back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέα δεδομένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Διαβάστε επίσης

Λαβωμένο από την πανδημία και το Airbnb στην Ελλάδα

Η πανδημία τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο επέφερε συνεχείς ακυρώσεις και μηδένισε πρακτικά όλες τις κρατήσεις, με αποτέλεσμα να πληγεί πλήρως η δραστηριότητα και των ιδιωτών της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα μεγάλα αστικά κέντρα φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο από τους πιο απομακρυσμένους προορισμούς, καθώς θεωρούνται πιο ασφαλείς στις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. 

Υγειονομικά πρωτόκολλα

«Όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα η Airbnb έχει δώσει οδηγίες προς τα μέλη της για σχολαστική καθαριότητα, χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες και γάντια για τους οικοδεσπότες ή εκείνους που κάνουν τον καθαρισμό, καθώς και απολυμαντικά εγκεκριμένα από τις ρυθμιστικές αρχές» αναφέρει, στον Αθήνα 9.84, ο Στράτος Ζαφειριάδης, διαχειριστής της σελίδας της κοινότητας Airbnb Greece – Greek Hosts στο Facebook.
«Η σύσταση προς τους οικοδεσπότες είναι επίσης να αφήνουν να περνά ένα 24ωρο για να δεχθούν έναν νέο πελάτη.
Οι οικοδεσπότες που δεν μπορούν να συμμορφωθούν με το πρωτόκολλο ή να λάβουν ένα πιστοποιητικό, μπορούν να επιλέξουν το κατάλυμά τους να μένει κενό για μια περίοδο 72 ωρών μεταξύ κάθε πελάτη. Αυτό που διαφαίνεται, πάντως είναι ότι οι πελάτες επιλέγουν βίλες ή καταλύματα εκτός πόλης. Οι κρατήσεις δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα».

Airbnb

«Ως Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού έχουμε ως στείλει μια επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς με τα αιτήματα μας. Επίσης εξηγούμε γιατί οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, από τη φύση τους προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς, ωστόσ,ο αυτό να σημαίνει πως είμαστε εναντίον των ξενοδοχείων, παρότι ο κλάδος των ξενοδόχων έχει ως πρώτο του αίτημα την αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων», επισημαίνει ο κ. Ζαφειριάδης

Σύμφωνα με τον Σύλλογο οι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι πιο ασφαλείς εν καιρώ πανδημίας για τους εξής λόγους:

  • Δεν παρέχονται επιπλέον υπηρεσίες και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι, όπου μπορεί να παρουσιαστεί συνωστισμός πολλών ατόμων.Τα καταλύματα είναι αποκλειστικής χρήσης και δεν υπάρχει επαφή με άλλα άτομα.
  • Υπάρχουν δε περιπτώσεις που ο πελάτης δεν έρχεται καν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη, καθώς προσφέρονται ειδικά lock box για την παραλαβή και παράδοση των κλειδιών, διασφαλίζοντας ακόμα περισσότερο την ασφάλεια όλων.
  • Από τη στιγμή που παραδίδεται το κλειδί δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μπει στο ακίνητο, οπότε μειώνονται οι πιθανότητες κάποιος να μολυνθεί εντός ακινήτου κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.
  • Τυχόν κρούσμα σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα ακολουθήσει τη διαδικασία της συνήθους αντιμετώπισης των πολιτών, χωρίς αυτό να παίρνει διαστάσεις και χωρίς δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία, θέσεων εργασίας αλλά και την εικόνα της χώρας.

Airbnb

Τι ζητούν από την κυβέρνηση οι ιδιώτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Για τους ιδιώτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ζητείται φοροαπαλλαγή (όχι επίδομα), ποσού που στο μέγιστό του θα φτάνει τα οκτακόσια ευρώ, το οποίο θα δίνεται με τις παρακάτω προϋποθέσεις.
• Θα καταβάλλεται σε ιδιώτες ανά ΑΦΜ, μόνο εφόσον έχουν εγγραφεί στο μητρώο και έχουν ΑΜΑ.
• Θα καταβάλλεται σε όσους έχουν κάνει δήλωση κρατήσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2019 και έχουν φορολογηθεί για αυτές, αποδεικνύοντας την πληττόμενη δραστηριότητά τους.
• Το ποσό της φοροαπαλλαγής θα αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) του δηλωθέντος εισοδήματος του 2019 για τους παραπάνω μήνες με ανώτερο ποσό τα οκτακόσια ευρώ.

Επίσης, ζητούν αντίστοιχα μέτρα για τη φορολογία εισοδήματος, που θα κληθούν να πληρώσουν με μηδενικά έσοδα για αυτήν την περίοδο. Ένταξη στην παράταση καταβολής φόρου εισοδήματος, δυνατότητα περισσότερων δόσεων, καθώς και μείωση ΕΝΦΙΑ.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα