back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εκπαίδευση – Νέο τοπίο σε όλες τις βαθμίδες

Διαβάστε επίσης

Επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, των Λατινικών, αλλά και της διαγωγής, περισσότερα εξεταζόμενα μαθήματα, ενίσχυση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, εισαγωγή «κόντρα» μαθήματος στις πανελλαδικές και θέσπιση ορίου στις μετεγγραφές είναι οι κυριότερες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη διά βίου μάθηση.

Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος του περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες επέρχονται αλλαγές στη λειτουργία του σχολείου, θεσπίζεται εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, τα οποία, σε επίπεδο επικράτειας συγκροτούν δύο διακριτά δίκτυα σχολικών μονάδων, επανακαθορίζεται το πλαίσιο σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και ρυθμίζονται διάφορα άλλα θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο δεύτερο μέρος του πολυνομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως: Επανακαθορίζεται η διαδικασία ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, ρυθμίζονται εκ νέου θέματα τα ζητήματα μετεγγραφών, εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με την ίδρυση και διοργάνωση από τα ΑΕΙ ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών (ΞΠΣ).

Οι πιο σημαντικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

– Επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών. Επαναφορά των αποβολών 3, 4 και 5ημερών.
– Εισάγονται νέα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα:

Στο Νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή. Στο Δημοτικό, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές.

Στο Γυμνάσιο, αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7, ενώ για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξάγονται μόνο τον Σεπτέμβριο.

Στο Λύκειο, επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων από την επόμενη σχολική χρονιά. Αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης από 9,5 σε 10. Οι επαναληπτικές εξετάσεις για τη Γ΄ Λυκείου θα γίνονται Ιούνιο, ενώ στις υπόλοιπες τάξεις τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου, εκτός από την Α΄ Λυκείου που παραμένουν 8. Στη Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται σε 7 μαθήματα (από 6) και στη Γ΄ Λυκείου σε πέντε από τέσσερα που είναι σήμερα.

Λατινικά και «κόντρα» μάθημα

– Αναφορικά με τις πανελλαδικές, το επόμενο διάστημα επανέρχονται με υπουργικές αποφάσεις οι συντελεστές βαρύτητας. Μειώνονται σε τρεις από τέσσερις οι ομάδες προσανατολισμού: α) Ανθρωπιστικές Επιστήμες, β) Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας και γ) Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής.

Στη θεωρητική κατεύθυνση η Κοινωνιολογία αντικαθίσταται από τα Λατινικά (2021-2022), ενώ καθιερώνεται το «κόντρα μάθημα». Οι μαθητές της Θεωρητικής πρέπει να κάνουν και Μαθηματικά και οι μαθητές της Θετικής να κάνουν και Ιστορία. Το μάθημα θα εξετάζεται «ενδοσχολικά» και δεν θα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

Αλλαγές σε μετεγγραφές – αξιολόγηση

-Αλλάζει το καθεστώς των μετεγγραφών. Καθιερώνεται βάση ακαδημαϊκού κριτηρίου» και δεν θα εισέρχονται σε τμήματα αιτούντες μετεγγραφών που έχουν γράψει λιγότερα από 2.750 μόρια από τη βάση εισαγωγής του κάθε τμήματος.

Θα προβλέπεται και δεύτερος κύκλος μετεγγραφών σε τμήματα του ίδιου πεδίου χωρίς τον παραπάνω περιορισμό. Θεσπίζονται νέα κριτήρια, όπου για παράδειγμα θα εξετάζεται ο μ.ο. των εισοδημάτων τριετίας.

– Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο 2021, αλλά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και σταδιακά η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Για τους αναπληρωτές προβλέπεται διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα και ποινές διετούς/τριετούς αποκλεισμού σε όσους δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

– Τέλος, στα πανεπιστήμια αλλάζει το καθεστώς διοίκησης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ενιαίο ψηφοδέλτιο στις πρυτανικές εκλογές και ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου οι φοιτητές. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών, θερινών προγραμμάτων και κοινών προγραμμάτων σπουδών ελληνικών – αλλοδαπών ιδρυμάτων.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα