back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η ατζέντα των μέτρων: Μείωση εισφορών, ειδική άδεια και πληρωμές επιδομάτων – συντάξεων

Διαβάστε επίσης

Από 2,73 έως 27,3 ευρώ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί η μηνιαία αύξηση αποδοχών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα από την 1η Ιουνίου, οπότε θα ξεκινήσει και ο περιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν θα είναι εμφανής για όσους έχουν ενταχθεί σε ειδικά μέτρα στήριξης, με επιπτώσεις στον μισθό.

Το όφελος για τον εργοδότη, ξεκινά από τα 3,12 και φθάνει τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, προβλέπει την σταδιακή μείωση των εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, εξετάζεται η επέκταση ισχύος της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα -η οποία λήγει στις 31 Μαΐου- έως τις 26 Ιουνίου, ενώ θα υπάρξει και πρόβλεψη μειωμένου ωραρίου για τους εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε ολοήμερο σχολείο που δεν θα λειτουργήσει.

Εν τω μεταξύ:

Δόθηκε δίμηνη παράταση στην ισχύ των αιτήσεων που θα έπρεπε να επανυποβληθούν τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης.

Συνεχίζεται έως και την 1η Ιουνίου -κατά περίπτωση- η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και εργοδοτών για την υπαγωγή τους στα μέτρα στήριξης.

Εντός των επομένων ημερών θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο πρόγραμμα επιδότησης μισθών “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την 30η Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται η παράταση του, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Έως και τις 7 Ιουνίου θα υποβληθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις από επιχειρήσεις για την χορήγηση ειδικής αποζημίωσης 534 ευρώ στο προσωπικό που δεν θα εργαστεί τον Μαϊο, ενώ η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης θα γίνει -κατά περίπτωση- από τις 5 έως και τις 12 Ιουνίου.

Σήμερα, έλαβαν τη σύνταξη τους ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Την Παρασκευή, θα καταβληθούν οι συντάξεις από το Δημόσιο, το ΝΑΤ, οι προσωρινές συντάξεις των ενστόλων και οι συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Την ίδια μέρα, θα λάβουν το έκτακτο επίδομα οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 300 ευρώ.

Επίσης, θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα Παιδιού, Γέννησης, Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Στέγασης και Ομογενών.

Έως και την Κυριακή, παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μακροχρόνια ανέργων ύψους 400 ευρώ για τους δικαιούχους που δεν έχουν καταχωρίσει ακόμα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού.

Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 236.274 συνταξιούχων η επικουρική σύνταξη αυξημένη -κατά μέσο όρο- κατά 75,47 ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα