back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Γερμανία μπορεί να αποφύγει δεύτερο ισχυρό κύμα του κορονοϊού, χωρίς εμβόλιο, υπό προϋποθέσεις

Διαβάστε επίσης

Ρεαλιστική ελπίδα ή ευσεβής πόθος; H Γερμανιά μπορεί να αποφύγει ένα δεύτερο ισχυρό κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ακόμη και χωρίς εμβόλιο, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Ντρόστεν, γερμανό ιολόγο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα συμβούλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Επιπλέον, ο Ντρόστεν εκτιμά ότι η άμεση διενέργεια διαγνωστικών τεστ έχει σώσει, μέχρι στιγμής, από 50.000 έως 100.000 ζωές στη Γερμανία.

Απαραίτητη η τήρηση των μέτρων

“Υπάρχει πιθανότητα να περάσουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα σχετικά αναίμακτα χωρίς εμβόλιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε και να τηρούμε πιστά τα μέτρα αυτοπροστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης”, τόνισε.

Η σημασία του εντοπισμού των εστιών υπερμετάδοσης

Σημαντική παράμετρο θεωρεί ο κορυφαίος ιολόγος και την έγκαιρη αναγνώριση των εστιών υπερμετάδοσης. “Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην ταχεία αναγνώριση των εστιών υπερμετάδοσης του ιού, δηλαδή, των περιπτώσεων κατά τις οποίες ένας νοσούντας μπορεί να μεταδόσει τον ιό κατά μέσο όρο σε πολλούς ανθρώπους”.

Άμεση λήψη ήπιων μέτρων

“Οι άνθρωποι με τους οποίους ένας ασθενής με Covid-19 έχει έρθει σε επαφή πρέπει άμεσα, χωρίς διάγνωση, να τίθενται σε αυτοαπομόνωση, προκειμένου να αποφεύγεται περαιτέρω μετάδοση του ιού. Για παράδειγμα, εάν βρεθεί θετικός στον κορονοϊό ένας δάσκαλος, θα πρέπει οι μαθητές των τάξεων τις οποίες διδάσκει να παραμένουν σπίτι μία ή δύο εβδομάδες και όχι να κλείσει το σχολείο”, διεκρίνισε ο Ντρόστεν, κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του για τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στον ραδιοφωνικό σταθμό NDR.

Ο Ντρόστεν επεσήμανε ότι πολλά από τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία λειτουργούν αποτρεπτικά για τη δημιουργία εστιών υπερμετάδοσης.

Τα τεστ και η συνεργασία με τους πολιτικούς έσωσαν ζωές

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε ότι, μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς την πανδημία μέσω της λήψης σχετικά ήπιων μέτρων. Αυτή την επιτυχή πορεία την απέδωσε σε ένα διαγνωστικό τεστ το οποίο ανέπτυξε η ομάδα του Charité και στη συνεργασία των επιστημόνων με τους πολιτικούς. “Εκτιμώ ότι, εάν δεν είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε τόσο νωρίς τα διαγνωστικά τεστ, εάν εμείς οι επιστήμονες δεν ενημερώναμε τους πολιτικούς, θα είχαμε 50.000-100.000 περισσότερους νεκρούς στη Γερμανία”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα