back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον Έβρο

Διαβάστε επίσης

Tο θέμα των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν μετά και την σύσκεψη, το περιεχόμενο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι “υπάρχει ενδεχομένως μία νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας, σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδος να ενισχύσει το φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει και ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών”.”Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε. Θα το κάνουμε, όπως το κάναμε ήδη στο Βόρειο τμήμα. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε”, είχε τονίσει.

Παράλληλα είχε επισημάνει ότι “η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο”.

Σε ό,τι αφορά ευρύτερα το επίπεδο των σχέσεών μας με την Τουρκία είχε τονίσει ότι δεν είναι “αυτό το οποία θα ήθελα, αλλά όχι με δική μας υπαιτιότητα”.
“Είχαμε δει μία τουρκική προκλητικότητα τους τελευταίους μήνες, που δεν πιστεύω ότι εξυπηρετεί την προσπάθεια, σίγουρα από πλευράς μας να πέσουν οι τόνοι, χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στα εθνικά μας συμφέροντα”, είχε προσθέσει ο πρωθυπουργός.

Ν. Δένδιας: Τα σύνορα της χώρας θα φυλαχθούν απολύτως

Στη διαβεβαίωση ότι «τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως» προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που, όπως είπε, η Τουρκία χρησιμοποιεί ως υβριδική απειλή, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά της Ευρώπης.
Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο «θέμα FM» ο κ Δένδιας είπε πως «ο φράχτης είναι απολύτως επί του ελληνικού εδάφους και με χώρο μεταξύ του ορίου της χώρας και του φράχτη. Υπάρχει δηλαδή και κομμάτι ασφαλείας μπροστά από τον φράχτη προς τα σύνορα. Έτσι ήταν πάντα», ενώ διευκρίνισε ότι ο φράχτης δεν είναι σε όλο το μήκος του Έβρου και δεν θα εμποδίσει τις εργασίες των Ελλήνων καλλιεργητών.
Όσον αφορά το γιατί ενισχύονται τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις στον Έβρο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «είναι φανερό ότι υπήρξε από την τουρκική πλευρά τοποθέτηση αρμοδίων παραγόντων και σε υπουργικό επίπεδο, που είναι λογικό να δημιουργούν ανησυχίες στη χώρα μας».
«Έχουμε, δυστυχώς, δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι μόλις τελειώσει η περίοδος του κορωνοϊού οι άνθρωποι δε θα εμποδιστούν από την Τουρκία. Όταν ακούτε να λέει δε θα εμποδιστούν νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε το υπονοούμενο. Tο έχουμε ξαναζήσει άλλωστε» ανέφερε ο κ Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών παράλληλα τόνισε ότι δεν έμεινε κανένα αναπάντητο ερώτημα στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη ενώ σημείωσε ότι τα μέσα και το πολιτικό σύστημα ασχολήθηκαν για τέσσερις ημέρες με το θέμα, πράγμα που δε βοηθά την εθνική υπόθεση και ξεκίνησε από την ακροδεξιά.
«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι κρύο και ζεστό. Περνάμε από την κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Η χώρα μας επιθυμεί πάντοτε την αποκλιμάκωση, επιθυμεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, τείνει χείρα φιλίας, αλλά μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη και πάντοτε πρόθυμη».
«Υπάρχουν ορισμένες ημέρες που η κατάσταση φαίνεται αποκλιμακούμενη, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχουν παραβιάσεις. Υπάρχουν άλλες μέρες που δεν προλαβαίνουμε να μετράμε. Υπάρχουν μέρες που οι Τούρκοι επίσημοι δηλώνουν πράγματα που είναι εντελώς απαράδεκτα».
Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη γειτονική χώρα «να φέρεται σαν χώρα του 21ου αιώνα, όχι σαν μια χώρα που επιδιώκει να επικρατήσει με λογική κανονιοφόρων».

Απόστολος Χονδρόπουλος- Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα