back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν δικαιούται να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διαβάστε επίσης

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία μετά τη νέα προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα για βαρβαρότητα έναντι των μεταναστών.

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στη νέα προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγορεί την Ελλάδα για βαρβαρότητα έναντι των μεταναστών στον Έβρο, πριν από μερικούς μήνες.

«Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση» συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων
δικαιωμάτων. 

Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση. 

Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας».

Νωρίτερα, υπάντηση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που σε χθεσινή του συνέντευξη ανέφερε ότι η Τουρκία παραβιάζει με «βάρβαρο τρόπο» τα δικαιώματα των μεταναστών, έδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Ελλάδα για «βαρβαρότητα» έναντι των μεταναστών.

«Αντί μιας πολιτικής διαλόγου με την Τουρκία» αναφέρει ο Ακσόϊ η Ελλάδα «προτιμά την ένταση» ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την τακτική του «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» αλλά και ότι παραπλανά την κοινή γνώμη.

Συνεχίζει ο Χαμί Ακσόι επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «ξεκάθαρα έχει παραβιάσει θεμελιώδεις αρχές και ελευθερίες των αιτούτων ασύλου» καλώντας μάλιστα τη χώρα μας να εγκαταλείψει «τη βαρβαρότητά» της έναντι των μεταναστών, όπως συνέβη πρόσφατα στα σύνορα. «Θα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των αιτούντων ασύλου και να μην τους βασανίζει ή να τους επαναπροωθεί» λέει χαρακτηριστικά.

Καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καλώντας επίσης την Ελλάδα που όπως τονίζει «λέει η ίδια ότι είναι το λίκνο του πολιτισμού να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα