back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Πολλαπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου στους καπνιστές

Διαβάστε επίσης

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από κορονοϊό περιλαμβάνονται οι καπνιστές, ενώ έχουν 79% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από επιπλοκή της νόσου από τους μη καπνιστές.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Έλληνες πνευμονολόγοι αξιολογώντας σειρά πρόσφατων μελετών. Οι ειδικοί μάλιστα θεωρούν πως κάπνισμα και κορονοϊός συνδέονται με πολλούς τρόπους. Οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο καθώς φέρνουν συχνότερα τα χέρια τους στο πρόσωπό τους για να καπνίσουν, ενώ παράλληλα, συγκεκριμένα καπνικά προϊόντα, όπως ο ναργιλές, χρησιμοποιούνται από περισσότερους χρήστες, αυξάνοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού». Επίσης το κάπνισμα προκαλεί βλάβη στους αμυντικούς μηχανισμούς του πνεύμονα.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου).

Η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων 285 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός (48%), Σωτηρία (23%), Αττικόν (18%) και Παμμακάριστος (11%) σχετικά με τη σχέση καπνίσματος και νόσησης από κορονοϊό, καταδεικνύουν ότι από τους 285 που νοσηλεύτηκαν, για τους 255 υπήρξαν στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα. Οι 133 δήλωσαν ότι δεν είχαν καπνίσει ποτέ (52,16%), οι 89 (34,9%) ήταν πρώην καπνιστές, οι 28 (11%) ενεργοί καπνιστές, 2 έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και 3 θερμαινόμενου. Να σημειωθεί ότι ο 1 στους 10 που νοσηλεύτηκε κατέληξε. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την κα Κατσαούνου, το 52% των ασθενών με covid – 19, ήταν πρώην καπνιστές και το 48% ήταν ενεργοί καπνιστές.

Όπως εξήγησε, το κάπνισμα παρεμποδίζει, μεταξύ άλλων, τη βλεννοκροσσωτή λειτουργία του και άρα την κάθαρση εισπνεόμενων σωματιδίων, ενώ προάγει την προσκόλληση βακτηριδίων στα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών.Αποτελεί, δε, κύριο παράγοντα κινδύνου για νοσήματα, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η στεφανιαία νόσος, που καθιστούν τους ασθενείς ευπαθείς για σοβαρή νόσηση.

Όπως είπε οι καπνιστές φαίνεται να έχουν αυξημένη έκφραση του υποδοχέα ACE2 που αποτελεί την “πόρτα” για την είσοδο του ιού στον οργανισμό.

Επιπλέον η κ. Κατσαούνου αναφέρθηκε και σε πρόσφατη μελέτη σε 8.910 ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν από τις 20 Δεκεμβρίου 2019 έως 28 Μαρτίου 2020 σε 169 νοσοκομεία της Ασίας, της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής.

Από τη μελέτη προέκυψε πως το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τη ζωή των ασθενών. Αύξησε κατά 79% τις πιθανότητες να πεθάνουν, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Στους πρώτους δύο παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνεται η ΧΑΠ και η στεφανιαία νόσος, παθήσεις στην εκδήλωση των οποίων σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το κάπνισμα.

Την ανάγκη διακοπής της καπνιστικής συνήθειας και ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τόνισαν τα μέλη του προεδρείου της Πνευμονολογικής Εταιρείας Μιχάλης Τουμπής, Παρασκευή Αγυροπούλου – Πατάκα, Μάρθα Ανδρίτσου και Ιωάννα Μητρούσκα.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα