back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κίνα: Μετά την πανδημία το Χονγκ Κονγκ και πάλι στο επίκεντρο

Διαβάστε επίσης

Με μάσκες, αλλά όχι αποστάσεις 2 μέτρων ξεκίνησε χτες η συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας με καθυστέρηση περίπου 2 μηνών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σήμερα η Εθνοσυνέλευση θα συζητήσει το νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Ο εν λόγω νόμος θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύγκλησης του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου σήμερα στο Πεκίνο.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται έναν σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, με αίτημα, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση μεγαλύτερης αυτονομίας. Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, όπως και βανδαλισμοί. Οι κινητοποιήσεις έδωσαν ώθηση σε ένα κίνημα υπέρ του αυτοκαθορισμού, ήτοι της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σφόδρα, εάν η Κίνα προχωρήσει στα σχέδιά της να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις μαζικές και συχνά βίαιες κινητοποιήσεις πέρυσι υπέρ της δημοκρατίας.

Τα σχόλια αυτά, που έκανε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για τον Λευκό Οίκο, διατυπώθηκαν ώρες αφότου Κινέζος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο θα ασκήσει τη «συνταγματική εξουσία» του για να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής προκειμένου να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

«Θέλω απλά να πω στη διεθνή κοινότητα ότι αυτό θα είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε απόψε από την ημιαυτόνομη περιοχή ο βουλευτής υπέρ της Δημοκρατίας Ντένις Κουόκ, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι δεν «τήρησε την υπόσχεσή» του.
Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, η νομοθεσία θα απαγορεύει την απόσχιση, την ξένη παρέμβαση, την τρομοκρατία και κάθε στασιαστική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα αδιαχώριστο κομμάτι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» επισήμανε ο Ζανγκ Γεσούι, εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου ενώ τόνισε ότι περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα (Παρασκευή), κατά το άνοιγμα των εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου.

Εχτές, στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε ικανοποίηση για τη «μείζονα στρατηγική επιτυχία» στη μάχη που δόθηκε στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά το 1990 δεν ορίζεται στόχος ανάπτυξης επί του ΑΕΠ, , λόγω της «μεγάλης αβεβαιότητας» στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το διεθνές εμπόριο.

Στη σύνοδο της κινεζικής Βουλής, η οποία συνήθως διαρκεί μία εβδομάδα, συμμετέχουν 2.897 πολιτικών από όλη την Κίνα.

O Λι έσπευσε να υπογραμμίσει το «πελώριο καθήκον» να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην κινεζική οικονομία. «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημίες», τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Για πρώτη φορά ωστόσο, μετά το 1990 δεν ορίζεται στόχος ανάπτυξης επί του ΑΕΠ.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ γνωστοποίησε ότι η κυβέρνησή του δεν ορίζει, όπως γίνεται κάθε χρόνο από το 1990, ποσοστό-στόχο για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης επί του ΑΕΠ, λόγω της «μεγάλης αβεβαιότητας» που εγείρει η πανδημία του κορονοϊού όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το διεθνές εμπόριο.

Το Πεκίνο θέτει πάντως δευτερεύοντες στόχους, όπως η διατήρηση της ανεργίας σε επίπεδο περί το 6% και του πληθωρισμού περί το 3,5% για το τρέχον έτος.

Ο Λι Κετσιάνγκ σημείωσε πως στόχος είναι το έλλειμμα φέτος είναι να φθάσει «τουλάχιστον» περί το 3,6% του ΑΕΠ, από 2,8% το 2019, εξαγγέλλοντας ουσιαστικά τεράστια αύξηση των δημοσίων δαπανών για να τονωθεί η οικονομία.

Η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες.

Κινέζοι ηγέτες έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα ενισχυθεί.

 

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα