back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας σε δημοτικά και νηπιαγωγεία καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση

Διαβάστε επίσης

Καμπανάκι κινδύνου από τη δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση ενόψει της επαναλειτουργίας δημοτικών και νηπιαγωγείων την προσεχή Δευτέρα. Σε σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλει ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν με ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας καθώς, δύο εβδομάδες πριν, για να τηρηθούν οι όροι καθαριότητας που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας σε Γυμνάσια και Λύκεια, μετακινήθηκαν σε αυτά οι καθαρίστριες από τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.

Παράλληλα, η Λαϊκή Συσπείρωση επιρρίπτει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή σημειώνοντας ότι μόλις χθες ανέθεσε στις 14 Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού μέχρι τις 26 Ιουνίου δίνοντας συνολική επιδότηση 100 χιλιάδων ευρώ.

“Είναι προφανές ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Δημοτική Αρχή έχουν ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το φιάσκο. Αποκαλύπτεται ότι οι συνεχόμενες επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, γίνονται ακριβώς για να κρύβεται η κυβερνητική, κρατική ευθύνη και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής” τονίζεται στην ανακοίνωση του δημοτικού συνδυασμού του Νίκου Σοφιανού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

Κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων παίζουν με την υγεία των μαθητών

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης αλλά και τα καθησυχαστικά λόγια του δημάρχου Αθηναίων και του αρμόδιου αντιδημάρχου τις προηγούμενες εβδομάδες, ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αποδεικνύονται πολύ γρήγορα κούφια λόγια. Επιβεβαιώνεται ότι στόχος τους είναι να ρίξουν στάχτη στα μάτια για να διασκεδάσουνε τις ανησυχίες, αλλά και να παρακάμψουνε τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών, για το άνοιγμα των σχολείων.

Πριν δύο εβδομάδες, για να τηρηθούν οι όροι καθαριότητας που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, μετακινήθηκαν σε αυτά οι καθαρίστριες από τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Τώρα, μπροστά στο άνοιγμα και των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποκαλύπτεται η γύμνια της πολιτικής των κυβερνήσεων αλλά και του Δήμου Αθηναίων στο θέμα της καθαριότητας των σχολείων.

Μόλις χτες το απόγευμα, Τρίτη, 26 Μαΐου, ούτε πέντε μέρες πριν το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, η διοίκηση του Δήμου, μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Καλαμπόκα, ενημέρωσε τις Σχολικές Επιτροπές ότι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΕΚΤΟ το αίτημα του Δήμου για την πρόσληψη περίπου 250 εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ιουνίου.

Μόλις χτες το απόγευμα, Τρίτη, 26 Μαΐου, ούτε πέντε μέρες πριν το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, η διοίκηση του Δήμου, πέταξε το μπαλάκι στις Σχολικές Επιτροπές, να προχωρήσουν αυτές σε προσλήψεις προσωπικού μέχρι τις 26 Ιουνίου, επιδοτώντας τους με το ποσό των 100.000 ευρώ και για τις 14 Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Αθηναίων.

Είναι προφανές ότι τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία με ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, ενώ όλοι καταλαβαίνουν ότι, αν μια φορά χρειάζονταν να παρθούν μέτρα επιπλέον στήριξης για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τότε για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι πολλαπλάσια.

Είναι προφανές ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Δημοτική Αρχή έχουν ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το φιάσκο. Αποκαλύπτεται ότι οι συνεχόμενες επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, γίνονται ακριβώς για να κρύβεται η κυβερνητική, κρατική ευθύνη και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε και καλούμε και όλους τους φορείς εκπαιδευτικών και γονιών να εντείνουν την διαμαρτυρία και την πίεσή τους για:

· Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει:

Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας – και όχι μόνο για 26 ημέρες, αφού αντίστοιχες ανάγκες θα υπάρχουν και από Σεπτέμβρη. Με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Παροχή δωρεάν, με κρατική ευθύνη, όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, κ.ά.).

Πραγματοποίηση μαζικών τεστ, με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών.

· Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία. Αυτό σημαίνει: Ότι ξεκινούν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία. Ότι άμεσα σχεδιάζεται πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων. Ότι άμεσα ξανανοίγουν όλα τα σχολεία που είτε καταργήθηκαν, είτε συγχωνεύτηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

· Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και ότι με ιδιαίτερο τρόπο συνεχίζεται η μαθησιακή διαδικασία για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

· Τα μέτρα για την εκ περιτροπής λειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, αλλά και των Παιδικών Σταθμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θέτουν άμεσα την αναγκαιότητα: Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών (ειδικά στον ιδιωτικό τομέα) που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι είτε για να κρατήσουν τα παιδιά τους, λόγω του ότι αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί υπάρχουν στο σπίτι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει η παροχή άδειας ειδικού σκοπού, χωρίς καμία αφαίρεση κανονικής άδειας.

· Να μην κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα. Άμεσα να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα για τη στελέχωσή τους και για τη λειτουργία τους. Άμεσα να ξεκινήσει το πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα