back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υποτροφίες αντί βραβείου Turner φέτος

Διαβάστε επίσης

Το βρετανικό βραβείο Turner, για τη σύγχρονη τέχνη θα αντικατασταθεί φέτος από υποτροφίες, που θα χορηγηθούν με στόχο να στηρίξουν δέκα καλλιτέχνες εν μέσω της περιόδου της πανδημίας, ανακοίνωσε η έχουσα το γενικό πρόσταγμα πινακοθήκη Tate Britain.

Οι νικητές αυτών των “Turner Fellowships” (Υποτροφίες Τέρνερ) θα επιλεγούν τον Ιούνιο. Κάθε ένας από τους επιλαχόντες θα λάβει 10.000 λίρες (11.200 ευρώ).

Συνήθως, το Turner Prize απονέμεται στο τέλος μιας έκθεσης με τα έργα των υποψηφίων προς βράβευση το φθινόπωρο και ο νικητής κερδίζει 25.000 λίρες, ενώ οι υπόλοιποι λαμβάνουν από 5.000 λίρες.

«Το κλείσιμο των γκαλερί και τα μέτρα για την κοινωνική απόσταση είναι μεν ζωτικής σημασίας, όμως διαταράσσουν επίσης σημαντικά τη ζωή και τη διαβίωση των καλλιτεχνών», δήλωσε ο Άλεξ Φάρκουχαρσον, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Turner και διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Tate Britain, στο Λονδίνο.

«Η διοργάνωση μιας έκθεσης του βραβείου Turner είναι αδύνατη υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, οπότε αποφασίσαμε να βοηθήσουμε περισσότερους καλλιτέχνες σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε.

Το βραβείο Turner, στους νικητές του οποίου συγκαταλέγονται καλλιτέχνες του βεληνεκούς ενός Στιβ Μακ Κουΐν, των Ανίς Καπούρ και Γκρέισον Πέρι, θα απονεμηθεί ξανά, κατά τα ειωθότα, σε έναν καλλιτέχνη το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι σε μία πρωτοφανή κίνηση, η κριτική επιτροπή των εικαστικών (2019 Turner Prize) αποφάσισε να απονείμει τη διάκριση σε μία ομάδα, αντί σε έναν μεμονωμένο καλλιτέχνη, τιμώντας έτσι και τους τέσσερις τελικούς διεκδικητές του, Λόρενς Αμπού Χαμντάν, Χέλεν Κάμοκ, Όσκαρ Μουρίγιο και Θάι Σάνι.

Πηγή:ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα