back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συντροφιά με Όργουελ, Ντοστογιέφσκι και Τολστόι, οι Έλληνες στο lockdown

Διαβάστε επίσης

Αύξηση της βιβλιοφιλίας των  πολιτών παρατηρήθηκε τις ημέρες περιορισμού των μετακινήσεων. Πολλοί ήταν εκείνοι, που επέλεξαν να αξιοποιήσουν, διαβάζοντας, τον ελεύθερο χρόνο τους.

«Η αύξηση των αναγνωστών που διαπιστώσαμε μελετώντας τα στοιχειά των πωλήσεων κατά την διάρκεια της καραντίνας είναι ένα θετικό αποτέλεσμα αυτής της κρίσης» λέει στον Αθήνα 9.84 η Μαρία Λιαποπούλου, εμπορική διευθύντρια της πολιτιστικής αλυσίδας IANOS. «Ο κόσμος στράφηκε στο διάβασμα και μάλιστα όχι μόνο οι συστηματικοί αναγνώστες αλλά και οι περιστασιακοί. Ο περιορισμός στις μετακινήσεις ήταν μια καλή ευκαιρία για κάποιους να διαβάσουν και για κάποιους άλλους να διαβάσουν πιο πολύ. Πολλές φορές η καθημερινότητα δεν μας αφήνει να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας και τις αναβάλλουμε».

Βιβλία

Οι προτιμήσεις

«Στις προτιμήσεις των αναγνωστών εν μέσω πανδημίας η λογοτεχνία είναι ψηλά. Οι Έλληνες επέλεξαν να διαβάσουν Όργουελ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι» αναφέρει η κα Λιαποπούλου. «Τα  Best Seller δεν κινήθηκαν ιδιαίτερα, προτιμήθηκαν τα βιβλία καταλόγου των εκδοτών. Επίσης αύξηση παρατηρήθηκε και σε βιβλία ψυχολογίας, ψυχανάλυσης, βιβλία αυτοβελτίωσης, ανάλαφρα ερωτικά μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία δραστηριοτήτων και βοηθήματα μαθητών κυρίως της Γ’ Λυκείου».

Το βιβλιοπωλείο ως χώρος διαπροσωπικών σχέσεων με άξονα το βιβλίο

«Η διαφορά μεταξύ φυσικού καταστήματος και ηλεκτρονικού είναι μεγάλη» επισημαίνει η κα Λιαποπούλου. Στα βιβλιοπωλεία συντελείται κάτι μαγικό, αγγίζεις, μυρίζεις, ξεφυλλίζεις, συζητάς με τον πωλητή, αποφασίζεις. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους εργάστηκαν αυτό το δύσκολο διάστημα στο χώρο του βιβλίου και φυσικά στους couriers. Πλέον ανοίξαμε ωστόσο η κίνηση είναι αρκετά μειωμένη ακόμα».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα