back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΕΡΓΑΝΗ: Οι ημερομηνίες υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων για εργαζόμενους και εργοδότες

Διαβάστε επίσης

Έως και την 1η Ιουνίου -κατά περίπτωση- μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών και εργοδότες για την υπαγωγή τους στα μέτρα στήριξης.

Αναλυτικότερα:

Εργοδότες:

1. Από Παρασκευή έως τις 31 Μαϊου οι επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν με εντολή δημόσιας αρχής τον μήνα Μάιο, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για παρατάσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού ΙΒΑΝ ή στοιχείων μίσθωσης κύριας κατοικίας τους .

2. Από Παρασκευή έως τις 28 ΜαΪου, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους, που αφορούν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, μόνο στις εξής περιπτώσεις:

α. Για όσες προέβησαν σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ

β. Για όσες έχουν κύριο κωδικό δραστηριότητας ΚΑΔ 86.10 «Νοσοκομειακές δραστηριότητες».

Εργαζόμενοι:

Από Παρασκευή έως την 1η Ιανουαρίου μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις (αρχικές και ορθές επαναλήψεις) οι εξής εργαζόμενοι:

α. Εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή κατά το μήνα Μάιο και μόνο γι αυτούς που επιθυμούν να αλλάξουν τα στοιχεία ΙΒΑΝ ή / και τα στοιχεία του μισθώματος κύριας κατοικίας .

β. Εργαζόμενοι, για τους οποίους υποβάλλονται για πρώτη φορά υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους από επιχειρήσεις.

γ. Εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή, και δεν υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

δ. Εργαζόμενοι, για τους οποίους, ενώ έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, δεν κατέστη δυνατή η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στον τραπεζικό λογαριασμό που δήλωσαν, διότι αυτός απορρίφθηκε από την εταιρεία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ ΑΕ). Συνεπώς θα μπορέσουν να δηλώσουν νέο τραπεζικό λογαριασμό.

ε. Από Παρασκευή έως τις 31 Μαΐου, μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι εργαζόμενοι, για τους οποίους έχει υποβληθεί τουλάχιστον μία υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή αλλά έχουν και άλλες ενεργές θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχουν δηλωθεί σε αναστολή και οι εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 50% των συνολικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας.

στ. Ως προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών, ορίζεται η 31η Μαΐου.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα