back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παρέμβαση για τα τραπεζοκαθίσματα από την Ανταρσία

Διαβάστε επίσης

Όχι στην επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, λέει ο δημοτικός συνδυασμός Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας εν όψει της αποψινής ψήφισης στην ολομέλεια της Βουλής της σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών. “Το μέτρο δεν εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση των πεζών, των ατόμων με αναπηρία, των τυφλών και των μητέρων που μεταφέρουν τα παιδιά τους με καροτσάκια” σημειώνει ο επικεφαλής της παράταξης Πέτρος Κωνσταντίνου.

Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντίνου επισημαίνει ότι, ήδη, το πρόβλημα των τραπεζοκαθισμάτων είναι έντονο σε πολλές περιοχές και υπογραμμίζει ότι η “ανεξέλεγκτη εξάπλωση στους πεζόδρομους και η ανάπτυξη τους με προσωρινή διαμόρφωση οδών σε πεζόδρομους, χωρίς κυκλοφοριακές μελέτες, αγνοεί σημαντικά ζητήματα ασφάλειας “.

Η ανακοίνωση του δημοτικού συνδυασμού Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Η ρύθμιση που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με την οποία τα τραπεζοκαθίσματα επεκτείνονται σε κάθε κοινόχρηστο χώρο αγνοεί ότι στις πόλεις και τις γειτονιές μένουν κάτοικοι ενώ στις επιχειρήσεις υπάρχουν εργαζόμενοι και όχι μόνο εργοδότες που κυνηγούν το κέρδος. Η πανδημία έχει αναδείξει ανάγλυφα την χρεοκοπία του ίδιου του συστήματος που με την περιβαλλοντική καταστροφή των δασών, την ανάπτυξη της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και της βιομηχανίας τροφίμων, οδήγησε στην ανάπτυξη και την εξάπλωση της ασθένειας μεταφέροντας ανεμπόδιστα τον ιό από τα ζώα στους ανθρώπους και οδηγώντας σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στην καραντίνα ως μόνη λύση.

Ο νεοφιλελευθερισμός με τις περικοπές στην δημόσια υγεία υπονόμευσε την υγειονομική ασπίδα του πληθυσμού αφού η συρρίκνωση της δεν επέτρεπε την ανάπτυξη ΜΕΘ. Η έρευνα στα χέρια μεγάλων εταιριών φαρμάκου είναι δέσμια των συμφερόντων επιχειρηματιών που έχουν πεδίο επενδύσεων και κέρδους τόσο στην γεωργία με παραγωγή παρασιτοκτόνων όσο και στην παραγωγή εμβολίων( πχ MONSANTO).H έξοδος από την πανδημία κουβαλάει μαζί το βάρος της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης που είχε εξελιχθεί πριν την έκρηξη της και επιταχύνθηκε απότομα οδηγώντας σε μαζική ανεργία.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τις περικοπές μισθών και συντάξεων όπως και των κοινωνικών δαπανών. Τώρα, οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown με τρόπους διαφύλαξης των κερδών αλλά αγνοούν τις ανάγκες των εργαζόμενων. Για παράδειγμα ο τουρισμός μπαίνει σε επανεκκίνησημε τα αεροπλάνα να είναι γεμάτα και χωρίς αποστάσεις των επιβατών, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πλημμυρισμένα με μασκοφόρους επιβάτες χωρίς αποστάσεις. Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εφαρμόζεται λύση που επιτείνει σε ακραία βαθμό τον εκτοπισμό των πληθυσμών από τους κοινόχρηστους χώρους και την χωρίς όρια μετατροπή τους σε χώρους πλήρους εμπορευματοποίησης.

Επιτρέπει το 1,50 μέτρο διάδρομος στα πεζοδρόμια την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών, όταν μάλιστα στην πράξη καταστρατηγείται; Αυτό το μέτρο ήδη είχε καταπατηθεί τώρα με την επισημοποίηση του θα το αγνοούν ευκολότερα τα καταστήματα. Θα μεταφερθεί και στους πεζόδρομους, όπου σήμερα ισχύει τα 3,50 μέτρα, ώστε να τηρούνται ζητήματα πυρασφάλειας; Ήδη, σε περιοχές όπως το Κολωνάκι αυτά είχαν καταστρατηγηθεί προ πανδημίας. Δεν είναι συμβατή η εξασφάλιση της βιώσιμης κινητικότητας και της απρόσκοπτης μετακίνησης των πεζών με τέτοια μέτρα στους ήδη δεινοπαθούντες πληθυσμούς των ατόμων με αναπηρία, στους τυφλούς, στις μητέρες που μεταφέρουν τα παιδιά τους με καροτσάκια.

Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση στους πεζόδρομους και η ανάπτυξη τους με προσωρινή διαμόρφωση οδών σε πεζόδρομους, χωρίς κυκλοφοριακές μελέτες, αγνοεί σημαντικά ζητήματα ασφάλειας από τις πυρκαγιές. Από που θα περάσουν τα βαρέως τύπου οχήματα της Πυροσβεστικής και οι γερανοί σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς; Η εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και μεγάλους πεζόδρομους χωρίς περιορισμούς ξεχνά επιδεικτικά ότι οι κοινόχρηστοι αυτοί χώροι στις γειτονιές είναι χώροι για παιδικό παιχνίδι, για βόλτα ακόμη και για να κάθονται οι φτωχότεροι με ένα ποτό στα χέρια τα καλοκαίρια.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα