back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στους δρόμους σήμερα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Eργασίας, στην οδό Σταδίου, θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, το Συνδικάτο τουρισμού και επισιτισμού του νομού Αττικής, αντιδρώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Εξάλλου, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο , ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και στις 28 του μηνός, στo Σύνταγμα.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, ζητούν:

Να μην εφαρμοστούν τα κυβερνητικά μέτρα

Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό βάσει των συλλογικών συμβάσεων

Την επαναπρόσληψη όλων των εποχικών

Επίδομα για όλους τους ανέργους του κλάδου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για ολόκληρο το διάστημα της ανεργίας.

Αναστολή πληρωμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, φόρων και τραπεζικών δόσεων, καθώς και μηδενικά δημοτικά τέλη.

Θολά σημεία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, εντόπισε και κατέγραψε 11 θολά σημεία στα κυβερνητικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι με αυτά τα δεδομένα καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις, μειώνονται δραστικά οι μισθοί και χιλιάδες άνεργοι μένουν ακάλυπτοι.

Πιο αναλυτικά:

1.Δεν γίνεται ξεκάθαρο αν για το 40% του προσωπικού που θα απασχολείται θα μπορεί ο εργοδότης να εφαρμόζει την εκ περιτροπής εργασία.

2.Δεν αναφέρεται αν στο προσωπικό που θα εργάζεται, θα εφαρμόζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των συλλογικών συμβάσεων.

Απαλλάσσει τους εργοδότες που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις, από οποιαδήποτε υποχρέωση προς τους εργαζόμενους καθώς δίνει τη δυνατότητα να παραταθεί η αναστολή της σύμβασης στο 100%. Μόνο που στην περίπτωση των εποχικών επιχειρήσεων και εργαζομένων δεν υπάρχει σύμβαση ενεργή κατατεθειμένη στο σύστημα «Εργάνη» και δεν υπάρχει πρόβλεψη πως θα γίνει αυτό! Θα παρακαλάει ο εργαζόμενος τον εργοδότη να του κάνει επαναπρόσληψη και μετά αναστολή;

Θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού δηλ. στα επίπεδα της σύμβασης εργασίας;

Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους –δεν αναφέρεται η χρονική διάρκεια- και εύλογα γεννάται ζήτημα σχετικά με τα 50 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας τον επόμενο χειμώνα.

Η αμοιβή των 534 ευρώ παρατείνεται, στο πλαίσιο της αναστολής των συμβάσεων, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής και μάλιστα ενθαρρύνει τους εργοδότες προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων!

Δεν αναφέρεται πουθενά με βάση ποιο μισθό θα καταβάλλεται η συν-χρηματοδότηση από το κράτος. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό πως οι κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και των εργαζομένων στην εστίαση συμπιέζονται, αφού ο Πρωθυπουργός μίλησε για κατώφλι του κατώτατου μισθού, δηλ. 650€

Δεν προβλέπεται περαιτέρω επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους έχουν ήδη λάβει παράταση: επεκτείνεται κατά 2 μήνες για τους δικαιούχους στους οποίους η χορήγηση έληξε το Μάιο και ειλικρινά αναρωτιόμαστε ποιους αφορά αφού οι συνάδελφοι μας στον κλάδο δεν επιδοτούνται καθώς όλοι δουλεύουν ήδη την εποχή αυτή και οι δικαιούχοι όσο αφορά τον κλάδο μας μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού .

Πως προκύπτει ο αριθμός 120.000 των εποχικά ανέργων στους οποίους χορηγείται το επίδομα εποχικής ανεργίας ως τον Σεπτέμβριο; Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι τόσοι θα είναι οι άνεργοι φέτος;

Μειώνονται τα απαιτούμενα ένσημα από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο. Δηλαδή, μειώνονται τα ένσημα προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν το εποχικό βοήθημα των 500 € για ένα μήνα και ΟΧΙ για το επίδομα ανεργίας των 3 μηνών .

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα