back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Οικονομικό “πακέτο” 750 δισ ευρώ προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκ των οποίων τα 500 δις ευρώ θα διατεθούν σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη – μέλη και 250 δις ευρώ θα δοθούν ως δάνεια. Ορίζοντας αποπληρωμής τα 30 χρόνια και έναρξη αποπληρωμής το 2028. Να “παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις” και να στηρίξουν το σχέδιό της κάλεσε τους Ευρωπαίους η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η “μερίδα του λέοντος” θα πάει στην Ιταλία και την Ισπανία, που έχουν δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.
…Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 22,4 δισ ευρώ σε επιδοτήσεις και 9,4 δισ σε δάνεια. Για “τολμηρή” πρόταση της Κομισιόν κάνει λόγο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
…Το Παρίσι καλεί όλα τα κράτη να στηρίξουν το “ιστορικό”, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ. “Καλή βάση για διαπραγματεύσεις – ικανοποιούνται πολλά από τα αιτήματα της Ισπανίας”, η πρώτη αντίδραση της Μαδρίτης. “Εξαιρετικό το μήνυμα από τις Βρυξέλλες”, τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Αντιθέτως, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, μέσω της Die Welt, είχε εφιστήσει την προσοχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψιν και τις ιδέες της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας.
…Παράλληλα, η νέα πρόταση της Κομισιόν για τον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ ανέρχεται στο 1,1 τρισ ευρώ. Κλίμα ευφορίας στις ευρωπαϊκές αγορές – ράλι στο ΧΑ με κέρδη κοντά στο 4%.
…”Τα πακέτα της ΕΕ κατευθύνονται στη στήριξη του κεφαλαίου και τα πληρώνει ο ελληνικός λαός”, δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των δειγματοληπτικών τεστ, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τους ομολόγους του της ομάδας στην οποία συμμετέχουν ηγέτες χωρών που διαχειρίστηκαν την πανδημία με επιτυχία. “Θα υπάρξουν περίπου 20 με 25 χώρες, για τους πολίτες των οποίων θα επιτραπεί η είσοδος”, ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι η λίστα θα περιλαμβάνει Κύπρο, Ισραήλ, καθώς και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
“Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund. Ο κ. Πάλμερ έκανε λόγο για  προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, ενώ, αναφερόμενος στα γεγονότα στον Έβρο, υπενθύμισε την επίσκεψη τον στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε τότε ενθαρρύνει την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις και έκτοτε η ένταση έχει αποκλιμακωθεί.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο της σύσκεψης, νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. “Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία”, δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αναφερόμενος στην ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο με 400 αστυνομικούς, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, απλώς μεταφέρονται στον Έβρο οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί προ πανδημίας. Στο μεταξύ, κοινοποίηση στη Βουλή των ρηματικών διακοινώσεων που έχουν γίνει στην Τουρκία σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στον Εβρο ζητεί ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Ματαιώνονται έως τις 31 Ιουλίου οι πλειστηριασμοί, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.
Την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Χατζηδάκη, για υπόθεση της περιόδου που ήταν Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κάτι που ζήτησε και ο ίδιος, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής.
Για τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή επικαιρότητα μας ενημερώνει η Αλεξάνδρα Βουδούρη…
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα, αύριο στην Αττική. Μέγιστη θερμοκρασία 22 βαθμοί Κελσίου – 18 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα