back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μεγάλη διαδήλωση αύριο στο Χονγκ Κονγκ-Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Διαβάστε επίσης

Νέα μεγάλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για αύριο (Τετάρτη) στο Χονγκ Κόνγκ, την ώρα που βουλευτές θα συναντηθούν για να συζητήσουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο εθνικής ασφάλειας της περιοχής.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν τους πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το Βουλή, ελπίζοντας να επαναλάβουν την περσινή επιτυχημένη τους διαμαρτυρία που τελικά εμπόδισε την συζήτηση του νομοσχεδίου έκδοσης με την Κίνα.

Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη είναι μάλλον απίθανη, καθώς η αστυνομία έχει ήδη αναπτύξει χιλιάδες αξιωματικούς έξω το Κοινοβούλιο με εντολή να αποτρέψουν και αν χρειαστεί να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ εκτόξευσε την Κυριακή δακρυγόνα για να διαλύσει αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο του Πεκίνου να επιβάλει απ’ ευθείας έναν νόμο για την ασφάλεια σ’ αυτή την ημιαυτόνομη περιφέρειά του.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν ενώ η κυβέρνηση της πόλης προσπαθεί να καθησυχάσει το κοινό και τους ξένους επενδυτές σχετικά με την επίμαχη νομοθεσία, στην οποία έχουν αντιδράσει ξένες κυβερνήσεις, διεθνείς οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και μερικά επιχειρηματικά λόμπι.

Με τη νομοθεσία αυτή, στο πλαίσιο της οποίας μπορούν να συσταθούν στο Χονγκ Κονγκ υπηρεσίες πληροφοριών της κινεζικής κυβέρνησης, το Πεκίνο σχεδιάζει να παρακάμψει το Νομοθετικό Συμβούλιο, που είναι το νομοθετικό σώμα αυτού του χρηματοοικονομικού κέντρου.

Οι αρχές στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν υπογραμμίσει πως η προτεινόμενη νομοθεσία είναι απαραίτητη και πως δεν θα βλάψει την αυτονομία της οποίας χαίρει η πόλη στο πλαίσιο του συστήματος «μία χώρα, δύο συστήματα», βάσει του οποίου κυβερνάται το Χονγκ Κονγκ από το 1997, όταν αυτή η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα