back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επόμενος σταθμός: Βικτώρια: Γερμανικά ίχνη κι ένα νέο αφήγημα στην πλατεία Βικτωρίας

Διαβάστε επίσης

Το πρόγραμμα «Επόμενος σταθμός: Βικτώρια», που ακολουθεί τα ίχνη των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας μέσα στον χρόνο, όπως αποτυπώνονται στο αστικό τοπίο και τη συλλογική μνήμη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σταθερής προσπάθειας μιας σύγχρονης χαρτογράφησης της γειτονιάς της Βικτώριας.

Διερευνώντας τον ρόλο του πολιτιστικού αποτυπώματος στην πολυπολιτισμική γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας, και με εργαλείο την φωτογραφία, περιηγούμαστε στα τοπόσημα και τα κτήρια, που μαρτυρούν την πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική επίδραση της Γερμανίας στην περιοχή, επιχειρώντας μία νέα αφήγηση μέρους της ιστορίας της.

Με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Βικτωρίας και την καλλιέργεια κοινοτικής συνείδησης (community awareness) στους νεότερους, προσφέρει στους εφήβους που φοιτούν στα σχολεία της, στους κατοίκους και τους επισκέπτες της την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με θέματα συνύπαρξης και διαφύλαξης της συλλογικής μνήμης, να γνωρίσουν καλύτερα τη γειτονιά και να εκφραστούν δημιουργικά.

Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος, που περιλαμβάνουν εργαστήρια και έκθεση φωτογραφίας, συναντήσεις και συζητήσεις για μαθητές/τριες και το ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθούν δύο e-Περίπατοι: Πέμπτη 28 Μαϊου και την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τη συνεργάτιδα του #NextStationVictoria και συντονίστρια της MONUMENTA, Ειρήνη Γρατσία, στα ίχνη που άφησαν οι ελληνογερμανικές ανταλλαγές στην ιστορία και την αρχιτεκτονική της περιοχής.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 στις 10:15 π.μ.
https://us02web.zoom.us/j/85310903503 | Meeting ID: 853 1090 3503

Πώς έχουν ενταχθεί τα ίχνη των πολυκύμαντων ελληνογερμανικών σχέσεων στο αστικό τοπίο και τη συλλογική μνήμη της περιοχής;

Τι ερεθίσματα μπορούν να προσφέρουν στους νεότερους, Έλληνες και μετανάστες, που κατοικούν στην πλατεία Βικτωρίας, φοιτούν στα σχολεία της, συχνάζουν στον δημόσιο χώρο;

Πώς μπορούν τα ίχνη αυτά να συμβάλουν στο νέο αφήγημα της πολυεθνικής κοινότητας που τείνει να διαμορφωθεί εδώ;

#NextStationVictoria

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται από το Victoria Square Project, βασίζεται σε μια ιδέα της Angeliki Tseliou, ενώ ο σχεδιασμός του είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο, το 2ο ΓΕΛ Θεόδωρος Αγγελόπουλος, τον Karpos, τη MOnuMENTA, το World Human Forum, κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής. Την οπτική επικοινωνία του προγράμματος έχει αναλάβει η ομάδα Designature.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. Στηρίζει το European Forum for Freedom in Education.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα