22.9 C
Athens
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

Επιστολή 43 διευθυντών ΕΣΥ προς Κικίλια: Αλλάξτε την οργάνωση και τη λειτουργία των ΤΕΠ

✚ ΑΘΗΝΑ

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

Kανόνες λειτουργίας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων με ανεξάρτητο προσωπικό αλλά και άρτιο εξοπλισμό, ζητούν 43 Διευθυντές στο ΕΣΥ.

Με επιστολή τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητούν να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν στα ΤΕΠ, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.της οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΠ των νοσοκομείων καθώς και την εξειδίκευση στην Επείγουσα ιατρική.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριοι Υπουργοί

Οι κάτωθι υπογράφοντες είμαστε Διευθυντές ΕΣΥ, Επιστημονικά και Διοικητικά υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και λειτουργία των ΤΕΠ των Νοσοκομείων μας. Ασκούμε πλήρες και αποκλειστικό κλινικό έργο σε αυτά πασχίζοντας για την περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών τους. Αποτελεί κοινή μας διαπίστωση ότι είναι απαραίτητη η άμεση υπερπήδηση της διφορούμενης πολυνομίας που οδηγεί σε καθυστερήσεις και κωλύματα στη λειτουργία του ΤΕΠ.

Με οδηγό την αποκτηθείσα συλλογική μας εμπειρία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, επισημαίνουμε τα παρακάτω ζωτικά σημεία στα οποία χρειάζονται άμεσα σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις και λειτουργικές παρεμβάσεις. Για εμάς τους εργαζόμενους στα ΤΕΠ κάθε εφημερία είναι μια πρόκληση λόγω των γνωστών διαχρονικών δυσλειτουργιών του συστήματος Υγείας.

Με γνώμονα την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη, οφείλουμε να καταδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην ανάπτυξη και στελέχωση των αυτοτελών ΤΕΠ και η πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να διορθώσει τυχόν αστοχίες οι οποίες παρατηρούνται.

Με βάση τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητο να λυθούν άμεσα με σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις τα παρακάτω ζωτικά προβλήματα.

1. Να λυθεί άπαξ και οριστικά το πρόβλημα της μη εξέλιξης των ιατρών κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σήμερα στο ΤΕΠ. Οι ιατροί συμμετείχαν σε προκήρυξη για το ΤΕΠ σε συγκεκριμένη ειδικότητα. Κρίθηκαν με βάση την κύρια ειδικότητά τους. Θα πρέπει να μπορούν να εξελίσσονται στην κύρια ειδικότητά τους με τα ίδια κριτήρια όπως όλοι οι ιατροί κλάδου ΕΣΥ. Η μονιμοποίηση τους να γίνει με βάση τα ισχύοντα για όλους τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ.

2. Σε όσους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν στα ΤΕΠ να παραχωρηθούν διευκολύνσεις για εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική εφ’ όσον το επιθυμούν.

3. Σε όσους Διευθυντές ΤΕΠ το επιθυμούν να τους αποδοθεί η εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική.

4. Αναγνώριση των ιατρών ΕΣΥ που κατέλαβαν οργανική θέση σε βαθμό Διευθυντή, με ανοιχτή προκήρυξη και κρίση, ως συντονιστών διευθυντών ΕΣΥ.

5. Οι ιατροί κλάδου ΕΣΥ που διορίζονται στο ΤΕΠ πρέπει να παραμένουν στο ΤΕΠ και να είναι αμετακίνητοι για τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

6. Ορισμός του μέγιστου εργασιακού βίου ενός ιατρού ή νοσηλευτή στο ΤΕΠ και πρόβλεψη για την μελλοντική του αξιοποίηση.

7. Ορισμός του μέγιστου χρονικού διαστήματος συνεχούς εργασίας με φυσική παρουσία ενός ιατρού ή νοσηλευτή στο ΤΕΠ.

8. Ορισμός του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΕΠ των Νοσοκομείων και η διασύνδεση τους με τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

9. Σαφές καθηκοντολόγιο ιατρών ΤΕΠ. Τόσο για ιατρούς που εργάζονται με την κύρια ειδικότητά τους όσο και για ιατρούς με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική ή την Εντατική θεραπεία. Με βάση το καθηκοντολόγιο θα προκύπτουν και οι καλύψεις αστικής ευθύνης.

10. Σαφές καθηκοντολόγιο νοσηλευτών ΤΕΠ.

11. Σαφής διαδικασία δικαιωμάτων παραπομπής ασθενών και εισαγωγής ασθενών από ιατρούς του ΤΕΠ προς τμήματα του Νοσοκομείου.

12. Δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας τόσο από επαγγελματική έκθεση όσο και από περιστατικά βίας.

13. Επικαιροποίηση των οργανισμών των Νοσοκομείων με ένταξη του ΤΕΠ και του τομέα διατμηματικών τμημάτων όπου δεν υπάρχει.

14. Επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων συνεργασίας του ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.

15. Καθορισμός του ελάχιστα απαιτούμενου αριθμού ιατρών και νοσηλευτών ανά προσερχόμενους ασθενείς στο ΤΕΠ και επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ.

Κύριοι υπουργοί,

Οι ικανότητες, το φιλότιμο, η υποστήριξη, η συλλογική ευθύνη, και σε κάποιο βαθμό και η καλή μας τύχη, μας βοήθησαν να περάσουμε τη σημερινή κρίση χωρίς σημαντικές και αδικαιολόγητες απώλειες. Ωστόσο, όπως όλοι μας αναγνωρίζουμε υπάρχουν ακόμα σημαντικές ανεπάρκειες. Η ανάπτυξη αυτοτελών ΤΕΠ είναι ένα κοινό όραμα. Η Εθνική προσπάθεια για στελέχωση των δομών επείγουσας ιατρικής του ΕΣΥ, για βελτίωση των κτηριακών υποδομών των ΤΕΠ και για έγκαιρη επάρκεια κατάλληλου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι και το δικό μας όραμα.

Μπορεί να υπάρχουν πολλές και διαφορικές κατηγορίες νοσοκομείων (ειδικού σκοπού, Κεντρικά, Περιφερικά). Μπορεί το εφημεριακό καθεστώς να είναι χαώδες. Μπορεί τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας να μην είναι ιδανικά στην περίοδο που θα ακολουθήσει. Ωστόσο, τα παραπάνω μέτρα ΔΕΝ έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος αλλά θα παράξουν τεράστιο όφελος στην Ελληνική κοινωνία.

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν τις ελάχιστα απαιτούμενες και στοχευμένες παρεμβάσεις εκ μέρους της πολιτείας ώστε να αρχίσει άμεσα η εύρυθμη λειτουργία των ΤΕΠ.

Κύριοι Υπουργοί,

Η άμεση επίλυση των ανωτέρω θεμάτων θα πρέπει να τεθεί σε ύψιστη προτεραιότητα.

Όλοι θέλουμε να περάσουμε τους επόμενους μήνες χωρίς εγκαυματίες από μαζικές πυρκαγιές, χωρίς πνιγμένους από μαζικές πλημμύρες, χωρίς τραυματίες από μαζικά τροχαία ατυχήματα, χωρίς νέες εξάρσεις Ιλαράς και φυματίωσης. Και αν και τα παραπάνω δεν μπορούν να προβλεφθούν, δυστυχώς από το Φθινόπωρο αναμένεται με μαθηματική βεβαιότητα η νέα έξαρση του COVID-19 σε συνδυασμό με την έξαρση της εποχικής γρίπης

Η το συντομότερο δυνατόν επίλυση των ανωτέρω θεμάτων απαιτεί τεχνογνωσία, ομαδική δουλειά, κατανόηση και επικοινωνία της πολιτικής ηγεσίας άμεσα με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Διαθέτουμε ως ομάδα σημαντική συλλογική εμπειρία για τα τρέχοντα ζητήματα των ΤΕΠ της Αττικής και της χώρας και είμαστε γνώστες των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, τις οποίες προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στα τμήματά μας. Μπορούμε να παρέχουμε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα ζητήματα τα οποία όπως αναφέραμε έχουν μηδενικό κόστος. Υπάρχει, όμως, ανάγκη για άμεση παρέμβαση εκ μέρους του υπουργείου για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια.

Με τιμή

Οι Διοικητικά και Επιστημονικά Υπέυθυνοι Διευθυντές ΕΣΥ ΤΕΠ

1. Βασίλειος Κ. Καλδής Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ

ΓΝΑ Σισμανόγλειο Αμαλία Φλέμινγκ

2. Γεώργιος Μαρίνος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Λαϊκό

3. Δημήτριος Τσιφτσής Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ

ΓΝ Πειραιώς – Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων

4. Κόλιας Σπυρίδων Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Ευαγγελισμός

5. Γεώργιος Χαραλάμπους Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Ιπποκράτειο (Αθηνών)

6. Αλέξανδρος Σαλταμαύρος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Ασκληπιείο Βούλας

7. Μαρία Γαμβρούδη Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Αγία Όλγα

8. Κουτσούκου Βικτωρία Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ

Γενικό Κρατικό Αθηνών Γ.Γεννηματάς

9. Μαριάνθη Γεωργιάδου Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Ερυθρός Σταυρος

10. Μαριαλένα Αγριαντώνη Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΑΟΝΑ Άγιος Σάββας

11. Στυλιάνα Γερακάρη Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Πειραιώς Τζάνειο

12. Μαρίνα Καλογριδάκη Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ ΚΑΤ

13. Μαρκέλλα Χαραλαμπάτου Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Ελευσίνας Θριάσιο

14.Δήμος Βρύζας Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Σερρών

15. Πέτρος Παππάς, Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ Κιλκίς

16. Ηλίας Καραμέτος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Αχχιλοπούλειο ΓΝ Βόλου

17. Κώστας Παπαδόπουλος Διευθυντής ΤΕΠ

Παναρκαδικό ΓΝ Τριπόλεως «Η Ευαγγελίστρια»

18. Δημήτριος Υφαντής Διευθυντής ΤΕΠ ΝΝΘΑ «Σωτηρία»

19. Αγλαϊα Σταυροαθασοπούλου Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ

ΓΝ Πατρών «Άγιος Ανδρέας»

20. Σνεζάνα Ιβκποβιτς Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Πτολεμαϊδας

21.Δημήτριος Μπάμπαλης Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Λάρισας

22.Δημήτριος Βλαχογεώργιος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Χαλκίδας

23. Ελένη Παυλίδου Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών – ΡΙΟ

24.Χαράλαμπος Xατζηιωακειμίδης Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΘ

«Ο Άγιος Δημήτριος» (Θεσσαλονίκη)

25. Παντελής Κουτούκας Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΑ ΣΠΑΡΤΗΣ

26. Εμμανουήλ Καραλλάς Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ ΡΟΔΟΥ

27. Μπέλια Αικατερίνη Διευθύντρια ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Καρδίτσας

28. Ιωάννης Γαλατιανός Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΘ Γ.Γεννηματάς –Άγιος Δημήτριος/ Οργανική Μονάδα ΓΝΘ Γεννηματάς (Θεσσαλονίκη)

29.Πλασάτη Μαριάνθη Διευθυντής ΤΕΠ ΓΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

30. Γεωργίου Αχιλλέας Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Μυτιλήνης Βοστάνειο

31. Παναγιώτης Μπουλάς Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Χίου

32. Κιτσάκος Αθανάσιος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

33.Καρατασίτσας Ανέστης Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΙ Χατζηκώστα Ιωάννινα

34.Πεϊτσίδου Ελένη Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – Θεσσαλονίκη

35. Παπαδάμου Γεωργία Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Πανεπιστημιακό Ν. Λάρισας

36. Παγδάτογλου –Σπυροπούλου Κυριακή Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων

37. Χριστόφορος Χριστοφοράκος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Γ.Ν ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

38.Κωνσταντίνος Νίκας Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Γ.Ν ΚΕΡΚΥΡΑΣ

39.Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνος Διευθυντής ΤΕΠ ΕΣΥ Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης

40. Δημήτριος Μιχάλης Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Γ.Ν Λειβαδιάς

41.Νικόλαος Φιλιώτας Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Γ.Ν Κορίνθου

42.Βασιλική Καφαντάρη Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Γ.Ν Θηβών

43. Σωτήριος Λέτσος Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ Γ.Ν. Λαμίας

Έλενα Μπρέγιαννη

Δελτίο Ειδήσεων στις 24:00

Στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά, μετά την σημερινή απόφαση της Άγκυρας να τη μετατρέψει από μουσείο σε τζαμί,...

Κ. Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: Η απόφαση της Τουρκίας προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη

«Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου...

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας: Μεγάλη προσβολή η κίνηση του Ερντογάν για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο

Την αντίθεση της στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εκφράζει η ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής...

Κυρ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η προώθηση του ορεινού τουρισμού

Η προώθηση του ορεινού τουρισμού αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Αλ. Τσίπρας: Σοβαρή πρόκληση η απόφαση Ερντογάν

Σοβαρή πρόκληση που παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί,...

ΗΠΑ-χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο

Με άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 369,21 μονάδων (+1.44%), στις 26.075,3 μονάδες. Ο δείκτης...

Το Κόπα Λιμπερταδόρες επιστρέφει το Σεπτέμβριο

Η συνομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής ανακοίνωσε την επανέναρξη του Κόπα Λιμπερταδόρες στις 15 Σεπτεμβρίου. Το Κόπα Λιμπερταδόρες είναι έτοιμο για επανέναρξη, κι όπως ανακοινώθηκε από...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

«Μια Νύχτα στην Όπερα»: Θερινό σινεμά στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο

Για πέμπτο συνεχόμενο καλοκαίρι, το πολυαγαπημένο πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ Park Your Cinema σας προτείνει κλασικές ταινίες ρεπερτορίου, τις οποίες ίσως ανακαλύψετε για πρώτη φορά...

Έκθεση Τελειόφοιτων ΑΣΚΤ 2020 @ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ

Η έκθεση των τελειόφοιτων σπουδαστών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, φιλοξενείται στον Χώρο Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ», έως τις 30 Ιουλίου. Η επιλογή...

Στο ΣτΕ κατατέθηκε προσφυγή για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε προσφυγή με αίτημα να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η κοινή υπουργική απόφαση με...

Η διαβούλευση για τον Μεγάλο Περίπατο προχωρά – Οι παρεμβάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα

Οι παρεμβάσεις που φέρνουν ισορροπία στις μετακινήσεις και τη λειτουργία της τοπικής αγοράς στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας και την Πλάκα και οι οποίες...