back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ελπίδες για τα παιδιά με σοβαρή λοίμωξη από νέα θεραπεία στην Ογκολογική Μονάδα της «Ελπίδας» – Επίσκεψη Β. Κικίλια

Διαβάστε επίσης

Ελπίδα και αισιοδοξία για δύσκολες περιπτώσεις λοιμώξεων μετά την πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία που πραγματοποιήθηκε σε παιδί ηλικίας 4 ετών στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

H θεραπεία που έγκειται στην χορήγηση ειδικών λεμφοκυττάρων που εξοντώνουν τα μολυσμένα κύτταρα εφαρμόστηκε στο 4χρονο παιδάκι δίνοντας του ελπίδα ζωής εκεί όπου όλες οι άλλες θεραπείες δεν είχαν προοπτική.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος επισκέφθηκε την Τετάρτη την Ογκολογική Μονάδα καθώς και η πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη χαρακτήρισαν ως σταθμό για την ιατρική επιστήμη και για την αντιμετώπιση των παιδιών με καρκίνο την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εξατομικευμένης θεραπείας από το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».
Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, συνεχάρη από κοντά τον Διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κ. Μανώλη Παπασάββα και την ομάδα που πραγματοποίησε την επαναστατική αυτή θεραπεία, με επικεφαλής τον Παιδίατρο Αιματολόγο-Ογκολόγο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Δρ. Ευγένιο Γουσέτη, και πληροφορήθηκε αναλυτικά για την πορεία υγείας του μικρού ασθενούς.

Επίσης αναγνωρίζοντας την μεγάλη της προσφορά, ο κ. Κικίλιας θέλησε να ευχαριστήσει την Πρόεδρο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» κα. Μ. Βαρδινογιάννη. Η συνομιλία τους, λόγω των ειδικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε μέσω skype.

«H «ΕΛΠΙΔΑ» έχει αποδείξει στη διάρκεια των χρόνων τη συγκλονιστική της στάση δίπλα στα παιδιά μας και στις ελληνικές οικογένειες και στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Και με αυτή τη νέα πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει, μαζί με το Νοσοκομείο μας το Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», αυτή τη νέα κυτταρική θεραπεία, δίνετε ελπίδα σε ακόμα πιο πολλά παιδιά» ανέφερε ο υπουργός Υγείας ο οποίος πρόσθεσε ότι «το μοναδικό πράγμα που μπορώ να υποσχεθώ, και που μπορούμε να υποσχεθούμε ως οργανωμένη Πολιτεία και Υπουργείο Υγείας, είναι ότι θα στεκόμαστε δίπλα σας σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και θα το κάνουμε με πολύ μεγάλη χαρά και συναίσθηση της ευθύνης».

Από την πλευρά της η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τον κύριο Κικίλια για την ουσιαστική του στήριξη στην πραγματοποίηση αυτού του έργου, που ήταν για την ίδια ένα «όνειρο ζωής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ δεσμεύτηκε πως η «ΕΛΠΙΔΑ» θα συνεχίσει να αγωνίζεται και για άλλες πρωτοπορίες στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη συνεχάρη τον κύριο Κικίλια για τη διαχείριση της πανδημίας στην χώρα μας.

Η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία από το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας:

Η πρώτη Εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά λεμφοκύτταρα έγινε για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό Ebstein Barr σε παιδί 4 ετών μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Μία πολύ αποτελεσματική εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα εναντίον του ιού Ebstein Barr (EBV) πραγματοποιήθηκε στις 16/5/2020 στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής θεραπείας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ» για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σε παιδί ηλικίας 4 ετών, το οποίο είχε παρουσιάσει ανθεκτική στα φάρμακα EBV-λοίμωξη μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, χορηγήθηκαν ειδικά κύτταρα με στόχο να εξοντώσουν όλα τα μολυσμένα με τον EBV κύτταρα. Ενώ σε υγιείς ανθρώπους με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα ο EBV προκαλεί ήπια λοίμωξη, σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μεταμοσχευτεί μπορεί να προκαλέσει λέμφωμα με κακή πρόγνωση. Για αυτούς τους ασθενείς η συμβατική θεραπεία εκριζώνει τον ιό σε ένα ποσοστό 50%, οι υπόλοιποι ασθενείς αναπτύσσουν διάχυτη λεμφουπερπλαστική νόσο σχετιζόμενη με τον EBV και καταλήγουν. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία κυτταρική θεραπεία η οποία βασίζεται στην έγχυση EBV ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία απομονώνονται από το αίμα δοτών, που έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία. Η απομόνωση και επεξεργασία των κυττάρων γίνεται κάτω από αυστηρές συνθήκες με τη χρησιμοποίηση κατάλληλης συσκευής, η οποία διασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιλογή των EBV-ειδικών κυττάρων. Με την πρόσφατη δημιουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής θεραπείας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ -ΕΛΠΙΔΑ», προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», είναι δυνατή η σχεδίαση και πραγματοποίηση τέτοιων προηγμένων κυτταρικών θεραπειών και στη χώρα μας.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα