back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πως προστατεύονται οι εργαζόμενοι από τις απολύσεις – Ποιοι απειλούνται

Διαβάστε επίσης

Με εργαλείο την ρήτρα απασχόλησης επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τον κίνδυνο της αύξησης των απολύσεων και κατ΄επέκταση του ποσοστού της ανεργίας στη χώρα μας, υπό την βαριά σκιά της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αν κάποια επιχείρηση κάνει χρήση των μέτρων στήριξης που σε αρκετές περιπτώσεις θα διαρκέσουν έως το Σεπτέμβριο με προοπτικής παράτασης της ισχύος τους, εφόσον απαιτηθεί.

Τυχεροί και άτυχοι

Αναλυτικότερα:

– Για το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” , η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου με επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων που θα έχουν μείωση του χρόνου εργασίας, προβλέπεται:

α) Η προστασία του προσωπικού που θα ενταχθεί.

β) Ωστόσο, το καθεστώς προστασίας ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα χρήσης του προγράμματος από την επιχείρηση.

γ) Επίσης, για το μέρος του προσωπικού που δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, δεν προβλέπεται υποχρέωση διατήρησης της απασχόλησης.

– Για την αναστολή συμβάσεων, προβλέπεται:

α) Υποχρέωση της επιχείρησης που θα ενταχθεί να μην προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού, όχι μόνο κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου αλλά και 45 μέρες μετά την εκπνοή ισχύος των αναστολών, ασχέτως του αριθμού των εργαζόμενων των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή.

β) Μετά το χρονικό διάστημα των 45 ημερών, όμως, η δέσμευση της επιχείρησης για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, παύει να ισχύει.

-Για τον περιορισμό του χρόνου εργασίας (προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας), προβλέπεται ότι:

α) Η επιχείρηση, δεν μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις για όσο διάστημα τουλάχιστον το 50% του προσωπικού εργάζεται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

β) Ωστόσο, μετά την επιστροφή σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας, ο εργοδότης έχει δυνατότητα μείωσης του προσωπικού.

– Για την πλήρη λειτουργία κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και μετά από αυτήν ή την διακοπή της αναστολής συμβάσεων για ολόκληρο το προσωπικό:

α) Η επιχείρηση, δεν δεσμεύεται ως προς την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

β) Ωστόσο, ισχύουν οι προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας περί άκυρης, καταχρηστικής απόλυσης, αλλά και παραβίασης του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα