back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι πρώτοι βουλευτές της χώρας, Online παιδική έκθεση ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, φεστιβάλ, παραστάσεις και συναυλίες – 19 Μαϊου 2020

Διαβάστε επίσης

Γνωρίστε ψηφιακά τους πρώτους βουλευτές της χώρας, Online έκθεση παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το 1o Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής “Έξοδος: Άνοιξη”, η συναυλία του Δημήτρη Καμαρωτού από την κορυφή του ΚΠΙΣΝ, η online εκδοχή του 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, η νέα ψηφιακή παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου και το Enter Ιδρύματος Ωνάση.

168 βιογραφικά λήμματα βουλευτών | Κατάλογος 944 πληρεξούσιων

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) σε συνεργασία με τη  Βιβλιοθήκη της Βουλής υλοποίησαν το ερευνητικό έργο έργο http://έργο «Αντιπρόσωποι Εθνοσυνελεύσεων – Βουλευτικό»,, το οποίο εντάσσεται στον κύκλο δράσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «1821-2021. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ιστορία-Αρχεία-Μνήμη».


Οι επισκέπτες στον ελεύθερα προσβάσιμο ψηφιακό κόμβο του έργου μπορούν να εντοπίσουν τα βιογραφικά λήμματα του συνόλου των πρώτων βουλευτών, καθώς και τους ονομαστικούς καταλόγους των πληρεξουσίων που έλαβαν μέρος στην Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Εθνοσυνέλευση.

Οι κατάλογοι συνοδεύονται από αναλυτικά υπομνήματα και επιπλέον παρέχονται ευσύνοπτα κείμενα για τους πολιτικούς θεσμούς της περιόδου της Επανάστασης, αρχής γενομένης από τις τοπικές συνελεύσεις έως τη Βουλή. Στόχος είναι να γίνει πιο προσιτή η εποχή που διαμορφώθηκαν οι πρώτοι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί και συνέβαλαν καθοριστικά στην εδραίωση του νέου κράτους, θέτοντας τα θεμέλια της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.
Μπορείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο στο 19ο αιώνα και να γνωρίσετε τα πρόσωπα και τους θεσμούς που θεμελίωσαν το κράτος, επιλέγοντας την παρακάτω διεύθυνση http://representatives1821.gr/.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Online έκθεση παιδικής ζωγραφικής     

Η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τον παιδικό διαγωνισμό με θέμα «ΕΙΜΑΙ…Πώς βλέπω τον εαυτό μου» αλλάζει και έρχεται στην οθόνη μας! Για πρώτη φορά φέτος, καθώς το μουσείο παραμένει κλειστό λόγω των συνθηκών, θα παρουσιαστούν online τα έργα όχι μόνο των νικητών, αλλά όλων των συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μία διαδικτυακή έκθεση που θα είναι προσβάσιμη στο http://στο https://www.cycladickidscontest.com/ από τις 18 Μαϊου, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, έως τις 31 Αυγούστου.

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει online και παρουσιάζει 210 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, πρωτότυπα αφιερώματα και μια σειρά από live ανοιχτές συζητήσεις, διαθέσιμες στο κανάλι του στο YouTube.

Στο https://www.filmfestival.gr/el/ το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τα ντοκιμαντέρ του 22ου ΦΝΘ από την Τρίτη 19 έως την Πέμπτη 28 Μαΐου. Κάθε ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για 400 θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα.

1o Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής “Έξοδος: Άνοιξη”

Έναν νέο κύκλο στον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό εγκαινιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το πρώτο Διαδικτυακό Φεστιβάλ με τίτλο ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, ανοίγει τα φτερά του στον ψηφιακό κόσμο και μας καλεί να βιώσουμε μια καινούρια εμπειρία θέασης και ακρόασης.

Από τις 17 Μαΐου έως και τις 8 Ιουνίου 2020, έντεκα νέες βίντεο-παραστάσεις μουσικής, όπερας, οπερέτας, μουσικού θεάτρου -οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία-, καθώς και μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση χορού, έρχονται δωρεάν στο σπίτι μας μέσω του: http://www.nationalopera.gr, http://www.culture.gov.gr, του http://καναλιού της ΕΛΣ στο YouTube, της  http://σελίδας της ΕΛΣ στο Facebook και της http://σελίδας του ΥΠΠΟΑ στο Facebook.

Από την κορυφή του ΚΠΙΣΝ, ο Δημήτρης Καμαρωτός

Για πρώτη φορά από τότε που άνοιξε, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί μια συναυλία στο ψηλότερο σημείο του, το Ενεργειακό Στέγαστρο.Ο συνθέτης, Δημήτρης Καμαρωτός δίνει τη συναυλία με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μετέωρης». Τραγουδάει η μεσόφωνος Άννα Παγκάλου.

Η συναυλία θα παραμείνει διαθέσιμη για προβολή μέχρι τις 7/6 εδώ.

13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου online edition

Από αυτό το καλοκαίρι, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου θα μεταφερθεί σε υβριδική φόρμα. Θα πραγματοποιείται ολόκληρο το χρόνο, σε τέσσερις εκδόσεις (editions), μία κάθε τρεις μήνες. Θα αποτελεί σύνθεση ενός διαδικτυακού φεστιβάλ, ταυτόχρονα με ειδικές προβολές, βραβευμένων και επιλεγμένων ταινιών, όπου και όταν είναι εφικτό. Πολλές άλλες αλλαγές θα υπάρχουν επίσης, που θα ανακοινωθούν μετά το τέλος του 13ου φεστιβάλ. Το διαγωνιστικό μέρος για τα Βραβεία Οδυσσέας και Cosmocinema, θα παραμείνει ως έχει, και τα βραβεία θα έχουν ψηφιακή μορφή.

Πρόγραμμα παρουσίασης:

• 15-16 Μάη: παρουσίαση των trailers των ταινιών και links σεναρίων κλπ όπου είναι διαθέσιμα.

• 17-20 Μάη: παρουσίαση των ταινιών μικρού μήκους κάθε είδους
• 21-23 Μάη: παρουσίαση των ντοκιμαντέρ μεσαίου και μεγάλου μήκους
• 23-24 Μάη: παρουσίαση των ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας
• 25 Μάη: παρουσίαση βίντεο, κειμένων κλπ από συμμετέχοντες (αποδοχή βραβείων κ.α.), υποστηρικτές του φεστιβάλ κ.α.

Τα βραβεία έχουν ήδη ανακοινωθεί και υπάρχει ο κατάλογος στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ όμως, θα εξακολουθήσει να είναι ενεργό μέχρι τις 24 Μάη, για τα μέλη του Greek Film Lovers Club, καθώς στο διάστημα 17-24 Μάη θα μπορούν να ψηφίσουν για τα αγαπημένα φιλμ και σενάρια. Τα βραβεία αυτά θα ανακοινωθούν στις 25 Μάη.

Website: http://www.londongreekfilmfestival.com

Η νέα ψηφιακή παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου

“ANTIGONE TEST Ι this is Me in my Room” είναι ο τίτλος της νέας παράστασης της Έλλης Παπακωνσταντίνου, η οποία βαδίζοντας για ακόμα μία φορά σε αχαρτογράφητα μονοπάτια, δημιουργεί μια ψηφιακή παράσταση, σχεδιασμένη για την πλατφόρμα του «ζοομ», σε συνεργασία με την εικαστικό Μαίρη Ζυγούρη (visual poems) και τις καλλιτέχνιδες Nalyssa Green, Kat Papachristou, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Βάλια Παπαχρήστου, Σοφία Μανώλη και Gemma Carbone.
Δεν πρόκειται για ένα ακόμα θέατρο κονσέρβας, αλλά μια περφόρμανς ζωντανή κι όχι βιντεοσκοπημένη.
Ταυτόχρονα, οι «Miss Presence and the Absent Girls Band” συνυφαίνουν καταιγιστικά visuals, θεατρικό λόγο και ζωντανή ποπ μουσική σε μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία.

Το κείμενο στηρίζεται στα “Ίχνη της Αντιγόνης” ένα από τα γνωστότερα έργα της Χριστίνας Ουζουνίδη που αντλεί από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Αντιγόνης και μιλά για την έμφυλη διαχρονική βία και την κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα 18 Μαΐου, 7:15 πμ
Τρίτη 19 Μαΐου, 7:15 πμ
Τετάρτη 20 Μαΐου, 7:15 πμ
Δευτέρα 25 Μαΐου, 6:15 πμ & 8:15 πμ
Τρίτη 26 Μαΐου, 6:15 πμ & 8:15 πμ
Τετάρτη 27 Μαΐου, 6:15 πμ & 8:15 πμ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
10 € (απλό εισιτήριο)
38,50 € (εισιτήριο αλληλεγγύης για όποια/οιον επιθυμεί να υποστηρίξει την καλλιτεχνική ομάδα)
Για να κλείσετε εισιτήρια πρέπει να προηγηθείτε στο παρακάτω λινκ:

https://www.eventbrite.com/e/antigone-test-in-search-of-the-missing-girl-tickets-104746513642?fbclid=IwAR0h1wOazo6x3Olg7pFSuwd7ZESbRz0z_gczfKlTuSlJEp8wdSSiqRkjzD8

Enter Ιδρύματος Ωνάση

Από τη Λάλκα της ορεινής Ναυπακτίας στη σιδηροδρομική γραμμή 7 της Νέας Υόρκης, ένα μοναχικό παιχνίδι περιπέτειας, η ανθρώπινη συμφιλίωση με τη βία της φύσης, μια συνομιλία με τον εσωτερικό μας εαυτό, το cocooning, η δουλειά τον καιρό της καραντίνας, τα πέλματά μας, ένα ποίημα «εξαίσιου πτώματος», ένα τραγούδι που ξορκίζει τη θλίψη την άνοιξη του κορωνοϊού. Το Ίδρυμα Ωνάση υποδέχεται το διαδικτυακό κοινό στον κόσμο του ENTER.

Η Λένα Κιτσοπούλου που, σε υψόμετρο 1.400 μ., συνειδητοποιεί πολλά για την επιβίωση του ανθρώπου μέσα σε ένα ζοφερό παγκόσμιο σύστημα (Λάλκα), η Μαρία Παπαδημητρίου με μια παρωδία της μοναξιάς και της απομόνωσης (Alter Ego)· οι RootlessRoot που εξηγούν πώς τα πέλματα μπορούν να δαμάσουν τα πάντα (Τα πέλματά μας).

Το πρόγραμμα αναθέσεων από το Onassis USA επιμελήθηκε για την 4η εβδομάδα το Queens Museum, το οποίο εδρεύει στο Κουίνς, την περιοχή που επλήγη περισσότερο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Όλοι οι καλλιτέχνες ζουν στο Κουίνς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το συνεργατικό ηχητικό πρότζεκτ QUEENSBOUND με τους ποιητές Nadia Q. Ahmad, Rosebud Ben-Oni, Pichchenda Bao, Nana Brew-Hammond, Jared Harel, Abeer Y. Hoque, Joseph O. Legaspi, Robert Ostrom, KC Trommer να δημιουργούν ένα ποίημα «εξαίσιου πτώματος» (In the here and now), τη Samita Sinha με ένα τραγούδι-ξόρκι της θλίψης (Into the day), τον Frisly Soberanis με ένα σχόλιο για την εργασία εν καιρώ καραντίνας (Forces of a city #1), την Alina Tenser και τον Gabo Camnitzer με μια παρατήρηση για την αλλαγή της χωρικής αντίληψης εν μέσω κορονωϊού (A Compass for the House Door), την Xin Liu με ένα βιντεοπαιχνίδι για την εποχή αυτοαπομόνωσης που θα σας φανεί πολύ οικείο (Sleepwalk).

Μπείτε στο http://onassis.org/enter

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα