back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΟΥ: προειδοποιεί για “άμεση δεύτερη κορύφωση” και απορρίπτει την υδροξυχλωροκίνη

Διαβάστε επίσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των κλινικών δοκιμών της υδρο-ξυ-χλωροκίνης ως πιθανής θεραπείας για τον νέο κορoνοϊό.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, η οποία κρίνει αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως θεραπείας σε ασθενείς με Covid-19.  Πρόκειται για το φάρμακο που προληπτικά παίρνει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι χώρες όπου οι μολύνσεις από τον κορονοϊό μειώνονται μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσουν μια «άμεση δεύτερη κορύφωση» αν άρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, προειδοποίησε  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με την μελέτη το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου.
Η υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο κατά της ελονοσίας που παίρνει ο Donald Trump για την πρόληψη του Covid-19, έχει αυξήσει τους θανάτους σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη.

Η υδροξυχλωροκίνη και η παλαιότερη έκδοσή της, η χλωροκίνη, χρησιμοποιήθηκε χωρίς κλινικές δοκιμές με απογοητευτικά αποτελέσματα. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φάρμακο δεν πρέπει πλέον να χορηγείται σε ασθενείς με Covid-19.

To ιατρικό περιοδικό Lancet σε δημοσίευμά του τονίζει ότι η βιασύνη να το χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη θεραπεία από όλο τον κόσμο μπορεί να ήταν λανθασμένη. Σημαντικός αριθμός γιατρών το συνταγογράφησαν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Είναι γνωστό ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει καρδιακές ανωμαλίες, αλλά πολλοί ισχυρίστηκαν ότι είναι ασφαλές λόγω της μακροχρόνιας χρήσης του στη θεραπεία της ελονοσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι λαμβάνει προληπτικά υδροξυχλωροκίνη, γεγονός που προκάλεσε νέες αντιδράσεις. Ο Βραζιλιάνος υπουργός Υγείας έχει επίσης ταχθεί δημοσίως υπέρ της χρήσης υδροξυχλωροκίνης, όπως και της χλωροκίνης. Και τα δύο χορηγούνται για τη θεραπεία της ελονοσίας, όπως επίσης για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

«Το διοικητικό συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στην κλινική δοκιμή Solidarity , ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται» ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Μια ακόμη φαρμακευτική εταιρεία, η Novavax Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους με ένα πειραματικό εμβόλιο που έχει αναπτύξει για τον κορονοϊό.

Η εταιρεία με έδρα το Μέριλαντ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έρευνα με τη συμμετοχή 130 υγιών ανθρώπων ηλικίας από 18 έως 59 ετών σε δύο περιοχές της Αυστραλίας.

Περιμένει τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών τον Ιούλιο, τα οποία θα δείξουν αν το εμβόλιο με την κωδική ονομασία NVX-CoV2373 προκαλεί ανοσοποιητική αντίδραση στους συμμετέχοντες.
Εάν τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η Novavax σχεδιάζει μια δεύτερη φάση των δοκιμών σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ και με μεγαλύτερο εύρος ηλικιών.

Η δεύτερη φάση των δοκιμών αναμένεται να δείξει επίσης εάν το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο του Covid-19, ανέφερε η Novavax.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax, Stanley Erck δήλωσε ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει να ενισχύει την παραγωγή χωρίς να γνωρίζει εάν οι δοκιμές αποδείξουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Φυσιολογικά, επισήμανε, η εταιρεία θα περίμενε έξι με εννέα μήνες για να ξεκινήσει την παραγωγή.
Λόγω της προετοιμασίας που έχει γίνει, η Novavax ανακοίνωσε ότι θα είναι σε θέση να φτάσει την παραγωγή στις 100 εκατ. δόσεις αυτό το έτος και ενδεχομένως να ξεπεράσει το ένα δισ. το 2021.

Οι χώρες όπου οι μολύνσεις από τον κορονοϊό μειώνονται μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσουν μια «άμεση δεύτερη κορύφωση» αν άρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορονοϊού, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, σε διαδικτυακή ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική.
Ο Ράιαν τόνισε ότι οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.

«Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες», είπε ο Ράιαν.
«Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».

Πρόσθεσε ότι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής πρέπει «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση».

Επιμέλεια:  Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα