back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πιθανό άνοιγμα της εστίασης από το Σάββατο 23 Μαΐου

Διαβάστε επίσης

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθήνα 9.84, τα καταστήματα εστίασης να επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο 23 Μαΐου και όχι δύο ημέρες αργότερα -την Δευτέρα 25 Μαΐου- όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στην τέταρτη φάση της άρσης των μέτρων, που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Μαΐου επανεκκινούν:
οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
οι δραστηριότητες παροχής ποτών και
οι υπηρεσίες πίστας καρτ.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:
Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τα καταστήματα εστίασης που δεν διαθέτουν ανοιχτούς χώρους

Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά όσα καταστήματα εστίασης δεν διαθέτουν ανοιχτούς χώρους ή δεν έχουν τη δυνατότητα επεκτασης σε υπαίθριους χώρους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υπουργός σχολίασε πως “μπορεί να τους δώσουμε και την επιλογή να μην ανοίξουν. Να εξακολουθήσουν δηλαδή να έχουν το -40% και τους εργαζόμενούς τους σε αναστολή, προκειμένου να πάρουν τα 800 ευρώ” είπε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση δεν είναι εφαρμόσιμα. “Για αυτά τα καταστήματα θα υπάρξει πρόβλεψη” σημείωσε. “Για να είμαι όμως δίκαιος πρέπει να πω ότι μάθαμε από την ΑΑΔΕ ότι πολλά από αυτά παραδοσιακά το καλοκαίρι κλείνουν” πρόσθεσε.

Σχολίασε δε ότι τα μέτρα κρίθηκαν… στη μεζούρα! “Είναι πιο ελαστικά από τις αρχικές προτάσεις των ειδικών” δήλωσε τόσο για την εστίαση, όσο και για τα αυστηρά μέτρα στις παραλίες χωρίς μουσική και αλκοόλ.

“Σύντομα τα μέτρα θα γίνουν πιο ελαστικά στις παραλίες. Εμείς προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις απόψεις των ειδικών και τις ανάγκες των επιχειρήσεων” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Για τα γυμναστήρια είπε ότι δέχεται συνεχώς αιτήματα για το άνοιγμά τους, ωστόσο λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε αυτά κατά τη διάρκεια της προπόνησης των πελατών, προσδιορίζεται να ανοίξουν προς το τέλος Ιουνίου.

Χριστιάννα Κούσιου, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα