ανάλογα με το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των τουριστικών λεωφορείων, οι εργοδότες- επιχειρήσεις υποχρεούνται να ανακαλούν σταδιακά την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι όσο βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.
Και σε αυτή την περίπτωση απαγορεύονται οι απολύσεις.

Παράλληλα, όσοι δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης και λάμβαναν το εποχικό επίδομα ή το εποχικό βοήθημα ανεργίας, θα λάβουν έκτακτο επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Όσοι έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου με μερική απασχόληση, θα έχουν κάλυψη των εισφορών από το κράτος.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, την αποζημίωση ειδικού σκοπού από την 1η Μαϊου έως την λήξη της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, θα λάβουν και όσοι βρίσκονταν σε νόμιμη άδεια, όπως άδεια ασθένειας, μητρότητας ή εξάμηνη ειδική παροχή μητρότητας, εφόσον η άδεια έληξε ή θα λήξει κατά το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησής.

Παρέχεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους γονείς, να προβαίνουν κατόπιν αίτησής τους και σχετικής συμφωνίας με τον εργοδότη, σε έκτακτη και προσωρινή μείωση του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου τους, η οποία μπορεί να φθάνει έως και το 25%, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους, αλλά με αντίστοιχη επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας σε άλλο χρονικό διάστημα. Η διευκόλυνση αυτή παρέχεται ανεξάρτητα ή συμπληρωματικά της άδειας ειδικού σκοπού.

Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και αθλητισμού, οι οποίες πλήττονται σημαντικά μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, για χρονικό διάστημα έως τριάντα ημερών και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31 Ιουλίου.

Ειδικά για την εστίαση το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί έως το τέλος Ιουνίου.

Και για το μέτρο αυτό ισχύει η ρήτρα απασχόλησης.

Δημήτρης Κωστάκος

29.5.2020_Τροπολογία Εργασίας τελικό-2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα