31.5 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

Γ. Γεραπετρίτης: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα το κοινοτικό πρόγραμμα ανάκαμψης

✚ ΑΘΗΝΑ

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα είναι το κοινοτικό πρόγραμμα ανάκαμψης, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, που επιπρόσθετα διαβεβαίωσε πως οι εποχές κατασπατάλησης των πόρων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο υπουργός περιέγραψε το κυβερνητικό σχέδιο για αξιοποίηση των χρημάτων αυτών για στήριξη των πληττόμενων κλάδων σε πρώτη φάση, και των παραμελημένων τομέων της οικονομίας σε δεύτερη.

Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, πιστώνονται 32 δισ. λόγω της αξιοπιστίας που κατέκτησε και λόγω του προσωπικού κεφαλαίου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απαντώντας στην αποψινή κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως «τα οικονομικά του κυρίου Τσίπρα δεν φημίζονται για την ακρίβειά τους», ενώ τέλος, καταλόγισε στην Τουρκία κλιμάκωση της ρητορικής, υπογραμμίζοντας συγχρόνως την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς.

Αναλυτικά και ερωτηθείς εν πρώτοις για την κατανομή των χρημάτων του αποκαλούμενου και ως «ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ», ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι εποχές κατασπατάλησης των πόρων – «κι έχουν παρέλθει, όχι μόνο γιατί στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται μια κυβέρνηση που στηρίζεται περισσότερο στον επαγγελματισμό παρά σε οποιαδήποτε προσωπικά οφέλη, κυρίως όμως γιατί έχει αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών».

Δεν θα έχουμε ξανά τέτοια ευκαιρία

«Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω», υπογράμμισε στο σημείο αυτό Γ. Γεραπετρίτης, «ότι για τα χρήματα τα οποία θα εισέλθουν και τα οποία είναι μια τεράστια, μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, που ανάλογή της δεν έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες – και μακάρι να διαψευσθώ, δεν θα έχουμε τέτοια άλλη μεγάλη ευκαιρία στο μέλλον – εκεί που θα εστιάσουμε, είναι στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να οργανώσουμε το σύστημα της οικονομίας, της αγοράς, της κοινωνίας, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο».

Στο ερώτημα μήπως είναι ευκαιρία για τη χώρα να αλλάξει προτεραιότητες στην παραγωγική δομή της, έδωσε την εξής απάντηση: «Παράλληλα με το πρόγραμμα – γέφυρα που τρέχουμε μέχρι το φθινόπωρο, υπάρχει ένα τεράστιο αναπτυξιακό ρεύμα. Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, προεγκρίθηκαν νομοσχέδια με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα (…)

Έχουμε πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση, την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, την ενίσχυση της νησιωτικότητας με νέες δομές και οικονομικά εργαλεία.

Άρα, θα υπάρξει μια σύμμετρη ανάπτυξη όλων των τομέων της ελληνικής οικονομίας και όλων των γεωγραφικών περιοχών», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ακόμη, στη συνέχεια, εξήγησε το μηχανισμό εκταμίευσης των νέων κοινοτικών κονδυλίων: «Τα χρήματα δεν θα δοθούν εφάπαξ, αλλά συναρτώνται με την έκδοση των ομολόγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα υπάρχουν εκδόσεις, τιτλοποιήσεις χρεογράφων, οπότε κάθε χώρα θα παίρνει το μερίδιο που της αναλογεί σε βάθος χρόνου, που υπολογίζουμε ότι θα είναι ως και το 2027. Η εκταμίευση θα είναι σταδιακή, θα εξαρτάται από τη θέση κάθε χώρας, τη συμμόρφωση, από τον τρόπο με τον οποίο θα διοχετεύονται τα ‘πακέτα’ αυτά».

Σκοπός δε, της κυβέρνησης, είναι «να ενισχυθούν σε πρώτη φάση, άμεσα, οι πληττόμενοι κλάδοι, που δυστυχώς είναι οι περισσότεροι και συνδέονται πρωτίστως με την τουριστική βιομηχανία, και σε δεύτερο επίπεδο να ενισχυθούν και άλλοι κλάδοι, οι οποίοι λογίζονται ότι έχουν παραμεληθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όπως είναι η πρωτογενής και η δευτερογενής παραγωγή, και η μεταποίηση».

Άλλωστε, «ήδη τη στιγμή που μιλάμε, η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται, διαβουλεύεται, βρίσκεται σε φάση εκπόνησης νέου επιχειρησιακού σχεδίου. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε οποιαδήποτε λογική αλόγιστης, άμεσης πλειοδοσίας».

Γιατί παίρνουμε 32 δισ.

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτή διατυπώθηκε νωρίτερα, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε τα εξής:

«Τα οικονομικά του κυρίου Τσίπρα δεν φημίζονται για την ακρίβειά τους, όπως επίσης και η διαπραγματευτική δυνατότητά του.

Ας αντιληφθούμε όλοι ότι τα 32 δισ. τα οποία ελπίζουμε ότι θα διοχετευθούν στην Ελλάδα, είναι ένα ποσό δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθος και τη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομία και αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες:
πρώτον, στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και στο ότι κατέστη επιτέλους ένας απολύτως αξιόπιστος εταίρος (για πρώτη φορά μπήκαμε σε χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μας ήταν άγνωστα τα τελευταία χρόνια).

Και το δεύτερο είναι το προσωπικό κεφάλαιο και η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού», με τον υπουργό Επικρατείας να επισημαίνει με έμφαση, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός προκάλεσε με τις δικές του πρωτοβουλίες πολλά από αυτά που βλέπουμε σήμερα και τα αντιμετωπίζουμε ως αυτονόητα».

Το να δοθούν εμπροσθοβαρώς τα χρήματα είναι αμετροέπεια, ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υποσχόμενος όμως ότι «στο πλαίσιο του δυναμικού προγράμματος ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, εμείς θα παρέχουμε όλη την αναγκαία στήριξη στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά δεν πρόκειται να εξαντλήσουμε τους δημοσιονομικούς μας πόρους, αν δεν έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι είμαστε ασφαλείς να πορευτούμε στο μέλλον».

Για εκλογές – ανασχηματισμό

«Πόσο πιο πολύ να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν εκλογές, από τη σαφή δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να έχουμε εκλογές παρά μόνο στο συνταγματικώς προβλεπόμενο χρόνο», διερωτήθηκε ακόμη όταν του τέθηκε το σχετικό ζήτημα, για να προσθέσει:

«Εμείς με τους θεσμούς δεν πρόκειται να παίξουμε, εμείς το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο κερδίσαμε, θα το αναλώσουμε για να φέρουμε στη χώρα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαιτούμενες: τη μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση, τη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο ελληνικό Δημόσιο.

Σας διαβεβαιώ ότι σκέψεις για εκλογές δεν υπάρχουν» είπε, ενώ έκλεισε με το κεντρικό τρίπτυχο της παρούσας κυβέρνησης: λιγότεροι φόροι, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, μεγαλύτερες επενδύσεις.

Στο ερώτημα για επικείμενο ανασχηματισμό, ξεκαθάρισε: «Στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να γίνει. Κάθε κυβέρνηση που, όπως η σημερινή, στηρίζεται στην αξιοκρατία και την αξιολόγηση, προφανώς έχει ένα δυναμικό χαρακτήρα» και κάποια στιγμή του κυβερνητικού βίου «θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα, όχι στις βασικές πολιτικές (…)

Η δική μας λογική είναι ότι εν μέσω κρίσης δεν κάνεις τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Η όποια αξιολόγηση, πρέπει να γίνεται σε χρόνο ουδέτερο έτσι ώστε να έχει και αξία».

Απάντηση στην Άγκυρα

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε πως δεν βλέπει τέτοιου τύπου μεγάλη κλιμάκωση. Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις πάντα ακροβατούσαν σε τεντωμένο σχοινί, ανέφερε, επισημαίνοντας όμως και το νέο στοιχείο:

«Η Ελλάδα, μετά από δεκαετίες, είναι ο ισχυρός παίκτης σε αυτό το δίπολο στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, ισχυρός παίκτης σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική ισχύ λόγω των συμμαχιών που έχει συνάψει, αποτελεί πόλο σταθερότητας, δεν έχει άμεσα οικονομικά προβλήματα σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν έχει ανοικτά μέτωπα όπως έχει η Τουρκία στη Συρία, τη Λιβύη κ.α.».

Μάλιστα, «για πρώτη φορά έχουμε επιχειρησιακή νίκη, αυτήν στον Έβρο, όταν η Τουρκία επεχείρησε, παραβιάζοντας κάθε έννοια αξίας του ανθρώπου, να χειραγωγήσει το μεταναστευτικό κύμα».

Στο καταληκτικό ερώτημα πώς άκουσε την ανακοίνωση του Ερντογάν σε σχέση με τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Επικρατείας την αξιολόγησε ως «κλιμάκωση της ρητορικής – και θα δούμε πώς θα διοχετευθεί στην πραγματικότητα, κάτω από ποιες συνθήκες θα πραγματοποιηθεί, αν πραγματοποιηθεί».

Η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να διοχετεύσει συσσωρευμένη ενέργεια στο εσωτερικό της χώρας, αλλά, εν κατακλείδι, «εμείς θα είμαστε εκεί, μόνοι μας αλλά και με την Ε.Ε. στο πλευρό μας, όπως καταδείχθηκε στο φαινόμενο του Έβρου, θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο που μας δίδεται. Θα προσπαθήσουμε να αντιδράσουμε σε ο,τιδήποτε προκύψει».

Υεμένη: Έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ εντός της εβδομάδας καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας από εγκαταλελειμμένο πετρελαιοφόρο

Υπάρχει κίνδυνος ένα πετρελαιοφόρο που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στα ανοιχτά της Υεμένης με φορτίο 1,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού να βυθιστεί, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου ρύπανση...

Στ. Πέτσας: Μας τρομάζει η χαλάρωση στο εσωτερικό

Για ένα ιστορικό λάθος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Open TV και στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» για την...

Ιράν-κατάρριψη ουκρανικού Boeing: Σφάλμα ρύθμισης στρατιωτικού ραντάρ αποτελεί το “στοιχείο κλειδί” για την τραγωδία

Ένα "ανθρώπινο σφάλμα", η κακή ρύθμιση στρατιωτικού ραντάρ, αποτελεί το "στοιχείο κλειδί" για την τραγωδία με το ουκρανικό Boeing 737 που καταρρίφθηκε στις 8...

Παρέμβαση Ιερώνυμου για Αγία Σοφία: Προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε παρέμβαση, μετά την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την απόφαση του Προέδρου της...

«Πολύ πονεμένος» δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος για την Αγία Σοφία

Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Με σύντομη αλλά μεστή...

Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Εσωτερικό ζήτημα, να σεβαστούν όλοι την απόφαση

Επιμένει, παρά τις αντιδράσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτηρίζει εσωτερικό...

Κορονοϊός: Στα 12,75 εκατ. τα περιστατικά μόλυνσης, με 563.942 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο

Περισσότερα από 12,75 εκατομμύρια άνθρωποι αναφέρεται ότι έχουν νοσήσει από το νέο κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ 563.942 έχουν πεθάνει σύμφωνα με την τελευταία...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κυριακάτικη δράση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων στα Σεπόλια

Στα Σεπόλια συνεχίστηκαν σήμερα οι συντονισμένες προσπάθειες καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. «Κάθε Κυριακή σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, καθαρίζουμε σε βάθος δρόμους, πεζοδρόμια και δημόσιους...

Συνεχίζει να «επιμηκύνεται» ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας

Συνεχίζει να «επιμηκύνεται» ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας. Απόψε θα ξεκινήσουν οι ήπιες παρεμβάσεις στο κάτω τμήμα της οδού Ερμού (από Αιόλου έως Αγίων Ασωμάτων)...

Είκοσι καλοκαιρινές ιστορίες από τον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Νανούρη – Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου: Διαβάζει η Αμαλία Μουτούση «Όνειρο στο κύμα» απόσπασμα...

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου: Διαβάζει η Αμαλία Μουτούση «Όνειρο στο κύμα» απόσπασμα από το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Ο Δήμος της Αθήνας και ο Αθήνα...

Κώστας Μπακογιάννης : “θα εισηγηθώ στο Δ.Σ ψήφισμα για την Αγία Σοφία”

Με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης κάνει αναφορά στο μνημείο της Αγίας Σοφίας επισημαίνοντας ότι θα εισηγηθεί...

H Monika στον Αθήνα 984…

"Ο κήπος είναι ανθηρός" είναι ο τίτλος της νέας δουλειάς της Monika, η πρώτη δουλειά  που μιλάει ελληνικά. Αυτή τη δουλειά και πολλά άλλα...