back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Μπακογιάννης: Τέλη Ιουνίου η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας»

Διαβάστε επίσης

Ως μια προσπάθεια να επανανοηματοδοτήσουμε το κέντρο της πόλης και του συνόλου των κατοίκων με το χθες και το αύριο, με στόχο μια πόλη φιλική στον πολίτη, τον επισκέπτη και τον τουρίστα χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης το έργο του Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

«Θα ξεκινήσουμε τέλη Μαΐου και θα ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις μας τέλη Ιουνίου, το έργο θα έχει συνολικό μήκος 7 χιλιόμετρα» ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας ότι έχει προβλεφθεί ειδικό χωρικό σχέδιο, καθώς και ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη από το ΕΜΠ γενικότερα για το κέντρο της Αθήνας.

Όπως σημείωσε ο κορονοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για την υλοποίησή του έργου, προκειμένου να απελευθερωθεί άμεσα περισσότερος δημόσιος χώρος, να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, αλλά και να μειωθούν τα όρια ταχύτητας στο κέντρο, δεδομένου ότι μελέτες υπολογίζουν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να περιοριστούν κατά 50% τα τροχαία ατυχήματα.

«Για κάθε παρέμβαση έχουμε εξασφαλίσει την πηγή χρηματοδότησης» είπε ο κ Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι ήδη γίνονται ήπιες παρεμβάσεις με βάψιμο στα οδοστρώματα, αστικό εξοπλισμό με παγκάκια και πράσινο και όλα αυτά με την απαραίτητη σήμανση.

Για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος Αθηναίων, αναφερόμενος σε δρόμους όπου θα πεζοδρομηθούν, είπε ότι και τώρα υπάρχουν ελάχιστα καταστήματα εστίασης, όπως στη Βασιλίσσης Όλγας, καθώς και ότι το εμπορικό τρίγωνο και σήμερα λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες, που ούτως η άλλως θα πρέπει να εφαρμοστούν και στο μέλλον. Τόνισε δε ότι ο Δήμος είναι υπέρ των κινήτρων στο χώρο της εστίασης αλλα με κανόνες και όρια

Αναφέρθηκε ακόμη στην Ηρώδου Αττικού, που επίσης θα πεζοδρομηθεί και θα είναι πλέον ανοιχτή στους κατοίκους και τους επισκέπτες χωρίς αστυνομικές κλούβες, δίνοντας έτσι και η πολιτεία το μήνυμα ότι δεν φοβάται κάτι.

Για το θέμα των οχημάτων, υποστήριξε ότι το κέντρο θα παραμείνει προσβάσιμο και ότι κερδισμένοι θα είναι οι κάτοικοι, χωρίς αποκλεισμούς.

Για το μικροκλίμα, είπε ότι στην Ομόνοια με τη δημιουργία του σιντριβανιού η θερμοκρασία κατεβαίνει 2 με 3 βαθμούς και στο έργο του μεγάλου περίπατου προβλέπονται 700 ζαρντινιέρες με πράσινο. «Κάποιοι δεν θέλουν την Ομόνοια καρτ ποστάλ, αλλά τίποτα δεν μου δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να βλέπω νέα ζευγάρια να φωτογραφίζονται» είπε χαρακτηριστικά για την Ομόνοια ο κ Μπακογιάννης.

Υποστήριξε ακόμη ότι θα ενθαρρυνθεί η ηλεκτροκίνηση και ότι στο έργο του Μεγάλου Περιπάτου θα επιτρέπονται ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, δωρεάν στάθμευση για τέτοια οχήματα και τοποθέτηση σταθμών φόρτισης. «Ετοιμάζουμε 30 σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά για τα έργα του Δήμου Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης, είπε ότι υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα που υλοποιείται, με 263 εκ ευρώ για το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει δημοπράτηση για έργα ασφαλτόστρωσης ύψους 40 εκ ευρώ και πεζοδρομίων ύψους 26εκ ευρώ. Για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια είπε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο προς αξιοποίηση τους, ενώ για το αστικό πράσινο επεσήμανε ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει τετραπλασιάσει τον προϋπολογισμό του από 2,5 εκ σε 10 εκ ευρώ.

Τέλος, για το θέμα των ξενοδοχείων στην Ακρόπολη και του ύψους των κτηρίων, ο Δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και ότι η απόφαση που ελήφθη για τα κτήρια ήταν γενναία χωρίς να παραγκωνιστεί ο Δήμος Αθηναίων.

Τι είπαν οι βουλευτές στη συνεδρίασ της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε πιο αυστηρά μέτρα για τα μηχανάκια που παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ενώ κάλεσε τον Δήμαρχο Αθηναίων να επιβάλει πρόστιμα σε όσους βανδαλίζουν με σπρέι αγάλματα στο κέντρο της πόλης.

Να μην ξεχαστούν και οι υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι δεν υποτιμά το έργο του Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας αλλά θα πρέπει να τεθούν υπόψιν και άλλοι παράγοντες όπως οι αστικές συγκοινωνίες και οι παρεμβάσεις πρασίνου εν συνόλω στην πρωτεύουσα.

Να είναι προσβάσιμο το κέντρο της Αθήνας και στους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων συνοικιών, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη λέγοντας ότι έργο της πεζοδρόμησης δεν πρέπει να απευθύνεται μόνο στους τουρίστες.

Μαζική αύξηση της δεντροφύτευσης και δημιουργία γραμμικών πάρκων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας ζήτησε ο βουλευτής του Μέρα 25 Κρίτων Αρσένης.

Στέλλα  Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα