back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

To ιστορικό σχέδιο “Next Generation EU” – Στην Ελλάδα πόροι 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια

Διαβάστε επίσης

To ιστορικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο «Next Generation EU» σκοπεύει  να  πράξει αυτό που λέει ο τίτλος του, να χρηματοδοτήσει την επόμενη γενιά ανάπτυξης στην Ευρώπη και να αναστρέψει την  στασιμότητα  της κρίσης που προκάλεσε η επέλαση του COvid-19 .

Tο χρηματοδοτικό πακέτο περιλαμβάνει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια για τη διασφάλιση της συνοχής της Ε.Ε. και την προώθηση των στρατηγικών της προτεραιοτήτων. Οι επιπλέον πόροι θα αντληθούν από την Επιτροπή με την έκδοση ομολόγων διάρκειας έως 30 ετών, η αποπληρωμή του κεφαλαίου των οποίων θα ξεκινήσει το 2028, και θα διανεμηθούν στα κράτη-μέλη, τις περιφέρειες και τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί βαρύτερα από την κρίση.

Στην Ελλάδα αναμένεται  να  έρθουν χρηματοδοτικοί πόροι ύψους 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019.

H Αθήνα  ευελπιστεί στη  λήψη γρήγορων αποφάσεων πριν το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις συγκεκριμένων ποσών ακόμα και εντός του 2020.

Σύμφωνα με το συνολικό σχέδιο της Κομισιόν θα διανεμηθούν χρηματοδοτήσεις συνολικής αξίας 1,85 τρισ. ευρώ σε 3 “δόσεις”. Περιλαμβάνουν ένα πρώτο κύμα χρηματοδοτήσεων φέτος,  δηλαδή το πακέτο ανάκαμψης με τον τίτλο “Next Generation EU” αξίας 750 δισ. ευρώ, αλλά και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό 2021-2027 αξίας 1,1 τρισ. ευρώ (επόμενο ΕΣΠΑ).

Το συνολικό πακέτο πλέον τελεί ακόμη σε διαπραγμάτευση με τα κράτη – μέλη και με το Ευρωκοινοβούλιο  ώστε  να τεθεί σε εφαρμογή από το 2021.

Για μια φιλόδοξη πρόταση, η οποία καλύπτει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πρόταση γενναία, ένα σχέδιο το οποίο είναι ευέλικτο με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στον τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων.

Έχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Μιχάλη Αργυρού για το νέο εργαλείο ανάκαμψης, “Next Generation EU”:

“Από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού, η Ελληνική Κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά, και με εποικοδομητικό τρόπο, στις εντατικές συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφενός για την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών συνεπειών της κρίσης (πακέτο ρευστότητας, δηλαδή SURE, EIB Fund και ESM Pandemic Crisis Support), αφετέρου για τη διαμόρφωση της υποδομής που είναι απαραίτητη, σε επίπεδο Ένωσης, για τη γρήγορη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης/4/2020 και στο Eurogroup της 15ης/5/2020, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών αντίστοιχα, εξέφρασαν τις θέσεις της χώρας αναφορικά με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της υποδομής αυτής. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσαν τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με:το ύψος, την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων,τη μέθοδο της κατανομής των ποσών, τη μέθοδο χρηματοδότησης, και τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα
των υπό διαμόρφωση προγραμμάτων που θα στηρίξουν την Ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη.

Σήμερα, (εχθές) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου, που αποβλέπει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ειδικότερα, το προτεινόμενο πλαίσιο οικονομικής ανάκαμψης “Next Generation EU” χαρακτηρίζεται από: Μια πολύ σημαντική δημοσιονομική παρέμβαση, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ανέλθει, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου στα 32 δισ. ευρώ. Μια σωστή, υπό τις παρούσες οικονομικές περιστάσεις, κατανομή μεταξύ επιχορηγήσεων (500 δισ. ευρώ) και δανείων (250 δισ. ευρώ). Για την Ελλάδα, οι προτεινόμενες επιχορηγήσεις εκτιμώνται στην περιοχή των 22,5 δισ. ευρώ και τα δάνεια στην περιοχή των 9,5 δισ. ευρώ. Την κατάλληλη, υπό τις σημερινές οικονομικές περιστάσεις, μέθοδο χρηματοδότησης, δηλαδή μακροχρόνιο δανεισμό σε επίπεδο Ένωσης.
Τον κατάλληλο, υπό τις παρούσες περιστάσεις, εμπροσθοβαρή χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει για την προσεχή τετραετία (2021-2024) επιχορηγήσεις που εκτιμώνται στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ ετησίως.
Παράλληλα, προβλέπει σημαντικές επιχορηγήσεις για τις χώρες των οποίων οι οικονομίες είναι πιο ευάλωτες στη συμμετρική κρίση του κορονοϊού.
Το πρόγραμμα “Next Generation EU” θα ενταχθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος, και κυριότερος σε μέγεθος, πυλώνας, θα χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, τα οποία τα κράτη-μέλη θα καταρτίσουν με βάση τις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές τους προτεραιότητες, που αποτυπώνονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και με αναφορά στους άξονες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στη στήριξη υγιών επιχειρήσεων μέσα από κεφαλαιακή ενίσχυση, κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο τρίτος πυλώνας εστιάζει σε δράσεις πρόληψης και προετοιμασίας της Ε.Ε. έναντι μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Συμπερασματικά, η πρόταση της Επιτροπής χαρακτηρίζεται από επαρκή βαθμό φιλοδοξίας, ευελιξία, αλληλεγγύη και αναγνώριση της ισχυρής οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται από τον απαραίτητο οικονομικό ρεαλισμό, και θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου μείγματος νομισματικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Επιπλέον, η εξυπηρέτηση και αποπληρωμή του κοινού δανεισμού, εκτείνεται σε σημαντικό βάθος χρόνου, αρχής γενομένης από το 2028, έως και το 2058.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πρόταση θέτει τις κατάλληλες βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη, τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την κοινωνική συνοχή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως πράττει μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δημιουργικό τρόπο, έχοντας πάντα ως γνώμονα την οικονομική και κοινωνική ευημερία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Προσβλέπουμε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική συμφωνία στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής και στην όσο το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε η υγειονομική κρίση να ξεπεραστεί το ταχύτερο και με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις ”  καταλήγει η δηλωση  του κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Μιχάλη Αργυρού.

Το Next Generation EU των 750 δισ. θα πλαισιώσει έναν κοινοτικό προϋπολογισμό αξίας 1,1 τρισ. ευρώ σε βάθος επταετίας, με το συνολικό πακέτο να φτάνει το 1,85 τρισ. ευρώ. Η σημασία του σχήματος είναι ιστορική: όπως σημείωσε (μέσω Twitter) ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Delors στο Βερολίνο, Λούκας Γκούτενμπεργκ, «είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. προχωράει σε δαπάνες χρηματοδοτούμενες από ελλείμματα».

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα