back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σ. Τσιόδρας: Βέβαιη η επάνοδος του κορονοϊού – Γιατί νοσούν λιγότερο τα παιδιά

Διαβάστε επίσης

Άλλα 3 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 2853, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 612 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1436 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 21 συμπολίτες μας (8 γυναίκες και 13 άνδρες) και η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. To 95.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 98 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 2 νέους θανάτους και οι θάνατοι συνολικά είναι 168 (49 γυναίκες και 119 άνδρες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα.

Ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι παγκοσμίως έχουν καταγραφεί πάνω από 5.124.000 κρούσματα, 330.000 θάνατοι ενώ πάνω από 2.143.000 έχουν αναρρώσει.
Στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 100.000 κρούσματα.Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας το κύριο πεδίο εξάπλωσης της επιδημίας έχει μεταφερθεί πλέον στη Λατινική Αμερική και αυτό ανησυχεί πολύ τους επιστήμονες γιατί υπάρχουν φτωχές χώρες.

Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας η επάνοδος του ιού θεωρείται βέβαιη, ενώ είπε ότι εστίες υπερμετάδοσής του κορονοϊού είναι οι κλειστοί χώροι στους οποίους βρίσκεται πολύς κόσμος. Το 99,7% της μετάδοσης γίνεται σε κλειστούς χώρους και μάλιστα δεν χρειάζεται καν, είπε, να είναι πολλοί οι φορείς σε τέτοιους χώρους για να υπάρξει μεγάλη διάδοση του ιού.

Ελληνική μελέτη από το ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών.

Οι κορονοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.

Δεύτερη φορά μόλυνση

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πείραμα που έγινε το οποίο απέδειξε ότι μαϊμούδες είχαν αναπτύξει αντισώματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη φορά που νόσησαν. «Αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει για το εμβόλιο» σχολίασε.

Σχετικά με τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ στον καθένα, παρά μόνο δειγματοληπτικά, ο κ.Τσιόδρας απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που να εγγυάται 100% την ασφάλεια για να ανοίξει κάτι. Ενδεχομένως να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον, αυτή τη στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι χαμηλός. Ο έλεγχος δεν προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, γιατί μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο, προχωρούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, ο κ.Τσιόδρας έκανε λόγο και για τις ψηφιακές εφαρμογές για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, λέγοντας ότι στην επιτροπή των ειδικών γίνεται συζήτηση, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να μπορεί να εξετασθεί ξέροντας μέσω μιας εφαρμογής πού θα μπορεί να το κάνει αυτό.

O κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε κάποια νέα επιστημονικά ευρήματα από την Νέα Υόρκη σύμφωνα με την οποία τα παιδιά ασθενούν πολύ λιγότερο από τον κορονοϊό γιατί στις νεαρές ηλικίες υπάρχει μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης στη μύτη των παιδιών.

“Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας”, σημείωσε.

Ο βλενογόνος της μύτης, το ρινικό επιθήλιο, είναι μια από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό μας. “Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για αυτό το ένζυμο ήταν στα μικρά παιδιά και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία”, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει το ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούργιο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό, την πόρτα του μικρο-οργανισμού στην μύτη.

Ακόμα, αναφερόμενος στο πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου αναφέρθηκε σε κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία, οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν εκεί σύμφωνα με το ECDC, είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Να τηρούμε μέτρα αποστάσεις, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο δρόμος προς την επιστροφή δεν είναι εύκολος», τόνισε.

“Το άνοιγμα των ειδικών σχολείων θα γίνει μάλλον μαζί με τα δημοτικά εφόσον τοποθετηθούμε υπέρ στην επιστημονική επιτροπή”, δήλωσε ο καθηγητής κ. Σ. Τσιόδρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα