back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ νότια της Πύλου – Φθίνουσα μετασεισμική ακολουθία

Διαβάστε επίσης

Σεισμική δόνηση που χαρακτηρίζει «πολύ ισχυρή», μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψε στις 02:43 το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 238 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Πύλου, ή 441 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Κατά την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), την οποία μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,2 βαθμών και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μεθώνης

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αποστολίδη, στον Αθήνα 9,84 δήλωσε πως « Ήταν μια ισχυρή δόνηση, πλησιάζει τα 6 Ρίχτερ. Ήταν σε υποθαλάσσια περιοχή, ήταν 248 χλμ μακριά από την Πύλο, πολύ πιο κοντά στις Λιβυκές ακτές, όπου έγινε και αισθητός. Το βάθος ήταν στα 32 χλμ.

Όταν γίνεται ένας υποθαλάσσιος σεισμός αμέσως εξετάζουμε το ενδεχόμενο διέγερσης υποθαλάσσιου κύματος τσούναμι και με το που έγινε ο σεισμός το Αστεροσκοπείο Αθηνών έστειλε ειδοποίηση για ενδεχόμενο σχηματισμού τσουνάμι σε όλα μεσογειακά κέντρα. Εξετάσαμε μετά από λίγη ώρα τις καταγραφές , δεν υπήρχε καμία διέγερση, οπότε ακυρώσαμε και την ειδοποίηση για τσουνάμι. Τώρα βαίνουν όλα ομαλά και παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Συνεχίζοντας ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, επεσήμανε πως όλη η περιοχή, στις 2 Μαΐου είχαμε 6,1 Ρίχτερ, ακριβώς δίπλα, νότια από την Κρήτη, αυτή η δραστηριότητα συνεχίζει μέχρι και σήμερα με αλλεπάλληλους σεισμού 4 και 5 Ρίχτερ. Η μετασεισμική αυτή ακολουθία φαίνεται από τις αναλύσεις που έχουμε κάνει ότι βαίνει ομαλά. Έχουμε μια φθίνουσα πορεία, όπως πρέπει να γίνεται. Πριν από αυτό όμως κι ακόμη λίγο πιο ανατολικά από την Κρήτη , νότια από την Κάρπαθο τον Ιανουάριο είχαμε μια δραστηριότητα σε μία μέρα 3 σεισμούς των 5 Ρίχτερ κι από εκείνη τη στιγμή καταγράφουμε επίσης δραστηριότητα και στην περιοχή νότια από την Κάρπαθο. Αυτές οι τρεις εστίες γειτνιάζουν, είναι πάνω στη ζώνη του σεισμικού ελληνικού τόξου όπως το λέμε εμείς και είναι η ζώνη που συγκρούεται η Αφρικανική με τη δική μας την πλάκα.

Newsroom Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα