back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σχοινάς: «Μεγάλη μέρα για την Ευρώπη»

Διαβάστε επίσης

Για μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως τόνισε ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ για τη χώρα μας.

Μιλώντας στον «Σκάι», ο κ. Σχοινάς είπε ότι το πιο σημαντικό, από το μεγάλο ύψους αυτού του υπερόπλου σε πόρους, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε την ανάληψη, από κοινού όλων των εταίρων, βαρών έτσι ώστε να βοηθηθούν αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

ο κ. Σχοινάς παρατήρησε πως έχει αναπτυχθεί μια δυναμική και ότι υπάρχει μια σύγκλιση στις πρωτεύουσες της Ένωσης, ότι αυτή η συγκυρία δεν πρέπει να χαθεί για την Ευρώπη. Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι αυτή η σύγκλιση γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητή στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, αναγνώρισε πως θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση η οποία δεν θα είναι εύκολη και η οποία θα ξεκινήσει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Για το αν μπορεί να παρθεί η απόφαση χωρίς την σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών, ο ίδιος απαντά πως «Χρειαζόμαστε την σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών – μελών γιατί το κέντρο του ταμείου ανάκαμψης είναι αυτός ο νέος μηχανισμός μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δανεισθεί ως ένωση έτσι ώστε να βοηθήσει τις χώρες μέλη με τις μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά πολύ δύσκολα θα βρεθεί κυβέρνηση ή κοινοβούλιο που θα αναλάβει το κόστος της μη συμφωνίας σε τέτοιες ιστορικές στιγμές που ζούμε στην Ευρώπη».

Τι κέρδισε η Ελλάδα με την πρόταση της Κομισιόν

«Για τα επόμενα 7 χρόνια θα έχουμε τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης σε ένα εύρος 32 δις ευρώ εκ των οποίων τα 23 θα είναι επιχορηγήσεις αλλά διπλά σε αυτά θα υπάρχουν αλλά τόσα που είναι το κανονικό ΕΣΠΑ για την χώρα για την επόμενη επταετία. Οι πόροι δηλαδή για την χώρα θα είναι διπλάσια για τα επόμενα 7 χρόνια. Αυτό λέει πολλά για το πώς η Ευρώπη αναγνωρίζει την Ελλάδα ως ένα αγκωνάρι ευρωπαϊκής σταθερότητας σε μια δύσκολη γειτονιά που πρέπει να στηριχθεί απόλυτα αλλά αντικατοπτρίζει και το γεγονός πως η ύφεση που προβλέπεται για την Ελλάδα θα είναι σημαντική, την έχουμε υπολογίσει γύρω στο 9,7%, άρα ανάλογα σημαντική πρέπει να είναι και η βοήθεια η κοινοτική».

Μέσα στο 2020 οι πρώτες εκταμιεύσεις

Ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε πως παρόλο που για νομικούς λόγους και λόγω του ότι ο δανεισμός όπως και η έγκριση από τα κράτη – μέλη θα πάρει λίγο χρόνο και νομικά θα οδηγήσει στην 1η Ιανουαρίου του 2021 μπορούμε ήδη φέτος να κάνουμε πολλά με τις λεγόμενες «προτάσεις γέφυρα». «Δηλαδή ορισμένα προγράμματα από το ισχύον πλαίσιο μπορούμε να τα παντρέψουμε με το επόμενο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε επιδοτήσεις ήδη από φέτος μεταξύ αυτών και αυτές που έχουν ήδη αποφασισθεί στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, δηλαδή βοήθεια της βραχυπρόθεσμης ανεργίας που είναι επίσης διαθέσιμα φέτος» , σημειώνει ο ίδιος.

«Θερμή υποδοχή της πρότασης μας για το Ταμείο Ανάπτυξης από όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Ο κ. Σχοινάς  τόνισε ότι «η συμβίωση με την Τουρκία για την Ευρώπη, όπως και για την Ελλάδα είναι υποχρεωτική. Είναι ένας μεγάλος, δύσκολος γείτονας με τον οποίο όμως είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε και λόγω γεωγραφίας και λόγω ιστορίας. Χρειάζεται λοιπόν μια νηφαλιότητα, μια ψυχραιμία. Έχουμε φτιάξει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαχειριζόμαστε την σχέση με την Τουρκία. Είναι επιτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος ότι ενέταξε τις ελληνικές επιδιώξεις μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε και μέσα σε αυτό η Ελλάδα πρέπει να διαχειρίζεται νηφάλια και ψύχραιμα τις σχέσεις της με την Τουρκία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα