back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ανοίγει από σήμερα η εστίαση, επιτρέπεται η μετακίνηση στα νησιά

Διαβάστε επίσης

Ξεκινάει σήμερα το τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων το οποίο συνοδεύεται και αυτό όπως και τα προηγούμενα, από αυστηρά μέτρα και κανόνες.

Σήμερα ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης και επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, ενώ ξεκινά η -υπό προϋποθέσεις- επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες.

Η λειτουργία των δομών αυτών, είχε ανασταλεί για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμού της μετάδοσης του ιού covid-19 σε ευπαθείς ομάδες.

Όσον αφορά τα καταστήματα εστίασης ο ΕΦΕΤ εξέδωσε πλήρη οδηγό για το άνοιγμα τους σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ).

Σκοπός του οδηγού είναι να δοθούν απλές οδηγίες για την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε ο κορονοϊός, βασισμένες στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του και στις διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Στην ομάδα που συνέταξε τον οδηγό συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων, μέλη των ανωτέρω αναφερόμενων φορέων.


Οι οδηγίες προς τους επιχειρηματίες του κλάδου:

Αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση των απαιτήσεων απόστασης
Διαμορφώστε πρόγραμμα σταδιακής προέλευσης – αποχώρησης εργαζομένων
Διαμορφώστε πρόγραμμα ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους
Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθαρρύνεται την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθετείστε ένα αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθετείστε σήμανση στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων (όπως προβλέπεται) για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορίστε υπέυθυνο για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθετείστε plexiglas αν κρίνεται αναγκαίο.
Προτρέψτε πελάτες και εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
Αναρτήστε πινακίδες ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους
τους χώρους.
Ρυθμίστε την προέλευση τρίτων στον χώρο εργασίας
Ενημερώστε προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, οδηγούς, πελάτες επισκέπτες με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των κρατικών αρχών.
Μεριμνήστε για τον επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα.
Πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού.
Μεριμνήστε για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση θα λειτουργούν μόνο οι ανοιχτοί χώροι στα καταστήματα εστίασης, ενώ στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης – σύμφωνα με τον Άδωνη Γεωργιάδη- είναι από τις 15 Ιουνίου να λειτουργήσουν και οι κλειστοί χώροι

Οδηγίες ΕΟΔΥ για τους επιβάτες των πλοίων

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης με την ευκαιρία της άρσης των περιορισμών στην κίνηση επιβατών στην ακτοπλοΐα, θα επισκεφθεί στις 19:30 το απόγευμα το λιμάνι του Πειραιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν την επιβίβασή τους, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊου.

Έτσι, στο πλαίσιο ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι οι επιβαίνοντες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Τα ερωτηματολόγια που οι επιβάτες μπορούν να τα προμηθεύονται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, αλλά και από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, θα παραδίδονται κατά την επιβίβαση τους στα μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι επιβάτες είτε με βάση το ερωτηματολόγιο είτε με παρουσίαση συμπτωμάτων είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω. Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού. Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες, αλλά και το πλήρωμα, θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας. Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.

Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεσθούν επτά δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα – Κύθνο – Σύρο και ένα για Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα.

Τα πλοία ταξιδεύουν με μειωμένο πρωτόκολλο καθώς το κάθε ένα φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, που προβλέπουν τα χαρτιά του, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Διευρύνονται οι πτήσεις εσωτερικού

Οι πτήσεις εσωτερικού έχουν αρχίσει να επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς από τις 18 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ήρθη ο περιορισμός μετακινήσεων προς την επαρχία και την Κρήτη και θα συνεχίσουν να αυξάνονται από σήμερα 25 Μαΐου, οπότε αίρεται ο περιορισμός και προς τα υπόλοιπα νησιά. Ωστόσο αναμένεται περισσότερη αύξηση των πτήσεων από την 1η Ιουνίου οπότε θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και από τις 15 Ιουνίου οπότε θα ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία.

Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού μόνο προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και από 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα μέτρα του Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βασίζονται στις οδηγίες των Eθνικών Yγειονομικών Αρχών, η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική – ήδη από την είσοδο του επιβάτη στο αεροδρόμιο – καθώς και η διατήρησή της κατά τη διάρκεια της παραμονής στους χώρους του αεροδρομίου. Υποχρεωτική είναι τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση.

 

Προχωράμε με προσοχή, ιδιαίτερα από σήμερα για να μείνουμε ασφαλείς, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία πολιτών και Πολιτείας, είναι απολύτως απαραίτητη. «Οσο πιο πιστά τηρήσει ο καθένας τους κανόνες υγιεινής τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ασπίδα προστασίας που έχουμε δημιουργήσει».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα