back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σταθμός μέτρησης της κλιματικής αλλαγής στο Περτούλι Τρικάλων

Διαβάστε επίσης

Σταθμό μέτρησης της κλιματικής αλλαγής σε οικοσυστήματα αποκτά η χώρα μας, προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος χρόνου και με επιστημονικά στοιχεία οι αλλαγές που συντελούνται στο κλίμα.

Ο σταθμός τύπου «Flux Tower», θα εγκατασταθεί στο Πανεπιστημιακό Δάσος στο Περτούλι Τρικάλων και θα έχει προδιαγραφές για να ενταχθεί στα παγκόσμια δίκτυα, τα οποία παρακολουθούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ο σταθμός θα φέρει μια σειρά από ειδικούς αισθητήρες, που μετρούν τον στροβιλισμό του αέρα πάνω από την κώμη των δένδρων, καθώς και την ανταλλαγή αερίων θερμοκηπίου, νερού και ενέργειας μεταξύ του δασικού οικοσυστήματος και της ατμόσφαιρας.

Το έργο υλοποιείται από το ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία χρηματοδοτεί την κατασκευή του, με 120.000 ευρώ.

Πανεπιστημιακό Δάσος Περτούλι Τρικάλων

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού αναμένεται τους επόμενους μήνες και η ένταξή του σε πιστοποιημένα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα σταθμών, όπως το ICOS και το FLUXNET μέσα στο επόμενο έτος.

Στο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα» (ICOS) συμμετέχουν με τα εθνικά δίκτυά τους 12 χώρες (Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο). Συνολικά τις μετρήσεις τους στέλνουν 134 σταθμοί τριών κατηγοριών: Ατμόσφαιρας, Οικοσυστημάτων και Ωκεανών.

Δημιουργία εθνικού δικτύου

Επόμενος στόχος  του ΑΠΘ είναι η δημιουργία εθνικού δικτύου με την  εγκατάσταση και άλλων δύο σταθμών στην Κρήτη και στη Χαλκιδική. 

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα