back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βίαια επεισόδια στις ΗΠΑ: Νεκρός 19χρονος στο Ντιτρόιτ και αστυνομικός στην Καλιφόρνια

Διαβάστε επίσης

Ένας 19χρονος σκοτώθηκε στο κέντρο του Ντιτρόιτ κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην πόλη ύστερα από το θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά υπόπτου που οδηγούσε ένα γκρι Dodge Durango, με το θύμα να αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο λίγη ώρα αργότερα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Αστυνομία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο 19χρονος συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Ο Δήμαρχος της πόλης λέει ότι η πλειοψηφία των διαδηλωτών δεν είναι κάτοικοι της περιοχής.

Δύο αστυνομικοί της Ομοσπονδιακής αστυνομίας δέχθηκαν πυρά στο Οακλαντ της Καλιφόρνια, ένας εκ των οποίων υπέκυψε στα τραύματά του.

Tουλάχιστον 7.500 άνθρωποι έχουν κατεβεί στους δρόμους του Όκλαντ και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορζτ Φλόιντ, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας που επικαλείται το CNN.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έξω από τον Λευκό Οίκο, αντιδρώντας για τις συνθήκες θανάτου του 46χρονου Αφροαμερικανού.
«Σταματήστε να μας δολοφονείτε», «Η ζωή των μαύρων μετράει», «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές.

Διαδηλώσεις έγιναν και στην Νεμπράσκα, στο Φοίνιξ και στο Χιούστον.

Η αστυνομία στο Χιούστον έχει συλλάβει περίπου 200 άτομα.  Οι διαδηλωτές εμπόδιζαν την διέλευση πεζών και οχημάτων στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ πυρπόλησαν 8 οχήματα της αστυνομίας και τραυμάτισαν 4 αστυνομικούς, ευτυχώς ελαφρά.

Στην Μινεάπολις, η Εθνοφρουρά θα ενισχύσει με περίπου 1200 αστυνομικούς την δύναμη των 500 φρουρών που είχε στείλει από εχτές, ενώ περίπου 2,5 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για τον περιορισμό των επεισοδίων.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν περί τις 11:30 το βράδυ της Παρασκευής κοντά στην «Greektown» του Ντιτρόιτ, περιοχή με πολλά καταστήματα διασκέδασης, όπου δυνάμεις της αστυνομίας ήλθαν σε αντιπαράθεση με δεκάδες διαδηλωτές, σημείωσε η εκπρόσωπος.

 

Σε μία κίνηση άμβλυνσης των αντιδράσεων, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής τη σύλληψη του αστυνομικού, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Στο επεισόδιο εμπλέκονται ακόμη τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Εν τω μεταξύ κυκλοφόρησε νέο βίντεο από τη δολοφονία του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, που  καταγράφει από άλλη γωνία περαστικός.

Στο βίντεο φαίνονται τρεις αστυνομικοί να έχουν γονατίσει πάνω στον Φλόιντ ενώ αυτός ακούγεται να προσπαθεί να ανασάνει.

Μπαράκ Ομπάμα

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ,Μπαράκ Ομπάμα, προχώρησε σε δημόσια δήλωση για το φλέγον αυτό ζήτημα.

«Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται “φυσιολογικό” στην Αμερική του 2020. Δεν μπορεί να είναι “φυσιολογικό”. Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σ’ ένα έθνος όπου η ζωή είναι το υψηλότερο ιδανικό, μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Βαραίνει κυρίως τις αρχές της Μινεσότας να διασφαλίσουν την ολική διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ και την τελική απόδοση της δικαιοσύνης».

«Αλλά βαραίνει όλους εμάς να εργαστούμε μαζί και να δημιουργήσουμε μια “νέα κανονικότητα”, στην οποία η άνιση μεταχείριση δεν θα μολύνει άλλο τους θεσμούς και τις καρδιές μας» κατέληξε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Eπιμέλεια:  Αθηνά Κορλίρα με πηγές από CNN, ΑΠΕ, USA Τoday

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα